X

“Ώρα μηδέν” για το “Σκοπιανό”

Μετά το μίνι υπουργικό συμβούλιο και την συνάντηση με τον Πρ. Παυλόπουλο, ο Πρωθυπουργός ενημερώνει κατ' ιδίαν τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ant1news

Σε βαρύ κλίμα πραγματοποιούνται από το πρωί οι συναντήσεις του Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο το Σκοπιανό.

Πρώτος πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον κ. Τσίπρα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς".

Παράλληλα, άσκησε κριτική και για την τακτική του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «προβαίνει σε παραχωρήσεις δίχως να έχει εξασφαλίσει μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα».

Υποστήριξε δε ότι είναι πολύ σοβαρή παράλειψη που δεν έθεσε σαν προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. "Ο κατακερματισμός της λύσης, δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος και δεν μπορεί να γίνει δεκτός" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε στον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό. «Κρατάμε μικρό καλάθι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό. Κυρίαρχα ζητήματα, όπως είπε, είναι «ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα -άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας - να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος».

Ακολούθησε συνάντηση δύο ωρών με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος επανέλαβε ότι είχε επισημάνει στον πρωθυπουργό από τον Σεπτέμβριο τρεις φορές ότι έπρεπε να είχαν συζητήσει το θέμα για να μην φθάσουμε σε ακραίες εκδηλώσεις όπως σήμερα.

Επανέλαβε τη θέση του Ποταμιού για μια σύνθετη ονομασία και διευκρίνισε ότι θα μπορούσαν να επιλέξουν μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο έναντι όλων, η οποία θα είναι πολύ καλύτερη από την "Βόρεια"  και  "Άνω Μακεδονία".

Λίγο μετά τις 17:30 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης.

Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει. "Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα", απάντησε ο πρωθυπουργός

Ο κ. Λεβέντης ανέφερε πως είναι αντίθετος με την σύνθετη ονομασία επειδή περιέχει τον όρο "Μακεδονία". "Θα δώσω την συγκατάθεσή μου σε άλλο όνομα" ανέφερε και όταν ο πρωθυπουργός τον ρώτησε ποιο όνομα προτείνει, ο κ. Λεβέντης απάντησε: «Σκόπια»

"Μη δώσεις το όνομα "Μακεδονία" γιατί επάνω σε αυτό έχει χυθεί αίμα", είπε ο Λεβέντης και κάλεσε τον πρωθυπουργό να μην πάρει επάνω του αυτό το στίγμα που θα τον συνοδεύει για πάντα.

Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε χθες τον κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο, την ώρα που πολλοί βουλευτές των ΑΝΕΛ επαναλαμβάνουν την θέση τους ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία».

Ακολούθησε μίνι υπουργικό συμβούλιο στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν τα αποτελέσματα των επαφών του Αλέξη Τσίπρα στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός. Στη συνάντηση συμμετείχε όλη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών, ο Γιάννης Δραγασάκης και οι υπουργοί Πάνος Σκουρλέτης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Γιώργος Σταθάκης και Έφη Αχτσιόγλου.

 

Τέλος ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο προκειμένου να τον ενημερώσει για τις τελευταίες εξελίξεις. Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας στην αρχή της συνάντησης με τον κ. Παυλόπουλο, υπήρξε μια προσπάθεια προσέγγισης και έγιναν κάποια βήματα και στο ζήτημα του αλυτρωτισμού και στην ανάγκη να λυθεί.

Ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε την αρραγή ενότητα ως τη μεγάλη μας δύναμη στην υπεράσπιση των εθνικών θεμάτων. Πρόσθεσε ότι το ζήτημα του αλυτρωτισμού δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. «Αφορά όλη την Ευρώπη. Πρέπει να το καταλάβουν οι γείτονες ότι η πορεία τους στην Ευρώπη περνά και από την εξάλειψη των αλυτρωτικών βλέψεων», τόνισε.