X

Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το 7ετες ομόλογο

Σημαντική η ανταπόκριση απο τις διεθνείς αγορές, λόγω της οποίας μειώνεται το επιτόκιο του τίτλου.

Ant1news

Στις αγορές επέστρεψε κι επισήμως η Ελλάδα, καθώς το πρωί της Πέμπτης άνοιξε κι επισήμως το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο, με την καθοδήγηση (guidance) , δηλαδή το επιδιωκόμενο επιτόκιο να διαμορφώνεται αρχικώς, σύμφωνα με το Reuters, στο 3,75%.

Διευκρινίζεται ότι το μέγεθος της έκδοσης θα είναι άνω των 2,5 δις ευρώ.

Η ανταπόκριση των αγορών ήταν εξαιρετικά θετική καθώς, σύμφωνα με όσα αναφέρει το Reuters, οι προσφορές αγγίζουν τα 6,8 δις ευρώ μέχρι το μεσημέρι, μειώνοντας έτσι το εύρος του επιτοκίου, στο 3,5% με 3,625% .

«Έχουμε ένα πιο σταθερό περιβάλλον και ενώ δεν είναι όλα πράσινα στις οθόνες, οι αποδόσεις είναι σταθερές και δεν βλέπουμε απότομες μεταστροφές. Αυτό μάς έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσουμε με τη συναλλαγή και τους επενδυτές να μη νιώθουν ότι πιάνουν κάτι επικίνδυνο, και τελικά να αγοράσουν» », είπε ένας από τους αναδόχους. 

Πηγές του ΥΠΟΙΚ δηλώνουν ικανοποίηση, αναφέροντας ότι το πλέον ενθαρρυντικό είναι ότι έχουν εμφανιστεί πολλοί περισσότεροι μακροπρόθεσμοι επενδυτές σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση ομολόγου τον Ιούλιο και το swap των ομολόγων στο τέλος Νοεμβρίου.

Όπως έγραφε νωρίτερα ο Ant1news,gr: 

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αναμενόταν την Τρίτη, μία ημέρα μετά απο την επίσημη ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, ωστόσο μετά απο την αναταραχή στις διεθνείς αγορές λόγω της Wall Street, κρίθηκε σκόπιμο να αναβληθεί το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, μέχρι να αποκατασταθεί η ηρεμία στις χρηματαγορές του πλανήτη. 

«Η μεταβλητότητα στις αγορές έχει επηρεάσει το αν θα προχωρήσουμε αύριο ή όχι», τόνιζε την Τετάρτη εμπλεκόμενος με την έκδοση, σημειώνοντας ότι «εδώ και δύο ημέρες επανεπιβεβαιώνουμε προσφορές από τους επενδυτές. Είναι η φυσιολογική διαδικασία».

Σύμφωνα με το Reuters, ένας τραπεζίτης δήλωσε ότι η Πέμπτη είναι μια καλή μέρα για την έξοδο στις αγορές, τονίζοντας ότι «το παράθυρο είναι ανοιχτό, καθώς δεν αναμένονται και σημαντικές μακροοικονομικές ανακοινώσεις».

Αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας ότι τελειώνουν τα μνημόνια και έχει αρχίσει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους, εμφανίστηκε ο Πιέρ Μοσκοβισί που επισκέπτεται την Ελλάδα.

Στην πρώτη του συνάντηση, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Προκόπης Παυλόπουλος επεσήμανε στο Επίτροπο της ΕΕ ότι είναι ανάγκη να μπει τέλος στην αδιέξοδη λιτότητα.