X

Με ρεκόρ για τις τραπεζικές καταθέσεις έκλεισε το 2017

Ο Δεκέμβριος ήταν ο όγδοος συνεχόμενος μήνας που καταγράφηκε άνοδος των καταθέσεων τόσο για ιδιώτες όσο και για επιχειρήσεις. Ποιο «φράγμα» έσπασε.

Ant1news

Με ιστορικό υψηλό στην εποχή των capital controls έκλεισε το 2017 για την καταθετική βάση των τραπεζών, η οποία για πρώτη φορά από το Μάιο του 2015 έσπασε το φράγμα των 125 δις ευρώ, με την άνοδο του Δεκεμβρίου.

Η αύξηση του τελευταίου μήνα του χρόνου, προήλθε στο μεγαλύτερο βαθμό από κοινοτικές επιδοτήσεις, περί τα 1,2 δις ευρώ, που καταβλήθηκαν σε αγρότες, ενώ στην άνοδο των μεγεθών συνέβαλαν επίσης το κοινωνικό μέρισμα ύψους 750 εκατ. ευρώ, αλλά το δώρο Χριστουγέννων στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, που υπολογίζεται στα 1,6 δις ευρώ.

Πρόκειται για τον όγδοο συνεχή μήνα ανόδου των υπολοίπων εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Μέσα σε αυτό το διάστημα, καταγράφηκαν καθαρές εισροές 7,35 δις ευρώ, καθώς το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης βελτίωσε το κλίμα στην οικονομία και την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα.

Το ποσό αυτό μάλιστα προήλθε κατά κύριο λόγο από φυσικά πρόσωπα, τα οποία αύξησαν τις αποταμιεύσεις τους κατά 4,77 δις ευρώ το διάστημα Απριλίου – Δεκεμβρίου 2017.

Η αντίστοιχη άνοδος για τις επιχειρήσεις διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 3 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στην αύξηση των υπολοίπων το 2017, σημαντική συμβολή είχε ο επαναπατρισμός κεφαλαίων που είχαν τοποθετηθεί σε αμοιβαία κεφάλαια με θεματοφυλακή εκτός Ελλάδος, και ένα μέρος προήλθε από την επιστροφή αποθησαυρισμένων χαρτονομισμάτων στο σύστημα.

Η βελτίωση των μεγεθών, επέστρεψε στις ελληνικές τράπεζες να μειώσουν τη χρηματοδότησή τους από τον ακριβό έκτακτο μηχανισμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος πλέον κινείται σε επίπεδα κάτω από τα 20 δις ευρώ.