X

Τρίτη και 13 η έξοδος στις αγορές

Γιατί αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου έκδοση του ομολόγου. Σε ποιο ύψος αναμένεται να κυμανθεί το επιτόκιο.

Ant1news

Το μίνι κραχ της Δευτέρας στην Wall Street, παρέσυρε την Τρίτη τις χρηματαγορές όλου του κόσμου και «υποχρέωσε» το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης να αναβάλει την έκδοση του επταετούς ομολόγου που είχε προγραμματίσει. Η έκδοση του αναμένεται να γίνει την επόμενη Τρίτη 17 Φεβρουαρίου.

Οι πέντε ανάδοχες τράπεζες που έχει ορίσει από την περασμένη εβδομάδα το Ελληνικό Δημόσιο (Βarclays, BNP Paribas, Citigroup, JP Morgan και Nomura) πρότειναν και έγινε αποδεκτό από τον ΟΔΔΗΧ να αναβληθεί η έκδοση για να υπάρξουν υπερβολικές απαιτήσεις σε ό,τι αφορά το επιτόκιο της έκδοσης.

Πιο συγκεκριμένα εκτιμήθηκε ότι αν γινόταν χθες η έκδοση το επιτόκιο θα διαμορφωνόταν στο 3,4%-3,5% ενώ σε πιο ήρεμες περιόδους θα είχαμε ένα επιτόκιο κάτω από 3,30%.

Η ανησυχία εντοπίστηκε κυρίως στο γεγονός ότι η μεγάλη πτώση των αποδόσεων των ελληνικών τίτλων οφείλεται κυρίως στις θετικές προσδοκίες για υψηλές και σταθερές αποδόσεις, αλλά όχι ακόμη στα θεμελιώδη μεγέθη της οικονομίας.

Με άλλα λόγια, τα ελληνικά ομόλογα, όσο και αν ακούγεται απίστευτο, θεωρούνται λίγο ως πολύ «υπερτιμημένα» και σε μια κακή συγκυρία όπως η πρόσφατη, αυτό θα έφερνε υψηλά επιτόκια αν όχι μερική κάλυψη της έκδοσης .

Μάλιστα, χθες υπήρχε και μια μέτρια πίεση στα ελληνικά ομόλογα με τους πωλητές να αυξάνονται ξαφνικά και το spread, δηλαδή η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων, διαμορφώνεται στις 306 μονάδες βάσης από 292 μονάδες βάσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Ελεύθερου Τύπου».

Με δεδομένο λοιπόν και το φόβο που υπάρχει για την επανάληψη του 2014, όταν το Δημόσιο βγήκε τον Μάιο και έκανε μια επιτυχημένη έκδοση πενταετούς ομολόγου για να ακολουθήσει μια αποτυχημένη έκδοση τριετούς ομολόγου τον Ιούλιο, οδήγησε στην απόφαση για αναβολή της έκδοσης για μία εβδομάδα .

Παρ’ όλα αυτά, για να μην υπάρξουν αντίθετα αποτέλεσμα, δηλαδή θεσμικοί που χάνουν το ενδιαφέρον τους, τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών έκανε την τυπική ανακοίνωση της έκδοσης και η σχετική υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλαράκη, δημοσιεύτηκε από τη Δευτέρα στο ΦΕΚ.