X

Novartis: πολιτική θύελλα για τους χειρισμούς και την έρευνα για τις μίζες

Ύποπτες διαδρομές για 50 εκ. ευρώ. Κόντρα Μαξίμου - ΝΔ για “παρέμβαση στην Δικαιοσύνη”. Τι λένε οι πολιτικοί που αναφέρονται στην δικογραφία, η εταιρεία και τα κόμματα.

Ant1news

Πολιτική θύελλα έχει ξεσπάσει μετά από τις αποκαλύψεις και τις πληροφορίες για την δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Novartis, η οποία προσέκρουσε σε 10 πολιτικά πρόσωπα, εκ των οποίων δύο πρώην Πρωθυπουργοί και 8 πρώην Υπουργοί, σε διάφορα Υπουργεία, από το 2006 ως τις αρχές του 2015.

Η έρευνα, σύμφωνα με πληροφορίες, διερευνά ύποπτες διαδρομές περίπου 50 εκ. ευρώ, που φέρονται να καταλήγουν σε πολιτικά πρόσωπα, όπως αναφέρεται στον φάκελο των εισαγγελικών αρχών που έφθασε στη Βουλή για την υπόθεση.

Η έρευνα έχει στηριχθεί στις καταθέσεις τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες εκτιμώνται ως αξιόπιστες από τους εισαγγελικούς λειτουργούς, καθώς – σύμφωνα με πληροφορίες – συνοδεύονται από στοιχεία που αποδεικνύουν στενή σχέση των εν λόγω μαρτύρων με τα γεγονότα.

Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, ο συνολικός αριθμός των καταθέσεων προσεγγίζει τις 20, ενώ βάσει αυτών, η πλειονότητα των χρημάτων φέρεται να κατέληξε σε μικρό αριθμό πολιτικών προσώπων, για συγκεκριμένη υπόθεση, πριν από το 2010. Από τις καταθέσεις προκύπτει άμεση εμπλοκή και μη πολιτικών προσώπων, όπως ΓΓ Υπουργείων και μέλη Επιτροπών.

 

Κατά τις εκτιμήσεις της έρευνας η συνολική ζημιά του δημοσίου από τις παράνομες πρακτικές φαρμακευτικών εταιρειών από το 2000 και μετά, υπολογίζεται σε 23 δισ. ευρώ, ενώ η ζημιά που προσδιορίζεται εξειδικευμένα για τη Novartis φτάνει τα 3 δισ. ευρώ.

Πολιτικός σάλος για τους κυβερνητικούς χειρισμούς 

Η διαβίβαση του φακέλου στην Βουλή και οι χειρισμοί της Κυβέρνησης έχουν προκαλέσει πολιτική θύελλα από το βράδυ της Δευτέρας, αμέσως μετά από την επίσκεψη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου του Υπουργού Επικρατείας, Δημήτρη Τζανακόπουλου.

Λίγο αργότερα έγινε γνωστό ότι η δικογραφία, στην οποία περιλαμβάνονται ονόματα δύο πρώην Πρωθυπουργών και οκτώ πρώην Υπουργών διαβιβάστηκε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης για να πάρει τον δρόμο για την Βουλή, σύμφωνα με τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Έμμεση αναφορά στο θέμα έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την επίσκεψή του στην  φαρμακευτική εταιρεία CBL, λέγοντας πως δεν μπορείς να κατηγορήσεις συλλήβδην τις πολυεθνικές εταιρείες. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, έκανε λόγο για διεθνές σκάνδαλο, το οποίο θα αντιμετωπιστεί με τη δέουσα σοβαρότητα, αλλά διευκρίνισε ότι η Κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε κυνήγι μαγγισών, ή να στήσει λαϊκά δικαστήρια.

 

Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε την Κυβέρνηση για εξόφθλαμη παρέμβαση στην Δικαιοσύνη, ενώ ο ένας μετά τον άλλον οι πολιτικοί τα ονόματα των οποίων φέρονται ως εμπλεκόμενα στην υπόθεση άρχισαν να δηλώνουν την αθωότητα τους και να στρέφουν τα βέλη τους προς την Κυβέρνηση. (δείτε εδώ τις δηλώσεις που έκαναν το βράδυ της Δευτέρας οι κ. Σαμαράς, Αβραμόπουλος, Στουρνάρας και Βενιζέλος).

Μέσω κυβερνητικών πηγών, το Μαξίμου απάντησε το μεσημέρι της Τρίτης ότι "η ΝΔ είναι σε πανικό" και ότι "είναι κωμικό το επιχείρημα της για παρέμβαση στην Δικαιοσύνη".

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, όπου μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι "οι αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί χειραγώγησης της Δικαιοσύνης από την πλευρά της κυβέρνησης, είναι αν μη τι άλλο αστείες αλλά και προσβλητικές για τον θεσμό της Δικαιοσύνης". Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη συνεδριάζει  το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, με αντικείμενο τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11:00, στο γραφείο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

Εν τω μεταξύ, ο Αντώνης Σαμαράς γνωστοποίησε την προθεσή του να καταθέσει την Τετάρτη μήνυση στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κατά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αναπληρωτή Υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. 

Ευθεία επίθεση στην Κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στην υπόθεση εξαπολύει, ωστόσο και το ΠΑΣΟΚ, με τον Τομεάρχη Δικαιοσύνης του κόμματος Θεόδωρο Παπαθεοδώρου να κάνει λόγο για “Ερντογανισμό” του κ. Τσίπρα και απροκάλυπτες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στην Δικαιοσύνη.

Το ΚΚΕ κάνει λόγο για παιχνίδια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης, ενώ εκφράζει αμφιβολία για την τελική έκβαση τέτοιων ερευνών. Το Ποτάμι σε ανακοίνωσή του τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι θα υπερασπιστεί την πλήρη διερεύνηση της υπόθεσης. «Είμαστε αντίθετοι με τις μικροκομματικές αντιπαραθέσεις και τις εξωθεσμικές παρεμβάσεις και καλούμε τους δικαστικούς λειτουργούς να περιφρουρήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία τους, αποφεύγοντας τον συγχρωτισμό τους με εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας και εν γένει της πολιτικής», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

 Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μανταλένα Παπαδοπούλου, τονίζει μεταξύ άλλων πως «είναι καταφανώς αναγκαίο να διερευνηθεί εξαντλητικά η πιθανή εμπλοκή των πολιτικών προσώπων και να καταλογιστούν και ποινικές ευθύνες εφόσον προκύψουν από την έρευνα» και προσθέτει ότι «η διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis είναι αναγκαία προϋπόθεση για την κάθαρση στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, αλλά και γενικότερα στο δημόσιο βίο της χώρας». Απο την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων κάνει λόγο για σοβαρές ευθύνες πολιτικών προσώπων αναφορικά με την υπερτιμολόγηση των φαρμάκων.

Εν τω μεταξύ, οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Κώστα Ζαχαριάδη, οι οποίοι διασταύρωσαν τα "ξίφη" τους στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ να κάνει λόγο για "κυβερνητική σκευωρία" .

Το βράδυ της Δευτέρας, μετά απο σύσκεψη στο Μαξίμου με τον Αλέξη Τσίπρα, οι κ. Κοντονής και Παπαγγελόπουλος δηλώνουν ότι η Novartis βρίσκεται στο επίκεντρο του μεγαλύτερου σκανδάλου απο συστάσεως Κράτους.  Ενώ ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, έκανε σήμερα λόγο για σκάνδαλο δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Επικίνδυνη δημοκρατικά γελοιότητα που εξευτελίζει το κράτος δικαίου και τη Βουλή» χαρακτήρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο 24ωρο με την υπόθεση της Novartis. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που έλαβε γνώση της δικογραφίας, μίλησε για προσβολή της λογικής και της αλήθειας που μας γυρίζει πίσω στο 1989, στην «εποχή του Μαμανέα και των Pampers». 

Οι Υπουργοί Υγείας που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση έχουν στο σύνολό τους διαψεύσει την τυχόν εμπλοκή τους. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ηθική εξαχρείωση και πολιτικό αμοραλισμό», τονίζοντας ότι «αυτοί που επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν να ρίξουν σκιές στην πολιτική μου διαδρομή θα κληθούν να λογοδοτήσουν εκεί που τους ταιριάζει: στα αρμόδια ποινικά και πολιτικά δικαστήρια».

 

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο Καλημέρα Ελλάδα σημείωσε ότι μετά τη σημερινή του κατάθεση στην Εξεταστική για την υπόθεση του ΚΕΕΛΠΝΟ, όλα θα ξεκαθαρίσουν, απειλώντας τους Υπουργούς Δικαιοσύνης για παραβίαση του Συντάγματος, στην περίπτωση που έλαβαν άτυπη ενημέρωση της δικογραφίας, ενώ σημείωσε ότι αν ισχύει κάτι τέτοιο, θα τους κάνει μήνυση. Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα, ο κ. Γεωργιάδης εκτόξευσε βαρύτατες καταγγελίες κατά του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη  στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία, προκαλώντας την έκρηξη του κ. Πολάκη, ο οποίος απάντησε με ανάρτηση στο Facebook.

Απαντώντας, επίσης, στον κ. Γεωργιάδη, μέσω του Καλημέρα Ελλάδα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής τόνισε ότι η διαδικασία κινήθηκε από τη Δικαιοσύνη ως όφειλε, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση του Ανδρέα Λυκουρέντζου, ο οποίος τόνισε πως ο τομέας των φαρμάκων δεν ήταν δική του αρμοδιότητα, ξεκαθαρίζοντας ότι επρόκειτο για αρμοδιότητα του Μάριου Σαλμά, ο οποίος από την πλευρά του τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έμαθε από μένα την Novartis», κατηγορώντας τις Αρχές για δημιουργία ψευδομαρτύρων στην υπόθεση. 

Στο ίδιο κλίμα ήταν και η δήλωση του πρώην Πρωθυπουργού, Παναγιώτη Πικραμμένου, ο οποίος έκανε λόγο «Σύμπλευση» και «διασταύρωση των εξουσιών, μη προβλεπόμενη από το Σύνταγμα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πολωνίας».

Την έκπληξη με την εμπλοκή του στις κυβερνητικές διαρροές για τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση Novartis διατύπωσε ο Γιώργος Κουτρουμάνης. «Δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων, αναφέρει μεταξύ άλλων στην δήλωση του ο πρώην Υπουργός Εργασίας.

Η ίδια η Novartis με ανακοίνωσή της τόνισε ότι συνεχίσει να συνεργαζόται με τις αρχές της Ελλάδας και του εξωτερικού. Θέση για την υπόθεση  πήρε και ο τέως αντιπρόεδρος της εταιρείας, Κωνσταντίνος Φρουζής για τον οποίο έχει εκδοθεί δίωξη με την κατηγορία της δωροδοκίας και διάταξη απαγόρευσης εξόδου του από τη χώρα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ουδέποτε συμμετείχε σε παράνομη δραστηριότητα.