X

Καρέ –καρέ το συλλαλητήριο της Αθήνας (βίντεο)

Όλα όσα έγιναν στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό. Η ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη και η «μάχη» για τον αριθμό των συμμετεχόντων.

Ant1news

Ογκώδες ήταν το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό στην πλατεία Συντάγματος, όπου κατέφθασε πλήθος κόσμου από σχεδόν όλη την Ελλάδα.

Ο κόσμος συγκεντρώθηκε από νωρίς και το συλλαλητήριο χαρακτηρίστηκε από την παρουσία του Μίκη Θεοδωράκη, κεντρικού ομιλητή του. Οι χιλιάδες κόσμου σώπασαν, αφού καταχειροκρότησαν τον συνθέτη, που τους καθήλωσε με την μισάωρη ομιλία του. Ο Μίκης Θεοδωράκης, να σημειωθεί, ζήτησε τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Αποθέωση στην αλλαγή φρουράς στον Άγνωστο Στρατιώτη, υπό το “Μακεδονία Ξακουστή” (βίντεο)

Στο βήμα της συγκέντρωσης βρέθηκαν εκπρόσωποι των διοργανωτών, των Παμμακεδονικών Ενώσεων και άλλων φορέων, όπως ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης και ο Καθ. Γιώργος Κασσιμάτης, ενώ εκ μέρους της Εκκλησίας, το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου ανέγνωσε ο Μητροπολίτης Σύρου και Αντιπρόεδρος της ΔΙΣ, Δωρόθεος.

Τα μέτρα ασφαλείας ήταν δρακόντεια και η έκβαση ομαλή, με μόνο λίγα επεισόδια να λαμβάνουν χώρα μετά το τέλος της συγκέντρωσης και της αντισυγκέντρωσης αριστερών οργανώσεων στα Προπύλαια.

 

Ο αριθμός των συμμετεχόντων, ωστόσο, αποτέλεσε και αυτήν τη φορά αντικείμενο διαφωνίας μεταξύ των διαδηλωτών και της Αστυνομίας, με τους πρώτους να κάνουν λόγο για 1 με 1.5 εκατομμύριο κόσμου και την επίσημη ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομία να αναφέρεται σε 140.000 κόσμου.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Θεόφιλος Παπαδάκης, μιλώντας σήμερα στο Καλημέρα Ελλάδα, εξέφρασε τη διαφωνία των αστυνομικών υπαλλήλων με την επίσημη εκτίμηση, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι, «είναι πασιφανές ότι ο κόσμος είναι πολύ περισσότερος από 140.000». Ο ίδιος, τόνισε επιπλέον ότι, «η  ΕΛ.ΑΣ. δεν πρέπει να είναι πραγματογνώμονας για το πόσοι συμμετέχουν σε κάποια διαδήλωση».

Ένας εκ των διοργανωτών, ο Μιχάλης Πατσίκας, μιλώντας από την πλευρά του στο Καλημέρα Ελλάδα, αμφισβήτησε τον αριθμό που δίνει η ΕΛ.ΑΣ., επιμένοντας στο ότι πάνω από ένα εκατομμύριο κόσμου βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας.

Οι “φυλές” και η “ανθρωπο-γεωγραφία” του συλλαλητηρίου (βίντεο)

Σε κάθε περίπτωση, κόσμος έφτασε στην Αθήνα με 283 λεωφορεία, αλλά και με πλοία, όπως οι δεκάδες Κρήτες, που έφτασαν από τα ξημερώματα στο λιμάνι του Πειραιά.

 

Το παρόν έδωσαν και πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

 

Η πρώτη κυβερνητική αντίδραση ήρθε από τον καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργό, τον Νίκο Κοτζιά, ο οποίος με μήνυμα του στο Twitter επεσήμανε ότι δεν είχε μεγάλη συμμετοχή το συλλαλητήριο, σημειώνοντας ότι συνεχίζει "με ήσυχη συνείδηση την διαπραγμάτευση", ενώ ακολούθησε νέος γύρος πολιτικής κόντρας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Τα ξεχωριστά στιγμιότυπα από το συλλαλητήριο για το Σκοπιανό (βίντεο)

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, δέχθηκε τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής του συλλαλητηρίου της 4ης Φεβρουαρίου 2018 στην Αθήνα, οι οποίοι του επέδωσαν σχετικό ψήφισμα.