X

“Μεξικανικού” τύπου η εκτέλεση Στεφανάκου

Οι δράστες ήταν δύο ενώ πιθανολογείται ότι είχαν και ομάδα υποστήριξης. Το χρονικό της εκτέλεσης. Που στρέφονται οι έρευνες των αρχών.

Ant1news

«Μεξικάνικου» τύπου χαρακτηρίζουν αστυνομικές πηγές την εκτέλεση του 58χρονου Βασίλη Στεφανάκου, κοντά στο σπίτι του στη συμβολή της Λ. Αθηνών με τη Γ. Παπανδρέου στο Χαϊδάρι. Μάλιστα, ο εκτελεστής φέρεται να είχε καλυμμένο το πολεμικό καλάσνικοφ μέσα σε θήκη κιθάρας!

Οι δύο δράστες επέβαιναν σε μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού, η οποία είχε κλαπεί τον περασμένο Δεκέμβριο από την περιοχή της Ηλιούπολης. Προσέγγισαν το στόχο τους λίγο μετά τις 19.00, την ώρα που εκείνος επιβιβαζόταν στη μαύρη BMW, η οποία σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ήταν θωρακισμένη. Όταν ο Βασίλης Στεφανάκος έκατσε στη θέση του οδηγού, σχεδόν ταυτόχρονα ο εκτελεστής άνοιξε την πόρτα του συνοδηγού πριν αυτή κλειδώσει και πυροβόλησε το στόχο του τουλάχιστον 29 φορές με το πολεμικό καλάσνικοφ που νωρίτερα είχε βγάλει από τη θήκη της κιθάρας όπου ήταν κρυμμένο, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Στη συνέχεια επιβιβάστηκε στη μοτοσικλέτα που οδηγούσε συνεργός του και τράπηκαν σε φυγή αναπτύσσοντας ταχύτητα προς την περιοχή του Ασπροπύργου. Ο θάνατος του Βασίλη Στεφανάκου ήταν ακαριαίος.

Οι αξιωματικοί του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής επιχείρησαν να συλλέξουν μαρτυρίες και στοιχεία, όπως και υλικό από κάμερες ασφαλείας, που θα βοηθήσουν τις έρευνες, ενώ οι κάλυκες του πολεμικού όπλου μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για βαλλιστικές εξετάσεις.

 

Οι δράστες είχαν στήσει ενέδρα στον Στεφανάκο έξω από το κτίριο που παλιότερα χρησιμοποιούσε ως έκθεση αυτοκινήτων, στην λεωφόρο Αθηνών 302 και τώρα διατηρούσε ζαχαροπλαστείο στο ισόγειο και χρησιμοποιούσε ως γραφεία εταιρείας με υγραέριο τον πρώτο όροφο. Μάλιστα, την ώρα της δολοφονίας, στο εσωτερικό της επιχείρησης και στο σπίτι βρίσκονταν η σύζυγος και ο αδελφός του θύματος.

Οι πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής, οι εκτελεστές ήταν ολόκληρη ομάδα και πιθανολογείται ότι εκτός από τους δύο φυσικούς αυτουργούς της δολοφονίας, υπήρχαν και άλλα άτομα που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του στόχου τους.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν ότι ο Στεφανάκος κυκλοφορούσε πάντα με συνοδεία για προστασία, καθώς και με θωρακισμένο αυτοκίνητο. Χθες το απόγευμα έφυγε από το γραφείο στον πρώτο όροφο μαζί με ένα ακόμα άτομο που τον συνόδευε.

Πιθανολογείται ότι την ώρα που βγήκε από το κτήριο, με τον συνοδό του πιο πίσω, δόθηκε σήμα στους δύο εκτελεστές, οι οποίοι περίμεναν σε μικρή απόσταση, ενώ φαίνεται πως ο συνοδός του 57χρονου δεν είχε προλάβει να πλησιάσει. Αμέσως μετά οι δράστες της δολοφονίας ανέπτυξαν ταχύτητα και εξαφανίστηκαν.

 

Σε ότι αφορά τα κίνητρα της δολοφονίας, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάτι συγκεκριμένο, αλλά όπως λένε οι αστυνομικοί, το θύμα είχε «ανοιχτούς λογαριασμούς» με πολύ κόσμο στον υπόκοσμο. Ωστόσο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η δολοφονία του να σχετίζεται με δραστηριότητές του το διάστημα μετά την αποφυλάκιση του, τον Αύγουστο του 2016.

Υπενθυμίζεται ότι ο Στεφανάκος, ο οποίος χαρακτηριζόταν από την Αστυνομία ως «ο νονός των νονών» στο χώρο του υποκόσμου, είχε καταδικαστεί σε 21 χρόνια κάθειρξη για ηθική αυτουργία σε δολοφονίες το 2008 και άλλα 14,5 χρόνια για προστασίες λαθρεμπόριο καυσίμων και άλλες εγκληματικές πράξεις το 2006 και αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε ποινή εννέα ετών.

Σημειώνεται επίσης ότι εκτός των άλλων κατηγορήθηκε ως ο άνθρωπος που οργάνωσε την απόδραση του Βασίλη Παλαιοκώστα και του Αλκέτ Ριζάι, με ελικόπτερο, από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Επιθέσεις κατά δημοσιογράφων και τεχνικών

Επίθεση δέχθηκαν χθες, στο σημείο της δολοφονίας του Βασίλη Στεφανάκου, δημοσιογράφοι, τεχνικοί, φωτογράφοι, αλλά και απλοί πολίτες.

Οι επιθέσεις δεν ήταν μεμονωμένες, αλλά αντίθετα αυξάνονταν καθώς περνούσε η ώρα, δημιουργώντας ακραίες συνθήκες για τους ανθρώπους αυτούς που συνέρρεαν στο σημείο του εγκλήματος.. Από τον άγριο ξυλοδαρμό, ένας εικονολήπτης διακομίστηκε στο νοσοκομείο, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ, η οποία ζητά την άμεση διεξαγωγή έρευνας από τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Η ΕΣΗΕΑ, στην ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι άτομα που φέρονται να σχετίζονται με τον δολοφονημένο, επιτέθηκαν με λυσσώδη μανία στους συναδέλφους, την ίδια ώρα που οι αστυνομικοί, οι οποίοι παραβρίσκονταν, παρέμεναν θεατές.

Η ΕΣΗΕΑ χαρακτηρίζει απαράδεκτη τη χθεσινή στάση της αστυνομίας και τονίζει ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι δεν φοβούνται κανέναν. Έχουν αποδείξει ότι μπορούν να επιτελούν το έργο τους κάτω από τις δυσκολότερες συνθήκες και δεν πτοούνται ούτε από τραμπούκους ούτε από οργανωμένες ομάδες. Θα συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη της ενημέρωσης των πολιτών, όπως τους καλεί το καθήκον τους, καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ.