X

Reuters: η Ελλάδα θα εκδώσει ομόλογο μετά το Eurogroup του Ιανουαρίου

Σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους θα γίνουν τρεις εκδόσεις ομολόγων μέχρι τον Αύγουστο, ώστε να εξασφαλιστεί «μαξιλάρι ρευστότητας» για μετά την λήξη του προγράμματος.

Ant1news

Η Ελλάδα θέλει να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι ρευστότητας» έως και 19 δις ευρώ για να καλύψει τις ανάγκες εξυπηρέτησης χρέους μετά τη λήξη του προγράμματος και σχεδιάζει τρεις εκδόσεις ομολόγων ως τον Αύγουστο, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους που μίλησαν στο Reuters.

Το μαξιλάρι έχει ως στόχο να καθησυχάσει τις αγορές εξασφαλίζοντας τα κεφάλαια για να την αποπληρωμή των υποχρεώσεων ενάμιση χρόνο μετά τη λήξη του προγράμματος, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Οικονομικών.

«Θα λειτουργήσει ως “μαξιλάρι μετρητών”, θα δείξει ότι η εξυπηρέτηση χρέους είναι ήδη καλυμμένη για σημαντική περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Η Ελλάδα θυμίζει το πρακτορείο έχει χρέος 28 δις ευρώ που ωριμάζει ως το τέλος του 2019 και μπορεί να καλύψει το ένα τρίτο από αυτά με τις τελευταίες δυο δόσεις του προγράμματος.

Αναμένει να λάβει 9 δις ευρώ περισσότερα από επίσημους δανειστές τους επόμενους μήνες ώστε να χτίσει το «μαξιλάρι» και να αντλήσει επιπλέον 9 δις ευρώ από τις αγορές με τρεις εκδόσεις τίτλων.

«Σχεδιάζουμε έκδοση νέου ομολόγου τις εβδομάδες μετά την έγκριση από το Eurogroup της ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης. Δεν υπάρχει τελική απόφαση για τη διάρκεια, αλλά πιθανότατα θα είναι επταετές», δήλωσε άλλος αξιωματούχος.