X

Αντιπρόεδρο της ΕΚΤ θέλει τον Ντε Γκίντος η Ισπανία

Ποιος άλλος διεκδικεί την θέση του Πορτογάλου Βίτορ Κονστάνσιο. Πότε ψηφίζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Ant1news

Η Ισπανία πρότεινε τον υπουργό Οικονομικών Λούις Ντε Γκίντος για τη θέση του αντιπροέδρου της ΕΚΤ, είπε το υπουργείο Οικονομικών σε σχετική ανακοίνωση την Τετάρτη.

Τη θέση του Πορτογάλου Βίτορ Κονστάνσιο, η θητεία του οποίου λήγει στις 31 Μαΐου, διεκδικεί και ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας, Φίλιπ Λέιν.

Με την έναρξη της διαδικασίας για την πλήρωση της δεύτερης σημαντικότερης θέσης στην ΕΚΤ ξεκινάει και η αντίστοιχη διαδικασία αλλαγής και των άλλων πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου, που αναμένεται να κρατήσει δύο χρόνια.

Ο Nτε Γκίντος, 58 ετών, ανέλαβε το υπουργείο όταν το συντηρητικό Κόμμα των Πολιτών του Μαριάνο Ραχόι κέρδισε τις εκλογές το 2011 και χειρίστηκε τα οικονομικά της χώρας, εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης εδώ και δεκαετίες.

Πριν αναλάβει υπουργός Οικονομίας διετέλεσε επικεφαλής του χρηματοοικονομικού τμήματος της Price Waterhouse Cooper στην Μαδρίτη και επικεφαλής στις εταιρίες Nomura Securities and Lehman Brothers στην Ιβηρική χερσόνησο.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ψηφίσουν στις 19 Φεβρουαρίου για τον υποψήφιο. Θα ακολουθήσει ακροαματική διαδικασία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η τελική έγκριση από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η υποψηφιότητα Nτε Γκίντος ίσως να συναντήσει κάποιες αντιδράσεις, λόγω του ότι υιοθέτησε τις σκληροπυρηνικές γερμανικές θέσεις κατά την διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, και ανησυχιών ότι η εκλογή του θα ανοίξει τον δρόμο για τη διαδοχή του Ντράγκι από κάποιον Βορειοευρωπαίο το 2019.