X

Διαβουλεύσεις και πολιτικές συγκρούσεις για το “Σκοπιανό”

Σκληρή κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη. Χωρίς θετικό πρόσημο οι συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Αύριο η κρίσιμη συνεδρίαση των ΑΝΕΛ.

Ant1news

Ένα κρίσιμο διήμερο γεμάτο από επαφές και διαβουλεύσεις για το «Σκοπιανό», ολοκληρώθηκε χτες με τις συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων.

Η αίσθηση που δημιουργήθηκε είναι ότι οι επαφές αυτές δεν κατέληξαν με θετικό πρόσημο και υπήρχαν αρκετές γκρίνιες αλλά και σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αύριο Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί κρίσιμη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, με πολλούς βουλευτές του κόμματος της συμπολίτευσης να δηλώνουν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» με αποτέλεσμα να έχουν σημειωθεί και τριβές με συναδέλφους τους, του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: δεσμεύομαι ότι θα επιδιώξω αμοιβαία αποδεκτή λύση

«Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση. Γιατί, αν ότι είναι αληθινό είναι και εθνικό, τότε αυτή είναι σήμερα η μοναδική εθνική επιλογή», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεων που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς, προκειμένου να τους ενημερώσει για τα εθνικά θέματα, με έμφαση στο ονοματολογικό.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θεωρεί «δεδομένο ότι είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης αλλά και δική μου προσωπικά - ειδικά στη φάση της μετάβασης στην μεταμνημονιακή εποχή - να κλείσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα μέτωπα και να οικοδομήσουμε μια νέα δυναμική φυσιογνωμία, διαδραματίζοντας τον ηγετικό ρόλο που μας αναλογεί στα Βαλκάνια».

«Δεν μπορώ δυστυχώς να πω όμως το ίδιο και για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης» είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Θεωρώ ότι η στάση του είναι δείγμα της αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση. Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του». Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας είπε: « Από τη δική μου μεριά δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα θα επιδιώξω με πατριωτική ευθύνη μια αμοιβαία αποδεκτή λύση.

ΝΔ: ο Τσίπρας ουδέποτε αντιμετώπισε με ευθύνη το εθνικό πρόβλημα με την FYROM

"Και μόνον το περιεχόμενο και το ύφος των δηλώσεων του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνουν ξανά ότι ουδέποτε αντιμετώπισε με την αναγκαία σοβαρότητα και ευθύνη το εθνικό πρόβλημα με την FYROM, προτάσσοντας διαρκώς τις  μικροπολιτικές και διχαστικές του επιδιώξεις" σχολίασε το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας.

"Σήμερα είχε μάλιστα το θράσος να χαρακτηρίσει “προϊόν ακροδεξιών πιέσεων” τις αυτονόητες πατριωτικές ευαισθησίες των πολιτών, όπως και τις αντίστοιχες θέσεις που εκφράζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.   Με την σημερινή του παρέμβαση ο κ. Τσίπρας δικαιώνει πλήρως την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να μην γίνει συνυπεύθυνη στις επιζήμιες για τον τόπο επιλογές του" προσθέτει η ΝΔ και καταλήγει:

"Υ.Γ. Κατά τα λοιπά, ακόμη, αναμένουμε το σχόλιο του κ. Τσίπρα για τη θέση του κ. Καμμένου και το αν θεωρεί στοιχειωδώς υπεύθυνο, σε ένα εθνικό θέμα η Κυβέρνηση να μην έχει ξεκάθαρη και ενιαία στάση".

 

Γκρίνια στις συναντήσεις Τσίπρα – πολιτικών αρχηγών

Χωρίς θετικό πρόσημο, με αρκετές γκρίνιες και σκληρό "πρέσινγκ" προς την κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκαν οι διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς, στο Μέγαρο Μαξίμου, για την υπόθεση των Σκοπίων.

Πρώτος πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου ο Πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος εξαπέλυσε σκληρή επίθεση στον κ. Τσίπρα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι "δεν θα διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς".

Παράλληλα, άσκησε κριτική και για την τακτική του κ. Τσίπρα, λέγοντας ότι «προβαίνει σε παραχωρήσεις δίχως να έχει εξασφαλίσει μη αναστρέψιμα ανταλλάγματα».

Υποστήριξε δε ότι είναι πολύ σοβαρή παράλειψη που δεν έθεσε σαν προϋπόθεση για τη διαπραγμάτευση την αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων. "Ο κατακερματισμός της λύσης, δεν είναι προς το συμφέρον της Ελλάδος και δεν μπορεί να γίνει δεκτός" τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Από το γραφείο τύπου του Πρωθυπουργού εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μητσοτάκη υπογραμμίζεται ότι «ήταν αναμενόμενο και προδιαγεγραμμένο ότι ο κος Μητσοτάκης θα επέλεγε τον εύκολο δρόμο της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού.

Η χώρα όμως έχει ανάγκη από ηγεσία αποφασισμένη να πορευθεί τον δύσκολο δρόμο, για να υπερασπισθεί τα εθνικά συμφέροντα κι όχι τον εύκολο που οδηγεί σε αδιέξοδα».

 

Μία ώρα διήρκησε η συνάντηση που είχε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε στον πρωθυπουργό «την ανάγκη για μια συνολική λύση στο θέμα των Σκοπίων, με σύνθετη ονομασία γεωγραφικού προσδιορισμού για όλες τις χρήσεις και με όλες τις νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις που θα ακυρώνουν τον αλυτρωτισμό και την παραχάραξη της ιστορίας».

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά τη συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό. «Κρατάμε μικρό καλάθι», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό. Κυρίαρχα ζητήματα, όπως είπε, είναι «ο αλυτρωτισμός, η μη επαναχάραξη συνόρων και η αναγκαιότητα -άσχετα από διαπραγματεύσεις, σχέσεις καλής γειτονίας - να μην εφησυχάζει ο ελληνικός λαός, αφού δεν προβλέπεται άμεσα αλλαγή του Συντάγματος».

Ακολούθησε συνάντηση δύο ωρών με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, ο οποίος επανέλαβε ότι είχε επισημάνει στον πρωθυπουργό από τον Σεπτέμβριο τρεις φορές ότι έπρεπε να είχαν συζητήσει το θέμα για να μην φθάσουμε σε ακραίες εκδηλώσεις όπως σήμερα. 

Επανέλαβε τη θέση του Ποταμιού για μια σύνθετη ονομασία και διευκρίνισε ότι θα μπορούσαν να επιλέξουν μία λέξη, αμετάφραστη, στη σλαβική διάλεκτο έναντι όλων, η οποία θα είναι πολύ καλύτερη από την "Βόρεια"  και  "Άνω Μακεδονία".

Λίγο μετά τις 17:30 πέρασε το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης. Στην αρχή της συνάντησης ρώτησε τον πρωθυπουργό αν έλαβε την συγκατάθεση των υπόλοιπων αρχηγών γι αυτό που πάει να κάνει. "Δεν έλαβα καμία συγκατάθεση, την ευλογία τους έλαβα", απάντησε ο πρωθυπουργός.

Πάντως, ο κ. Λεβέντης ζήτησε διαπραγμάτευση από μηδενική βάση για το ζήτημα της ονομασίας. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό στο Μεγάρο Μαξίμου, ο κ. Λεβέντης τόνισε ότι «αν η διαπραγμάτευση ξεκινάει από τη βάση ότι κουραστήκαμε, δεν αντέχουμε, πρέπει να λυθεί, να δώσει το όνομα "Νόβα Μακεντόνια", θα είμαι σφόδρα αντίθετος».

 

Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια

Ξεπέρασε τις πέντε ώρες το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια το Σάββατο, για την αναζήτηση ενιαίας εθνικής γραμμής στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκολα Ντιμιτρόφ, ενημέρωσαν για τις προτάσεις που παρουσίασε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, στη Νέα Υόρκη, αλλά και για τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της σύσκεψης οι μετέχοντες αρνήθηκαν να αποκαλύψουν λεπτομέρειες για το τι συζητήθηκε, αλλά ο Ζάεφ εξέφρασε την αισιοδοξία του και δήλωσε ότι είναι πιθανή η υιοθέτηση ενιαίας εθνικής γραμμής στο ζήτημα.