X

“Βόμβα” στο πολιτικό σκηνικό από την έρευνα για την Novartis

Οργισμένη αντίδραση των πολιτικών που εμφανίζονται ως εμπλεκόμενοι. Στην Βουλή πάει η δικογραφία. Για μεγάλο σκάνδαλο κάνει λόγο η Κυβέρνηση.

Ant1news

«Βόμβα» στο πολιτικό σκηνικό από την εισαγγελική διερεύνηση για το σκάνδαλο της Novartis, η οποία σύμφωνα με πληροφορίες έχει καταλήξει σε εμπλοκή δύο πρώην Πρωθυπουργών και οκτώ πρώην Υπουργών, με θητεία σε διάφορα υπουργεία από το 2006 έως τις αρχές του 2015.

Η έρευνα των εισαγγελέων κατά της Διαφθοράς αφήνει ανοικτό το περιθώριο άσκησης διώξεων για ενδεχόμενη δωροδοκία και απιστία, καθώς καλεί την Βουλή να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες των δύο πρώην Πρωθυπουργών, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι κ. Αντώνης Σαμαράς και Παναγιώτης Πικραμμένος, καθώς και των οκτώ πρώην Υπουργών, που σύμφωνα με πληροφορίες είναι οι κ. Γιάννης Στουρνάρας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Αδωνις Γεωργιάδης,  Ευάγγελος Βενιζέλος, Ανδρέας Λυκουρέντζος, Μάριος Σαλμάς, Ανδρέας Λοβέρδος και Γιώργος Κουτρουμάνης.

Έντονη ήταν η αντίδραση του πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή με την υπόθεση, τονίζοντας ό,τι "η νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα δεν με αγγίζει".

Κάθε σχέση με την υπόθεση αρνείται και ο έτερος πρώην Πρωθυπουργός, κ. Παναγιώτης Πικραμμένος, ενώ ο Επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ και πρώην Υπ. Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, δηλώνει ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση, καθώς επί θητείας του δεν είχε τις σχετικές αρμοδιότητες ο Υπ. Υγείας.

"Για πολιτικό πόλεμο και bulling που δέχεται ο ίδιος και η οικογένεια του", κάνει λόγο ο Γιάννης Στουρνάρας, τονίζοντας ότι δεν έχει σχέση με την υπόθεση στην οποία φέρεται να εμπλέκεται.

«Για σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού» κάνει λόγο ο πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος τονίζει ότι δεν θα αφήσει αναπάντητη "τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς".

Κοντονής - Παπαγγελόπουλος: το μεγαλύτερο σκάνδαλο απο συστάσεως Κράτους 

Σύσκεψη με τον Υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή και τον Αναπληρωτή Υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο είχε για περίπου 90 λεπτά το βράδυ της Δευτέρας ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου.

Εξερχόμενοι, οι δύο Υπουργοί δήλωσαν ότι η Δικαιοσύνη έκανε την δουλειά της και ό,τι η έρευνα συνεχίζεται, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο απο συστάσεως του Κράτους, μέσω των υπερτιμολογήσεων και άλλων πρακτικών, που είχαν εκτοξεύσει το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης που βάρυνε το Δημόσιο.

"Πυρά" από την ΝΔ

Επίθεση στην κυβέρνηση ότι γνωρίζει το περιεχόμενο της δικαστικής έρευνας στην υπόθεση Novartis, κάτι που εκ του Συντάγματος δεν θα έπρεπε να συμβαίνει, εξαπολύει η Νέα δημοκρατία κάνοντας λόγο για εξόφθαλμη παρέμβαση στην Δικαιοσύνη. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση η ΝΔ "απαιτεί από την κυβέρνηση, η δικογραφία που θα διαβιβαστεί στη βουλή να δοθεί αμέσως στη δημοσιότητα προκειμένου να γίνει γνωστή σε όλους τους πολίτες και να λάμψει η αλήθεια".

Οι πιθανές διώξεις και η έρευνα

Η έρευνα των τριών εισαγγελέων, για την εμπλοκή μη πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο και για ξέπλυμα χρήματος από πολιτικά πρόσωπα, συνεχίζεται από τους εισαγγελείς διαφθοράς και δεν αποκλείεται να προκύψουν ευθύνες και για άλλα πρόσωπα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας έχει ασκηθεί ποινική δίωξη για δωροδοκία, μόνο σε βάρος ενός υψηλόβαθμου στελέχους της Novartis. Για το εν λόγω άτομο έχει ήδη διαταχθεί απαγόρευση εξόδου του από τη χώρα.

«Έχουμε λάβει γνώση μέσω δημοσιευμάτων ότι έχει ασκηθεί ποινική δίωξη σε έναν πρώην υπάλληλο της εταιρίας. Η Novartis συνεργάζεται με τις Αρχές και δεν μπορούμε να σχολιάσουμε περαιτέρω αυτή την στιγμή», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Novartis.

Η επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο

Το απόγευμα, στον Άρειο Πάγο προκειμένου να ενημερωθεί για την υπόθεση βρέθηκε ο Υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κίνηση που πυροδότησε αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

«Αν αληθεύει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πήγε να συναντήσει εν ενέργεια Δικαστικούς για ζήτημα που αφορά σε πολιτικούς του αντιπάλους τότε πραγματικά δεν έχουν πλέον κανέναν φραγμό». Έγραψε στο Twitter o Αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνις Γεωργιάδης.

 

«Αληθεύει ότι αυτή την ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος συσκέπτεται στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου; Αν ναί, τί δουλειά έχει εκεί;;;», ήταν το σχόλιο του Τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΝΔ Νίκου Παναγιωτόπουλου.

 

Μέρος της δικογραφίας, παραδόθηκε ήδη στην Εισαγγελέα του Αρείου πάγου, προκειμένου να καταλήξει, μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης στην Βουλή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.

«Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου με ενημέρωσε ότι η δικογραφία διαβιβάζεται στον Υπουργό Δικαιοσύνης για τις απαραίτητες ενέργειες», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Από την ανακοίνωση του ίδιου του κυβερνητικού εκπροσώπου για την επίσκεψη του, στον Άρειο Πάγο, προκύπτει η απροκάλυπτη προσπάθεια ωμής παρέμβασης στο έργο της Δικαιοσύνης», σχολίασε μέσω Twitter o Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Παύλος Χρηστίδης. 

 


Από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, πάντως διευκρινίστηκε "ουδέποτε έλαβα μέρος η ίδια ή οι επίκουροι εισαγγελικοί λειτουργοί σε σύσκεψη με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο στον Αρειο Πάγο".