X

Τσακαλώτος: υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί το αφορολόγητο από το 2019

Τι είπε για τους πλειστηριασμούς, τις τράπεζες και το ΔΝΤ, μιλώντας στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Νέο κείμενο παρέμβαση από τους «53+».

Ant1news

Στην "προειδοποίηση" ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να μειωθεί το αφορολόγητο από το 2019 και όχι από το 2020, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές κι έχει εγκριθεί απο την κυβερνητική πλειοψηφία, προέβη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Οικονομικών φέρεται να είπε "έΈχουμε δύο κινδύνους. Ο ένας είναι οι τράπεζες. Ο άλλος είναι το ΔΝΤ να ζητήσει να έρθει το αφορολόγητο το '19. Πώς το αντιμετωπίζεις; Ή με συμμαχίες ή με το να έχεις τη δική σου στρατηγική. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές όπως τις ορίζουμε εμείς. Φεύγουμε από μια γραμμή επιτήρησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει επιτήρηση. Αλλά δεν χρειαζόμαστε μνημόνιο γιατί έχουμε το δικό μας πρόγραμμα". 

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε "έχουμε πολλά βραχυπρόθεσμα προβλήματα. Έχουμε και προβλήματα με τους πλειστηριασμούς. Η βασική θέση της Αριστεράς είναι η κοινωνική στέγαση, οποίος θέλει θα πρέπει να μπορεί να παίρνει δάνειο, και οι τράπεζες πρέπει να πάρουν κάποια στιγμή τα χρήματά τους. Όταν υπάρχει κρίση πρέπει να πάρεις μέτρα. Αυτά τα μέτρα θα τα δεις όταν υπάρχει κανονικότητα και προχωρήσουν οι πλειστηριασμοί».

«Παρά φύσιν συνεργασία» με τους ΑΝΕΛ 

Εν τω μεταξύ, η ομάδα των "53+", στην οποία μετέχει και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατέθεσε νέο κείμενο-"παρέμβαση" στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφέρονται με σκληρά λόγια στην κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ. και ασκούν κριτική στην Ιεραρχία της Εκκλησίας. Μιλούν για «αναγκαία αριστερή στροφή» και «επιστροφή στον δρόμο για τα κινήματα που εν πολλοίς έχει εγκαταλειφθεί».

Χαρακτηρίζουν «οδυνηρή» τη συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του Πάνου Καμμένου, η οποία, όπως λένε, εμφανίζει το ΣΥΡΙΖΑ ως «ανάδελφο» κόμμα, ως κόμμα χωρίς συμμαχίες που αναγκαστικά γέρνουν τη ζυγαριά προς τα δεξιά».

Κάνουν λόγο  για «αναγκαία αριστερή στροφή, σχεδιασμό για την επιστροφή στον δρόμο για τα κινήματα που εν πολλοίς έχει εγκαταλειφθεί, νομοθετικές πρωτοβουλίες-τομές, που θα παιδαγωγούν και θα διαμορφώνουν συνειδήσεις, είναι ο δρόμος για τη συγκρότηση, έστω και με δυσκολίες, έστω και βασανιστικά, στέρεων και σε βάθος συμμαχιών, που θα ακυρώνουν στην πράξη δεξιόστροφες παρά φύσιν συμπράξεις».

Παράλληλα ασκούν κριτική για την εμπλοκή της Ιεραρχίας της Εκκλησίας επισημαίνοντας ότι «Στη διάρκεια αυτών των χρόνων, η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική στο θέμα του χωρισμού κράτους - Εκκλησίας και έχει ανεχθεί από την ηγεσία της Εκκλησίας να παρεμβαίνει ακόμα και στο ποιος θα είναι ο αρμόδιος υπουργός».

Ακόμα κρούουν των κώδωνα για όσους από την κυβέρνηση ενδεχομένως σπεύσουν να πανηγυρίσουν έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο, επισημαίνοντας προειδοποιητικά ότι «η έξοδος από τα μνημόνια, αν και ανοίγει δρόμο, δεν θα οδηγήσει αυτόματα στην ανάκτηση της κυριαρχίας κατά την άσκηση της οικονομικής πολιτικής. Η παράλογη επιτροπεία μετά την έξοδο, και έως ότου αποπληρωθεί το 75% της δανειακής βοήθειας, δεν αφήνει περιθώριο πανηγυρισμών».