X

“Tοξικό νέφος” στην πολιτική ζωή από την υπόθεση Novartis (βίντεο)

Πολεμική ρητορική Τσίπρα – Μητσοτάκη. Καταγγελία σοκ για πρακτικές της εταιρείας. Η πρώτη “επαφή” Φρουζή με την Δικαιοσύνη. “Πυρά” δικαστών.

Ant1news

Τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών κατά δύο πρώην Πρωθυπουργών και οκτώ πρώην Υπουργών για τα αδικήματα της δωροληψίας και δωροδοκίας, αλλά και αυτό της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα (σημ: ξέπλυμα χρήματος) ζητούν από την Βουλή ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με τις υπογραφές όλων των βουλευτών τους, που επισημαίνουν ότι «η Ελληνική Βουλή έχει μια ιστορική ευκαιρία να συμβάλει στην αλλαγή σελίδας, στην προσπάθεια εξυγίανσης της οικονομίας, της λειτουργίας του κράτους και του συστήματος υγείας».

Σε ότι αφορά στο έγκλημα της απιστίας, στην πρόταση αναφέρεται ότι αυτά φέρονται να έχουν αφορούν την περίοδο από το 2006 έως το 2015 το αργότερο και επομένως έχει παρέλθει για αυτά η αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 του Συντάγματος. Αναφορικά με τα εγκλήματα της δωροληψίας και της δωροδοκίας, αλλά και του ξεπλύματος χρήματος σημειώνεται ότι πρέπει να ελεγχθούν περαιτέρω από την Προανακριτική Επιτροπή.  

Η «μάχη της κουκούλας»

Η συζήτηση του αιτήματος προγραμματίζεται για την Τρίτη ή την Τετάρτη μετά από την Καθαρά Δευτέρα, με δεδομένους από πολλούς τους υψηλούς τόνους και σε αυτήν την συνεδρίαση, στο «τέμπο» που έδωσε σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που συνέχισε την «μάχη της κουκούλας».

Πρωθυπουργός και Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν πάρει επάνω τους την σύγκρουση, ανταλλάσσοντας σκληρές κουβέντες και πολλά υπονοούμενα.

«Κραυγάζουν ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Και ότι θα ξεφουσκώσει. Ποιοι ; Οι αληθινοί κουκουλοφόροι, μιας και είναι της μόδας τώρα να επιτίθενται στους μάρτυρες με αυτό το χαρακτηρισμό, επειδή ο νόμος προβλέπει προστασία. Οι αληθινοί κουκουλοφόροι με τα λευκά κολάρα, οι κουκουλοφόροι που είχαν θρονιαστεί σε υπουργεία και στα κρίσιμα πόστα για τη δημόσια υγεία, τώρα που η Δικαιοσύνη απειλεί να τους βγάλει τις κουκούλες, καταγγέλλουν τους μάρτυρες ως δήθεν κουκουλοφόρους», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ό,τι «η Νέα Δημοκρατία και εγώ προσωπικά είπαμε, από την πρώτη στιγμή, όλα στο φως. Αλλά χωρίς κουκούλες. Είναι αδιανόητο να γνωρίζει η Κυβέρνηση ποιοι είναι κουκουλοφόροι που σπιλώνουν στοχευμένα ακόμη και πρώην Πρωθυπουργούς και να αρνείται ο κ. Τσίπρας να καταθέσουν επώνυμα στη Βουλή τους ισχυρισμούς τους».

Στο επίκεντρο της κόντρας η …Δικαιοσύνη!

«Τίποτε κρυφό, τίποτε κάτω από το χαλί. Χωρίς όμως υπερβολές, χωρίς κυνήγι μαγισσών, χωρίς λαϊκά δικαστήρια. δεν πρόκειται να τρομάξουμε από τις κραυγές των αντιπάλων μας. Δεν πρόκειται να συγκαλύψουμε, να σιωπήσουμε, να κουκουλώσουμε. Δεν θα υπολογίσουμε απειλές  και εκβιασμούς» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος βάζοντας στο επίκεντρο της διαμάχης με τον Πρόεδρο της ΝΔ την Δικαιοσύνη έκανε λόγο για «πρωτοφανείς απειλές», αναφέροντας χαρακτηριστικά «Με ποια στοιχεία ένα κόμμα που διεκδικεί μάλιστα την κυβέρνηση καταγγέλλει σημεία, τέρατα, και σκευωρίες; Πώς η άψογη μέχρι χτες Δικαιοσύνη μεταμορφώθηκε εν μια νυκτί σε συνεργό της κυβέρνησης στήνοντας δικογραφίες; Η αγία έγινε σε μια νύχτα …πόρνη».

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της επιμένει σε καταγγελίες για κυβερνητικές μεθοδεύσεις, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να σημειώνει ό,τι «το Κράτος Δικαίου βάλλεται βάναυσα από τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης του κ. Τσίπρα. Οι πολίτες απαιτούν διαφάνεια», με τον Αλέξη Τσίπρα να απαντά «ας μας πει λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης για να τελειώνει το κακόγουστο αστείο: Ποιος έστησε τη σκευωρία; Ποιοι είναι οι εισαγγελικοί και δικαστικοί λειτουργοί που κινήθηκαν κατ' εντολή της κυβέρνησης;  Ποιος έστησε τις εκθέσεις του FBI. Τον καλώ να δώσει άμεσα απαντήσεις. Αν δεν τις έχει, ας μην ξανατολμήσει να επαναλάβει την κατηγορία περί σκευωρίας».

«Ο κ. Τσίπρας ζημίωσε τους πολίτες με 100 δις ευρώ και θα πληρώνουμε για πολλά ακόμη χρόνια τις αυταπάτες του. Δεν θα του επιτρέψω να παριστάνει και τον τιμητή της κάθαρσης όταν εκείνος ήταν που έδινε μάχες για να μην μειωθεί η φαρμακευτική δαπάνη», αντιτείνει ο Πρόεδρος της ΝΔ.

Παίρνοντας θέση, η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, στράφηκε κατά των κομμάτων, υποστηρίζοντας ό,τι «προσπαθούν να κάνουν την Δικαιοσύνη μέρος του πολιτικού προβλήματος».

«Ναι στην Προανακριτική, αλλά…» από τα άλλα κόμματα

«Ναι» στην προανακριτική, με αιχμές όμως εναντίον της κυβέρνησης είπαν τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για «σκευωρία τύπου 1989», ενώ ο Περισσός σημειώνει ότι «το ΚΚΕ θα συμβάλλει – όσο περνάει απ’ το χέρι του – για να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να αποδοθούν οι ευθύνες, όπου υπάρχουν».

Δηκτική ήταν και η ανακοίνωση από το Ποτάμι, ενώ η Ένωση Κεντρώων τονίζει ότι «ακόμη και αν δεν προκύψουν ποινικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, υπάρχει βαρύτατη αμέλεια στην άσκηση των καθηκόντων τους».

Η πρώτη «επαφή» Φρουζή με την Δικαιοσύνη

Εν τω μεταξύ την πρώτη εκ του σύνεγγυς επαφή με τη Δικαιοσύνη αναμένεται να έχει την Τρίτη ο πρώην «ισχυρός άνδρας» της NOVARTIS, Κωνσταντίνος Φρουζής, καθώς θα συζητηθεί η επικύρωση ή μη από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, της εισαγγελικής διάταξης για την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα που του έχει επιβληθεί.

Σε νέα ανακοίνωση της η Novartis κάνει λόγο για «όργιο φημών και ανακριβειών με επιλεκτικές διαρροές ενός απόρρητου φακέλου».

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλεί καταγγελία μητέρας στον ΑΝΤ1 ότι «άνθρωπος της Novartis μου τηλεφώνησε για να μου πει να κάνω το ακριβό εμβόλιο στο παιδί μου».


Σαν “βόμβα” έσκασαν και οι δηλώσεις Λουράντου στον ΑΝΤ1 ότι "οι φαρμακοποιοί ξέρουν απο τις συνταγές ότι δεν είναι μόνο η Novartis".

'Ολα αυτά, ενώ έστια έντασης στο πολιτικό σκηνικό πυροδότησε ο ισχυρισμός του Στέλιου Κούλογλου στον ΑΝΤ1 ότι ο Μάριος Σαλμάς ζήτησε απο το FBI να καταθέσει ως προστατευόμενος μάρτυρας για την υπόθεση, κάτι που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του πρώην Υπουργού της ΝΔ, στο δελτίο ειδήσεων με τον Νίκο Χατζηνικολάου: 

Μάλιστα, η παρέμβαση του Μάριου Σαλμά και όσα είπε στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 προκάλεσαν την αντίδραση του Μαξίμου, το οποίο σε ανακοίνωσή του υποστηρίζει ότι "ο κ. Σαλμάς κατέρριψε κάθε παραθεωρία για σκευωρία".

Αναφερόμενος στην υπόθεση της Novartis, ο Νίκος Παππάς, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «είμαστε ενώπιον εξελίξεων οι οποίες εμάς δεν θα έπρεπε να μας εκπλήσσουν».