X

Τσίπρας για “Σκοπιανό”: θα είναι εθνική ανοησία να μην αξιοποιήσουμε την ευκαιρία

Υπό ποιες προϋποθέσεις θα δεχόταν ο Πρωθυπουργός να περιλαμβάνεται ο όρος «Μακεδονία» στην ονομασία της ΠΓΔΜ.

Ant1news

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, υποστήριξε ότι «αν υπάρξει ευκαιρία λύσης, θα είναι εθνική ανοησία να μην την αξιοποιήσουμε».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαβεβαιώνει πως σέβεται «τις ανησυχίες και ειδικότερα τις ευαίσθητες χορδές των συμπατριωτών μας στη βόρεια Ελλάδα. Άλλωστε και εγώ είμαι μισός Μακεδόνας», θυμίζει και συνεχίζει.

«Ωστόσο αυτό που τους καλώ να εκτιμήσουν νηφάλια είναι το τι προάγει το εθνικό συμφέρον και τι το υπονομεύει. Η μη λύση το υπονομεύει. Εδώ και 25 χρόνια οι γείτονες αναγνωρίζονται με το όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας” από πολλές χώρες, ενώ εμείς παλεύουμε παντού ώστε να τους αποκαλούν όλοι ΠΓΔΜ. Ονομασία δηλαδή σύνθετη στην οποία περιλαμβάνεται ο όρος “Μακεδονία”, χωρίς όμως κανέναν προσδιορισμό που να αποτρέπει οικειοποίηση και της γεωγραφίας και της Ιστορίας».

Στην συνέντευξη του στο «Έθνος της Κυριακής», ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «δεν είναι παράλογο, όμως, να εμπεριέχεται ο όρος “Μακεδονία” σε μία σύνθετη ονομασία, είτε με γεωγραφικό είτε με χρονικό προσδιορισμό, έναντι όλων, έτσι ώστε να γίνεται απολύτως σαφές ότι κανείς δεν διεκδικεί εδάφη ή ιστορία άλλων λαών».

Αναφορικά με τη διακριτή στάση του κυβερνητικού εταίρου, ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει πως «ο Πάνος (Καμμένος) έχει επίγνωση του προβλήματος και είναι ένας έντιμος και πατριώτης πολιτικός. Έχει επιφυλάξεις και τις έχει εκφράσει στο κυβερνητικό συμβούλιο, ωστόσο έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους την εμπιστοσύνη του στις προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών και την επιθυμία του να υπάρξει ευρεία συναίνεση των πολιτικών δυνάμεων στο ζήτημα αυτό, εφόσον βέβαια βρεθεί ικανοποιητική συμφωνία».

Αντιθέτως, «ο κ. Μητσοτάκης διαπράττει τραγικό πολιτικό σφάλμα. Στο ονοματολογικό έχει μία ευκαιρία να δείξει στάση εθνικής υπευθυνότητας. Δεν τολμά να πει ευθέως τη στάση της ΝΔ. Μία παίρνει αποστάσεις από τα συλλαλητήρια και την άλλη διαγράφει όσους αποτρέπουν τους βουλευτές του από το να συμμετέχουν. Έτσι αποδεικνύει στους Έλληνες ότι είναι ικανός να υπηρετήσει οποιαδήποτε άποψη, αρκεί να έχει ψηφοθηρικό όφελος και στους Ευρωπαίους ότι είναι ένας αναξιόπιστος πολιτικός, κλασικός εκπρόσωπος του παλιού πολιτικού προσωπικού που χρεοκόπησε τη χώρα».

Ανεβασμένες στροφές και μηνύματα για το "Σκοπιανό"

Στο Νταβός στις 24 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί το κρίσιμο ραντεβού του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Σκοπιανό ομόλογό του, καθώς εντείνονται οι διαβουλεύσεις για λύση στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ έστειλε μηνύματα προς τα Σκόπια αλλά και το εσωτερικό της χώρας. Αναφέρθηκε σε «παράθυρο» ευκαιρίας για την επίλυση του Σκοπιανού, που όπως είπε ταλανίζει την χώρα τα τελευταία 25 χρόνια.

 

Άμεση ήταν η απάντηση της ΝΔ, η οποία σε ανακοίνωση της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι "ο κ. Τσίπρας μίλησε επί μια ώρα στην Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς να απαντήσει στο βασικό ερώτημα που έχουν οι πολίτες: Υπάρχει ή όχι ενιαία κυβερνητική πρόταση για το Σκοπιανό;  Από το γεγονός ότι δεν απάντησε σε αυτό το βασικό ερώτημα, αλλά και από το σύνηθες διχαστικό ύφος του, γίνεται ξεκάθαρο ποιος αντιμετωπίζει ανεύθυνα, επιπόλαια και τυχοδιωκτικά ακόμη και τα εθνικά θέματα».

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα "Νέα Σελίδα", υποστήριξε πως τα συλλαλητήρια ποτέ δεν βοήθησαν στην προώθηση των εθνικών θεμάτων.

Αντίθετα ο Αλέξης Τσίπρας επικρότησε για ακόμη μία φορά τη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου ο οποίος τάχθηκε κατά των συλλαλητηρίων. Ο προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό την Πέμπτησυναντήθηκε χθες το απόγευμα για το Σκοπιανό στο Προεδρικό Μέγαρο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.

«Θέλω να εξάρω την στάση της Εκκλησίας και στα θέματα αυτά. Μια στάση, η οποία έχει ως βασικό στόχο -χωρίς να αναμιγνύεται σε ζητήματα πολιτικής- να ευνοεί την συναίνεση, κάτι το οποίο είναι πολύ σημαντικό, και ιδίως αυτές τις ώρες. Και από την άλλη πλευρά να ευνοεί -βεβαίως- την έκφραση όλων των απόψεων, όπως όμως ταιριάζει στον Τόπο μας. Έναν Τόπο, όπου η Ορθοδοξία δίνει και τον τόνο του Πολιτισμού», δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος. 

 

Από την πλευρά του, ο κ. Ιερώνυμος απάντησε: «Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, αλλά,  όπως ξέρετε, αυτό το θέμα που μας απασχολεί έχει και άλλες παραμέτρους. Μία παράμετρος είναι και η Εκκλησιαστική. Και γι΄ αυτό ήρθα να σας δω λίγο, γι΄ αυτό ακριβώς το θέμα της Εκκλησιαστικής παραμέτρου και να σας ενημερώσω, τα από πλευράς Εκκλησίας, ως προς την εξέλιξη την Εκκλησιαστική».

Σήμεραο αναπληρωτής Υπουργός Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, χαρακτήρισε έκφραση εθνικισμού τα συλλαλητήρια και είπε πως η στάση που τήρησε η Εκκλησία απέναντι σε αυτά δείχνει ηρεμία, περίσκεψη και ρεαλισμό.

Το ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ «κλείδωσε» για τις 24  Ιανουαρίου στο Νταβός, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά αισιόδοξος για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, αλλά επανέλαβε ότι σε κάθε περίπτωση η λύση αυτή θα τεθεί σε δημοψήφισμα.