X

“Τροχάδην” για την 4η αξιολόγηση με Μοσκοβισί και ομόλογο

Ανεβάζει ρυθμούς η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών, με την επίσκεψη Μοσκοβισί - Κοστέλο στην Αθήνα και την συνεδρίαση του EWG.

Ant1news

Μέσα στην εβδομάδα έρχονται στην Αθήνα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί καθώς και ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν στους θεσμούς Ντέκλαν Κοστέλο, οι οποίοι θα έχουν επαφές και συζητήσεις με στελέχη της κυβέρνησης για την τέταρτη αξιολόγηση.

Η επίσκεψη Μοσκοβισί στην Αθήνα έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης τόσο για την εκταμίευση της δόσης των 6,7 δισ. ευρώ που συνοδεύει την τρίτη αξιολόγηση όσο και την έναρξη της συζήτησης για το χρέος και την έξοδο από το τρίτο μνημόνιο.

Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 7-9 Φεβρουαρίου, ενώ στις 8 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει και το EuroWorking Group, με κύριο θέμα το χρέος και ειδικότερα τον μηχανισμό που θα συνδέει την ελάφρυνσή του με τον ρυθμό ανάπτυξης. 

Την ίδια ώρα, στην έκδοση νέου 7ετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό Δημόσιο. Όπως ανακοινώθηκε το Δημόσιο προσέλαβε για την κοινοπρακτική έκδοση τις τράπεζες Barclays, BNP Paribas, Citi, J.P. Morgan and Nomura. Σύμφωνα με πληροφορίες το Δημόσιο στοχεύει στην άντληση τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο της δημιουργίας του "αποθεματικού" που πρόκειται να δημιουργήσει.

Το πρόγραμμα Μοσκοβισί στην Αθήνα

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής προγραμματισμό της Κομισιόν, το πρόγραμμα του Επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί περιλαμβάνει την πρώτη ημέρα της επίσκεψης (την Πέμπτη), συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και ακολούθως ομιλία σε δείπνο του Economist με θέμα "Ο κόσμος του 2018". 

Το πρωί της Παρασκευής ο κ. Μοσκοβισί θα ενημερώσει τους Έλληνες Βουλευτές σε κοινή συνεδρίαση των επιτροπών στη Βουλή, ενώ για τις 11:00 έχει προγραμματιστεί ομιλία του στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος με τίτλο "Συμπεράσματα για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα". 

Με τις πολιτικές επαφές αυτής της εβδομάδας και όσες θα ακολουθήσουν, επιχειρείται μία επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων σε πολλά μέτωπα που πρέπει να ακολουθήσουν για τη συνολική συμφωνία.