X

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για το Σκοπιανό (live)

Απευθείας μετάδοση από την συγκέντρωση. Πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα. Αποθέωση για τον Μίκη Θεοδωράκη. Παρών ο Αντ. Σαμαράς κι άλλοι πολιτικοί.

Ant1news

Σε εξέλιξη είναι το συλλαλητήριο για την Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος, όπου από νωρίς το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν πρώτοι διαδηλωτές  

Πλήθος κόσμου βρίσκεται αυτή την στιγμή στο Σύνταγμα και στους γύρω δρόμους, κρατώντας σημαίε, πανό και φωνάζοντας συνθήματα.

Σύμφωνα με την Γεωργία Μπιτάκου, μια εκ των διοργανωτών του συλλαλητηρίου, στην Αθήνα έχουν φτάσει τουλάχιστον 2.000 λεωφορεία.

Στο Σύνταγμα έφτασε και ο Μίκης Θεοδωράκης, ο οποίος χθες δέχτηκε επίθεση με μπογιές και συνθήματα στο σπίτι του από αναρχικούς. Οι παρευρισκόμενοι στο Σύνταγμα τον χειροκρότησαν, ενώ ο μουσικοσυνθέτης μπήκε σε γνωστό ξενοδοχείο. 

 

"Ζήτω η Μακεδονία η ελληνική", είπε ο Μίκης Θεοδωράκης σε δήλωσή του στον ΑΝΤ1. 

"Παρών" στο συλλαλητήριο και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος έγινε δεκτός από συγκεντρωμένους με ενθουσιασμό. Παρόντες και άλλοι πολιτικοί και βουλευτές της ΝΔ, αλλά και από άλλα κόμματα.

Έδιωξαν βουλευτή των ΑΝΕΛ από το συλλαλητήριο

Στο συλλαλητήριο πήγε και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης. Ωστόσο, Σύμφωνα με το enikos.gr, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, είχε φτάσει μπροστά στην εξέδρα που έχει στηθεί στην είσοδο της οδού Ερμού στην πλατεία Συντάγματος, όταν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου τον πλησίασαν και του ζήτησαν να αποχωρήσει.

Ο κ. Κατσίκης, δεν θέλησε να δώσει συνέχεια και αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

 

Εν τω μεταξύ, θερμές ήταν οι εκδηλώσεις πολιτών προς τους Εύζωνες, καθώς η αλλαγή φρουράς και η παρέλαση έγιναν υπό τους ήχους του «Μακεδονία ξακουστή», που παιάνιζε η μπάντα της Προεδρικής Φρουράς, προκαλώντας ενθουσιασμό στο πλήθος. 

 

Tην παράσταση κλέβουν και οι Κρητικοί με τις παραδοσιακές φορεσιές και τις... κατσούνες, οι οποίοι έφτασαν πολύ νωρίς το πρωί στην Αθήνα με τα πλοία από την Κρήτη.

Ωστόσο, ξεχωριστή νότα δίνουν άντρες και γυναίκες που έφτασαν στο Σύνταγμα φορώντας στολές Μακεδονομάχων.

 

Κεντρικοί ομιλητές ο Μίκης Θεοδωράκης, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης και ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος. Επίσης, χαιρετισμό θα απευθύνουν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, εκπρόσωποι Ομοσπονδιών Ποντίων, Βλάχων, Σαρακατσάνων, Θρακιωτών κ.α. Εκ μέρους της συντονιστικής επιτροπής, χαιρετισμό απηύθηνε η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων Νίνα Γκατζούλη.

Από τον όγκο του κόσμου στο συλλαλητήριο του Συντάγματος χάθηκεένα παιδί και γίνονται συνεχείς  εκκλήσεις από τα μεγάφωνα για τον εντοπισμό του.

Το παιδί είναι επτά ετών και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις λέγεται Βασίλης και είχε πάει στο συλλαλητήριο μαζί με την οικογένειά του.

 

 

Aντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται αντιφασιστική συγκέντρωση στα Προπύλαια, όπου υπάρχουν ειδικές ζώνες ασφαλείας.

 

Η αστυνομία έχει δημιουργήσει φραγμούς με λεωφορεία των ΜΑΤ και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις σε Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας στο ύψος της οδού Αμερικής και στο ύψος της οδού Ομήρου, προκειμένου να μην έλθουν σε “επαφή”, αντιεξουσιαστές με διαδηλωτές του συλλαλητηρίου.

Παρόμοιος φραγμός υπάρχει στα Λουλουδάδικα πριν την παράπλευρη είσοδο της Βουλής.

 

Μέτρα ασφαλείας και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις 

Εν τω μεταξύ, δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί στο κέντρο της Αθήνας, με χιλιάδες αστυνομικούς στους δρόμους και κλειστούς σταθμούς του Μετρό. Κατόπιν εντολής της Γ.Α.Δ.Α., οι Σταθμοί Μετρό Συντάγματος, Πανεπιστημίου και Ομονοίας θα παραμείνουν κλειστοί για λόγους ασφαλείας, από τις 10.00 π.μ. και μέχρι το τέλος του συλλαλητηρίου.