X

Σε υψηλό 10ετίας η ανάπτυξη στην ευρωζώνη το 2017

Εντυπωσιακή η ανάκαμψη την περυσινή χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat. Τα σχόλια και οι εκτιμήσεις οικονομολόγων.

Ant1news

Στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταία δεκαετίας έφθασε η ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, με το κλίμα να παραμένει θετικό στο ξεκίνημα του 2018.

Η Eurostat εκτιμά πως το ΑΕΠ στις 19 χώρες του ευρώ αυξήθηκε κατά 0,6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2017, σύμφωνα με τις προβλέψεις οικονομολόγων σε δημοσκόπηση του Reuters, και κατά 2,7% σε ετήσια βάση.

Συνολικά το 2017, το ΑΕΠ της ζώνης του ευρώ αυξήθηκε κατά 2,5%, ανέφερε η Eurostat. Ήταν ο ταχύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2007, οπότε η οικονομία είχε αναπτυχθεί με ρυθμό 3,0%.

«Φαίνεται πως η οικονομία της ευρωζώνης συνεχίζει να δουλεύει με φουλ μηχανές. Οι επενδύσεις δεν έχουν ακόμη ανακάμψει πλήρως από την κρίση, αν και αποτέλεσαν σημαντικό παράγοντα της ανάπτυξης κατά τη διάρκεια του έτους», σχολίασε ο Bert Colijn, οικονομολόγος της τράπεζας ING.

«Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα για το 2018 είναι εάν το ισχυρότερο ευρώ, θα αντισταθμίσει τις επιπτώσεις από τη βελτίωση της εξωτερικής ζήτησης. Η υψηλή ανάπτυξη το τέταρτο τρίμηνο σημαίνει πως η μεταφορά του αποτελέσματος στο 2018 είναι πολύ ευνοϊκή. Αναμένουμε ότι η αύξηση του ΑΕΠ της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 2,4% πάλι φέτος», πρόσθεσε.

«Τα πολιτικά ρίσκα, όπως οι συζητήσεις συνασπισμού στη Γερμανία και οι ιταλικές εκλογές, θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στις οικονομικές προοπτικές, ενώ την ίδια στιγμή η αισιοδοξία για την ανάπτυξη θα μπορούσε να κάνει δυσκολότερες τις χρηματοοικονομικές συνθήκες», είπε ο Colijn.