X

Νέος γύρος σφοδρής αντιπαράθεσης για το Σκοπιανό

Για αναξιοπιστία κατηγορεί τον Μητσοτάκη ο πρωθυπουργός. "Δεν υπάρχει σοβαρότητα" απαντά η ΝΔ. "Απαιτείται συμβιβασμός", λέει ο Νίμιτς. Ανάβει "φωτιές" ο Λεβέντης.

Ant1news

Τη βούληση της κυβέρνησης να υπάρξει λύση στο Σκοπιανό επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας μετά τις συναντήσεις που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς κάνοντας λόγο για παράθυρο ευκαιρίας.

Η επίθεσή του όμως στον Κυριάκο Μητσοτάκη δυναμίτισε και άλλο το κλίμα. «Θεωρώ ότι η στάση του είναι δείγμα της αναξιοπιστίας, αλλά και της αδυναμίας του να πει με σθένος την πολιτική του θέση. Αμφιταλαντεύεται διαρκώς, αλλάζει θέσεις και απόψεις ανάλογα με τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις, αλλά και με τις πιέσεις που του ασκεί ένα ακραίο τμήμα του κόμματός του», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

"Και μόνον το περιεχόμενο και το ύφος των δηλώσεων του κ. Τσίπρα επιβεβαιώνουν ξανά ότι ουδέποτε αντιμετώπισε με την αναγκαία σοβαρότητα και ευθύνη το εθνικό πρόβλημα με την FYROM, προτάσσοντας διαρκώς τις  μικροπολιτικές και διχαστικές του επιδιώξεις" απάντησε η Νέα Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός από πλευράς του συνέστησε σωφροσύνη, μετριοπάθεια, πνεύμα συνεννόησης και ρεαλισμό «αν θέλουμε να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον και όχι να στήσουμε πολιτικές καριέρες, εκμεταλλευόμενοι το γνήσιο και αυθεντικό πατριωτικό αίσθημα των Ελλήνων».

 

«Ο κ. Τσίπρας δε μπορεί να προσφέρει λύση. Είναι γνωστό ότι ο ίδιος και η πλειοψηφία της κυβέρνησής του και της κοινοβουλευτικής του ομάδας εξακολουθούν να εμπνέονται από τον πάλαι ποτέ κομμουνιστικό διεθνισμό. Αρκετοί μάλιστα από αυτούς στο παρελθόν είχαν ταχθεί αλληλέγγυοι στα αιτήματα της FYROM για απροϋπόθετη χρήση του ονόματος Μακεδονία» αναφέρει σε άρθρο του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», ο βουλευτής Α' Αθήνας της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας.

Ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μπαλάφας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι πέρα από την κυβέρνηση, μπορούν να συγκλίνουν πολλά κόμματα από την αντιπολίτευση στο ζήτημα του Σκοπιανού. «Ας πάρουμε για παράδειγμα τη ΝΔ. Δεν λέει ότι θα αλλάξει τη θέση του κόμματός, αυτή που είχε επί Κώστα Καραμανλή για σύνθετη ονομασία, αλλά λέει ότι δεν είναι ώριμα ακόμα τα πράγματα. Δεν λέει όχι, όπως και η κα Γεννηματά ή το ΚΚΕ, δεν λένε όχι. Όλοι καταλαβαίνουν ότι αυτό το αγκάθι στην εξωτερική μας πολιτική, που εκκρεμεί επί 25 χρόνια, διευκολύνει τη διείσδυση της Τουρκίας στα Βαλκάνια, αφού δημιουργεί εντάσεις με εμάς και τους γείτονές μας. Έχουμε κάθε όφελος, στη βάση των εθνικών μας συμφερόντων να βρούμε σε αυτό το θέμα μια λύση» είπε χαρακτηριστικά.

«Καρφιά» μέσω του ΑΝΤ1, στα σενάρια αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού με αφορμή το Σκοπιανό, έριξε ο Δημήτρης Καμμένος. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ απάντησε σκληρά σε όσους βλέπουν συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-Κεντροαριστεράς. «Αν νομίζουν ότι καλό της πατρίδας είναι να υπάρχει ένα προοδευτικό ρεύμα για εύρεση λύσης, εγώ δεν μπορώ να διαφωνήσω με αυτό αλλά δεν θα περάσει από την Βουλή. Πρόταση με «Μακεδονία» στη Βουλή δεν θα έρθει, όποιος την φέρει, θα καταστραφεί πολιτικά είτε είναι προοδευτικός, είτε είναι πιο συντηρητικός, είτε είναι όπως θέλετε πείτε τον» είπε στον ΑΝΤ1 ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος.

 

Αίσθηση προκάλεσε πάντως η δήλωση του Βασίλη Λεβέντη ότι ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών με αφορμή το Σκοπιανό, κάτι που διέψευσε οργισμένα το Μέγαρο Μαξίμου.

«Ο κ. Λεβέντης είχε ήδη επινοήσει κατά τις μέχρι τώρα δηλώσεις του αρκετές αναφορές που ουδέποτε έκανε ο πρωθυπουργός. Προφανώς η ανάγκη του για δημοσιότητα ξεπερνά τον ρόλο του ως πολιτικού αρχηγού με στοιχειώδη σοβαρότητα» τονίζει το Μαξίμου.

Κι όλα αυτά την ώρα που ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μιλώντας στην εφημερίδα “Καθημερινή”, χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» τη συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ. Εκτιμά δε ότι αναπτύσσεται δυναμική λύσης και δηλώνει αισιόδοξος ότι, σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα, θα επιτευχθεί μία κοινά αποδεκτή συμφωνία. Ταυτόχρονα αναγνωρίζει ότι υπάρχουν διαφορετικές θέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες, και ζητεί από όλους να είναι ρεαλιστές και να κάνουν συμβιβασμούς.