X

Θετική υποδοχή στο 7ετες ομόλογο από τις αγορές

Πολλαπλάσια της ζήτησης η προσφορά. Το μήνυμα Τσίπρα και η "διπλή" ικανοποίηση Τσακαλώτου, μετά απο την συνάντηση με τον Μοσκοβισί.

Ant1news

Στις αγορές επέστρεψε κι επισήμως η Ελλάδα, καθώς το πρωί της Πέμπτης άνοιξε κι επισήμως το βιβλίο προσφορών για το 7ετές ομόλογο, με την καθοδήγηση (guidance) , δηλαδή το επιδιωκόμενο επιτόκιο να διαμορφώνεται αρχικώς, σύμφωνα με το Reuters, στο 3,75%.

Διευκρινίζεται ότι το μέγεθος της έκδοσης θα είναι άνω των 2,5 δις ευρώ, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι τελικώς το Δημόσιο θα αντλήσει ποσό της τάξης των 3 δις ευρώ

Η ανταπόκριση των αγορών ήταν εξαιρετικά θετική καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές αγγίζουν τα 7 δις ευρώ, με αποτέλεσμα να μειωθεί το επιτόκιο γύρω στο 3,5%.

«Έχουμε ένα πιο σταθερό περιβάλλον και ενώ δεν είναι όλα πράσινα στις οθόνες, οι αποδόσεις είναι σταθερές και δεν βλέπουμε απότομες μεταστροφές. Αυτό μάς έδωσε την ευκαιρία να προχωρήσουμε με τη συναλλαγή και τους επενδυτές να μη νιώθουν ότι πιάνουν κάτι επικίνδυνο, και τελικά να αγοράσουν» », είπε ένας από τους αναδόχους. 

Τσίπρας: πολύ καλά νέα απο τις αγορές

«Σήμερα είχαμε πολύ καλά νέα από τις αγορές, οι συναλλαγές βαίνουν καλώς. Η ζήτηση είναι μεγάλη από τους επενδυτές και αυτό αποδεικνύει πως βρισκόμαστε σε σωστό δρόμο. Τώρα έχει έρθει η ώρα να σχεδιάσουμε τα βήματά μας προσεκτικά, καθώς το επόμενο καλοκαίρι θα είναι ένα ιστορικό ορόσημο για την Ελλάδα μετά από οκτώ χρόνια», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Πιέρ Μοσκοβισί.

 

Τσακαλώτος: αποδείξαμε ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές

«Αποδείξαμε σήμερα που βγήκαμε στις αγορές ό,τι όχι μόνο μπορούμε να αντλήσουμε νέα χρήματα, αλλά μπορούμε να το κάνουμε και κάτω απο συνθήκες που δεν είναι ιδανικές», δήλωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σχολιάζοντας το περιβάλλον των προηγούμενων ημερών με την αναταραχή στις αγορές παγκοσμίως, λόγω της Wall Street, αμέσως μετά απο την συνάντηση του με τον Πιερ Μοσκοβισί.

 

Απο την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί εμφανίστηκε αισιόδοξος ό,τι "όλα θα πάνε καλά, αν αναλάβουν τις ευθύνες τους", σημειώνοντας ό,τι είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά.

 

Θετικά μηνύματα για την πορεία της οικονομίας, εφόσον η χώρα επιμένει στις μεταρρυθμίσις εξέφρασε ο Πιέρ Μοσκοβισί, τόσο στις επαφές του με τους κ. Παυλόπουλο και Τσίπρα, όσο και μέσω της αποκλειστικής συνέντευξης του στον ΑΝΤ1, στην οποία αναφέρθηκε και στα λάθη των δανειστών, αλλά και στον Γιάνη Βαρουφάκη, χρησιμοποιώντας σκληρούς χαρακτηρισμούς.

Πηγές του ΥΠΟΙΚ δηλώνουν ικανοποίηση, αναφέροντας ότι το πλέον ενθαρρυντικό είναι ότι έχουν εμφανιστεί πολλοί περισσότεροι μακροπρόθεσμοι επενδυτές σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση ομολόγου τον Ιούλιο και το swap των ομολόγων στο τέλος Νοεμβρίου.

Η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές αναμενόταν την Τρίτη, μία ημέρα μετά απο την επίσημη ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ, ωστόσο μετά απο την αναταραχή στις διεθνείς αγορές λόγω της Wall Street, κρίθηκε σκόπιμο να αναβληθεί το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών, μέχρι να αποκατασταθεί η ηρεμία στις χρηματαγορές του πλανήτη. 

Σταϊκούρας: Η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει και έξοδος από τα Μνημόνια

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο Τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ  Χρήστος Σταϊκούρα με αφορμή την έκδοση του επταετές ομολόγου. «Η Κυβέρνηση συνεχίζει τη νέα αυταπάτη περί “καθαρής εξόδου από τα μνημόνια”. Προσπαθεί, με κάθε τρόπο, να φτιάξει ταμειακό απόθεμα, “στύβοντας” την πραγματική οικονομία. “Σκουπίζει” τα ταμειακά διαθέσιμα φορέων του Δημοσίου, χρησιμοποιεί εις βάρος της ρευστότητας τις “κουτσουρεμένες δόσεις” του δανείου, επιβάλλει στάση πληρωμών προς τους ιδιώτες και υπερφορολογεί νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Στην ίδια επικοινωνιακή στρατηγική εντάσσεται και η έξοδος στις αγορές», τονιίζει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του κ. Σταικούρας, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «εξακολουθεί να επιδεικνύει αλλεργία στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών».

Απαντώντας, κύκλοι του Υπουργείου Οικονομικών, επεσήμαναν ότι «στη σημερινή ανακοίνωση της ΝΔ υπάρχει ένα σημείο που προξενεί ανησυχία σε όλους και όλες για τις προθέσεις αντιπολίτευσης που επιθυμεί να αναλάβει την εξουσία. Την ημέρα δηλαδή που η χώρα βγήκε επιτυχώς, για τρίτη φορά, στις αγορές και αποδεικνύει ότι είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια ακόμη και σε συνθήκες όχι ιδιαίτερα ευνοϊκές, η Νέα Δημοκρατία
επιλέγει να δηλώσει ότι προτιμά την χώρα εγκλωβισμένη σε ένα μνημονιακό καθεστώς, επ αόριστον! Θα ήταν χρησιμότερο για τους πολίτες και για την κυβέρνηση να υπάρχει
μία αξιωματική αντιπολίτευση με πρόγραμμα και επιχειρήματα. Υπάρχει
επαρκής χρόνος μέχρι το 2019».