X

Χωρίς θετικό πρόσημο οι συναντήσεις στο Μαξίμου για το Σκοπιανό

Συναντήσεις καλών προθέσεων και έντονων αντιθέσεων στο Μέγαρο Μαξίμου. Τι δήλωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί. "Μονομαχία" το τετ α τετ Τσίπρα - Μητσοτάκη.

Ant1news

Χωρίς θετικό πρόσημο, με αρκετές γκρίνιες και σκληρό "πρέσινγκ" προς την κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκαν οι διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο Μέγαρο Μαξίμου, για την υπόθεση των Σκοπίων.

Πρώτος πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον κ. Τσίπρα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς".

Παράλληλα, άσκησε κριτική και για την τακτική του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «προβαίνει σε παραχωρήσεις δίχως να έχει εξασφαλίσει μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα».

Υποστήριξε δε ότι είναι πολύ σοβαρή παράλειψη που δεν έθεσε σαν προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. "Ο κατακερματισμός της λύσης, δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος και δεν μπορεί να γίνει δεκτός" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός "απάντησε" στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο πλαίσιο των δηλώσεών του για το Σκοπιανό. «Θεωρώ ότι η στάση του είναι δείγμα της αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση. Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του».

Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε στον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό. «Κρατάμε μικρό καλάθι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό. Κυρίαρχα ζητήματα, όπως είπε, είναι «ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα -άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας - να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος».

Ακολούθησε συνάντηση δύο ωρών με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος επανέλαβε ότι είχε επισημάνει στον πρωθυπουργό από τον Σεπτέμβριο τρεις φορές ότι έπρεπε να είχαν συζητήσει το θέμα για να μην φθάσουμε σε ακραίες εκδηλώσεις όπως σήμερα.

Επανέλαβε τη θέση του Ποταμιού για μια σύνθετη ονομασία και διευκρίνισε ότι θα μπορούσαν να επιλέξουν μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο έναντι όλων, η οποία θα είναι πολύ καλύτερη από την "Βόρεια"  και  "Άνω Μακεδονία".

Λίγο μετά τις 17:30 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει. "Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα", απάντησε ο πρωθυπουργός.

Πάντως, ο κ. Λεβέντης ζήτησε διαπραγμάτευση από μηδενική βάση για το ζήτημα της ονομασίας. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μεγάρο Μαξίμου, ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι «αν η διαπραγμάτευση ξεκινάει από τη βάση ότι κουραστήκαμε, δεν αντέχουμε, πρέπει να λυθεί, να δώσει το όνομα "Νόβα Μακεντόνια", θα είμαι σφόδρα αντίθετος».