X

ΙΟΒΕ: ανάπτυξη 2,1% το 2018

Οι εκτιμήσεις του Ινστιτούτου για τις επενδύσεις και την κατανάλωση. Τι λένε οι αναλυτές για την περίοδο μετά την έξοδο από το μνημόνιο

Ant1news

Σε 2,1% του ΑΕΠ εκτιμά την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2018 το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, παίρνοντας ως βάση των υπολογισμών τους ότι το 2017 το ύψος της θα είναι 1,3% του ΑΕΠ. 

Στην ανάλυση τους για την ελληνική οικονομία, οι ειδικοί του ΙΟΒΕ αναφέρουν ότι η ανάπτυξη θα προέλθει από μια μικρή επιτάχυνση της ιδιωτικής κατανάλωσης που τοποθετείται στο 1,3%, από την αύξηση της δημόσιας κατανάλωσης κατά 1,5%, από την κλιμάκωση της επενδυτικής δραστηριότητας κατά 16%, από την διεύρυνση των εξαγωγών κατά 7% και από την αύξηση των εισαγωγών με οριακά διψήφιο ρυθμό. 

Στην έκθεση του για την ελληνική οικονομία, το ΙΟΒΕ προβλέπει τη μείωση της ανεργίας γύρω στο 20%, καθώς και μια αύξηση του πληθωρισμού της τάξης του 0,8%. 

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος, Νίκος Βέττας υπογράμμισε ότι πάρα τους ρυθμούς ανάπτυξης, δεν μπορεί να υποτιμάται το γεγονός ότι το προηγούμενο έτος ανήλθε στο μισό του στόχου που είχε τεθεί, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη για το 2018 που εκτιμάται στο 2,1% του ΑΕΠ, "υπολείπεται του επιπέδου που αφενός θα σηματοδοτούσε την σημαντική άμβλυνση των κινδύνων για τους δυνητικούς επενδυτές και αφετέρου θα βελτίωνε αισθητά την κατάσταση των νοικοκυριών και επιχειρήσεων ,που σήμερα κινούνται οριακά".

 

Σύμφωνα με τους οικονομολόγους του ΙΟΒΕ, η θετική πορεία της οικονομίας οφείλεται μεχρι σημερα στην σύμπνοια του πολιτικού συστήματος για το πρόγραμμα και στην θετική διεθνή συγκυρία, η οποία όμως μπορεί ανά πάσα στιγμή να επιδεινωθεί.

"Για να διαρκέσει η καλή πορεία "χρειάζονται παρεμβάσεις και οχι επιστροφή στο "χτες", όπως επεσήμαναν οι ειδικοί, λέγοντας χαρακτηριστικά "και μετά τα μνημόνια θα υπάρχει εποπτεία. Όσο θα χρωστάμε σε ξένα κράτη αυτά τα θηριώδη ποσά καποιος θα εποπτεύει την πορεία. Μπορει όμως να χρησιμοποιηθεί η εποπτεία και για μείωση του κόστους δανεισμού".