X

ΚΕΕΛΠΝΟ: σε έξαρση η γρίπη - έξι θάνατοι στη χώρα

Έχουν καταγραφεί 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε ΜΕΘ. "Καμπανάκι" για τον εμβολιασμό της γρίπης.

Ant1news

Σε περίοδο αυξημένης δραστηριότητας της γρίπης έχει εισέλθει η χώρα μας, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο τονίζει τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως τον καλύτερο τρόπο προφύλαξης από τη γρίπη.

Από τον Οκτώβριο του 2017 έως και τις 28 Ιανουαρίου 2018 καταγράφηκαν έξι θάνατοι από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Πρόκειται για 5 άνδρες και 1 γυναίκα, από 39 έως 79 ετών, από τους οποίους κανείς δεν είχε εμβολιαστεί για την γρίπη. Σημειώνεται ότι τα 5 από τα 6 προαναφερθέντα κρούσματα που απεβίωσαν, ανήκαν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Κατά την ίδια περίοδο έχουν καταγραφεί 24 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. Πρόκειται για 16 άνδρες και 8 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 3 έως 79 έτη. Τα 16 από τα προαναφερόμενα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και τα 8 στον ιό γρίπης τύπου Β. Από τα 24 κρούσματα ήταν εμβολιασμένα τα 2.

Σημειώνεται ότι τα 17 από τα 24 προαναφερόμενα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Όπως αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ, με βάση τα δεδομένα των τελευταίων περιόδων εποχικής γρίπης στη χώρα μας, φαίνεται ότι η επιδημιολογία του νοσήματος, μετά την πανδημία του 2009,  έχει πλέον αποκτήσει τα χαρακτηριστικά της συνήθους εποχικής έξαρσης.

Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης αρχίζει να αυξάνεται τον Ιανουάριο και η  κορύφωση της συμβαίνει κατά τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο. Η επιτήρηση της γρίπης σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στην Ελλάδα ξεκίνησε αρχές Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί μέσα Μαίου.