X

Όσα έγιναν στο συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για το Σκοπιανό (βίντεο)

Εκατοντάδες χιλιάδες οι πολίτες. Η συγκλονιστική ομιλία του Μίκη και το μήνυμα της Εκκλησίας. «Παρών» ο Αντώνης Σαμαράς. Η αντίδραση του Κοτζιά.

Ant1news

Δυναμικό ήταν το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στο κέντρο της Αθήνας, όπου βρέθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες για να διατρανώσουν την βούληση τους να μην περιέχεται ο όρος Μακεδονία στην ονομασία των Σκοπίων.

Πολλοί από την νύχτα, όπως οι Κρητικοί που έδωσαν ξεχωριστό τόνο στην συγκέντρωση, άλλοι από νωρίς το πρωί με κάθε μέσο από όλες τις γωνιές της Ελλάδας – αρκετοί και από το εξωτερικό – συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας και έξω από την Βουλή, με σημαίες, συνθήματα και παλμό έστειλαν το δικό τους μήνυμα σε ότι αφορά την διαπραγμάτευση για την ονομασία των Σκοπίων.

Εν μέσω αποθέωσης έγινε η αλλαγή φρουράς και η παρέλαση Ευζώνων, υπο τους ήχους του "Μακεδονία ξακουστή" που παιάνιζε η μπάντα. 

 

Αίσθηση έχει προκαλέσει η εκτίμηση της Αστυνομίας για τον όγκο των συμμετεχόντων στο συλλαλητήριο, καθώς οι διοργανωτές κάνουν λόγο ως και για δεκαπλάσιο σε μέγεθος πλήθος από όσο αναφέρει η ΕΛ.ΑΣ, η οποία έδωσε στην δημοσιότητα και εναέρια πλάνα απο το ελικόπτερο.

 

Συγκλονιστική ήταν η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη προς τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι επί μισή ώρα άκουγαν τον μουσικοσυνθέτη να μιλά με ένταση για την Μακεδονία, επισημαίνοντας ότι η οποιαδήποτε πρόταση λύσης πρέπει να περάσει από δημοψήφισμα.

Το μήνυμα του για το Σκοπιανό ήταν σαφές από την ώρα που έφτασε στον χώρο της εκδήλωσης, με την ολιγόλογη δήλωση του στον ΑΝΤ1.

 

Στο βήμα της συγκέντρωσης βρέθηκαν εκπρόσωποι των διοργανωτών, των Παμμακεδονικών Ενώσεων και άλλων φορέων, όπως ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης και ο Καθ. Γιώργος Κασσιμάτης, ενώ εκ μέρους της Εκκλησίας, το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Σύρου και Αντιπρόεδρος της ΔΙΣ, Δωρόθεος.

 


Παρών, ανάμεσα στο πλήθος, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επεσήμανε ότι αυτή η εικόνα θα ταξιδέψει διεθνώς, θέλοντας να δείξει ότι έχει βαρύτητα για την εν εξελίξει διαπραγμάτευση.

 

Κοντά του και σε άλλα σημεία του Συντάγματος, αρκετοί βουλευτές της ΝΔ και των ΑΝΕΛ, αλλά και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος τόνισε ότι "η κυβέρνηση δεν μπορεί μετά και τη σημερινή συγκέντρωση να συνεχίσει να κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει!"

 

Η πρώτη κυβερνητική αντίδραση ήρθε απο τον καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργό, τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος με μήνυμα του στο Twitter επεσήμανε ότι δεν είχε μεγάλη συμμετοχή το συλλαλητήριο, σημειώνοντας ότι συνεχίζει "με ήσυχη συνείδηση την διαπραγμάτευση".

 

Στην διάρκεια του συλλαλητηρίου συνέβησαν και επεισόδια στην οδό Πανεπιστημίου, απο νεαρούς που επιτέθηκαν σε διμοιρίες των ΜΑΤ, ενώ αργότερα τα έκτροπα συνεχίστηκαν στην περιοχή πέριξ του Πολυτεχνείου, με "βροχή απο μολότοφ".

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, δέχθηκε τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής του συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου 2018 στην Αθήνα, οι οποίοι του επέδωσαν σχετικό ψήφισμα.