X

“Σπάει ο πάγος” μεταξύ ΗΠΑ – Τουρκίας

Σε καλό κλίμα η συνάντηση των Τίλερσον και Τσαβούσογλου, την ώρα όμως που έξω από το χώρο που συναντήθηκαν στην Άγκυρα, πραγματοποιούνταν αντιαμερικανική διαδήλωση.

Ant1news

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συμφώνησε με τον Αμερικανό ομόλογο του, Ρεξ Τίλερσον, να επιδιώξουν να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις Τουρκίας – ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε ο πρώτος κατά τη συνέντευξη τύπου με τον Αμερικανό ομόλογό του, προσθέτοντας ότι θα δημιουργήσουν και έναν ειδικό μηχανισμό για την επίλυση των διαφορών και ότι η πρώτη συνάντηση αυτών των επιτροπών θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Και βέβαια το πρώτο θέμα που θα συζητήσουν είναι το Μαμπίτς, το οποίο είναι στα χέρια ακόμη των Κούρδων της Συρίας. Η Άγκυρα θέλει να καταλάβει αυτή την πόλη και προσπαθεί να πείσει τις ΗΠΑ να κάνουν μαζί την επιχείρηση στο Μαμπίτς, κάτι που η Ουάσιγκτον όμως δεν βλέπει πολύ ζεστά. Οι δύο υπουργοί στην κοινή συνέντευξη τύπου δεν επιβεβαίωσαν τις πληροφορίες αλλά ούτε και τις διέψευσαν.

Ο Τούρκος υπουργός παραδέχθηκε πάντως ότι «βρισκόμαστε σε κρίσιμο σημείο με τις ΗΠΑ, υπάρχουν βήματα που πρέπει να γίνουν για την ομαλοποίησή των σχέσεων μας. Εξηγήσαμε ξεκάθαρα τις θέσεις μας όσον αφορά στο θέμα της οργάνωσης FETO (Γκιουλενιστές), αλλά και της στήριξης του YPG (Κούρδων μαχητών Συρίας) από τις ΗΠΑ».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι η επίσκεψη Τίλερσον είναι σημαντική και ωφέλιμη. «Και στο παρελθόν υπήρξαν κρίσιμες φάσεις αλλά πάντοτε ξεπερνούσαμε αυτές τις κρίσιμες φάσεις δίνοντας έμφαση στη συνεργασία μας. Χθες το βράδυ είχαμε τριμερή συνάντηση με τον πρόεδρό μας και οι πλευρές εξέφρασαν την ανησυχία τους. Τώρα είναι μια κρίσιμη φάση. Ή θα πάρουν τον δρόμο τους οι σχέσεις μας ή θα χειροτερεύσουν» ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι στο παρελθόν δόθηκαν υποσχέσεις που δεν τηρήθηκαν και υπήρξαν ζητήματα που δεν κατάφεραν να τα λύσουν, λέγοντας ότι συζήτησαν τί μπορούν να κάνουν για να μην μένουν στα λόγια τα θέματά τους. Όπως είπε, υπάρχουν ερωτήματα όπως «πώς θα ικανοποιηθούν οι ανησυχίες μας στο θέμα της Συρίας, πώς θα είναι ο αγώνας εναντίον της τρομοκρατίας, πως θα διασφαλιστεί η ακεραιότητα του Ιράκ, και το πιο σημαντικό πως θα πάμε σε πολιτική διαδικασία στη Γενεύη. Θέλουμε πλέον όχι με υποσχέσεις αλλά με πράξεις να λυθούν αυτά τα προβλήματα», ανέφερε.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, από την πλευρά του, είπε ότι οι σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι βαθιές, δεν είναι μόνο σχέσεις δύο συμμάχων αλλά η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που συμμετείχαν στο ΝΑΤΟ. «Οι τουρκικές δυνάμεις εργάστηκαν στην Κορέα, εργαστήκαμε μαζί στο Αφγανιστάν και στη Βοσνία. Κάναμε θυσίες μαζί», ανέφερε. Ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι είναι σημαντικό να δουλέψουν μαζί με την Τουρκία στη Συρία. «Προσπαθούμε να μην αυξηθεί η ένταση στην Συρία», ανέφερε προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι πολύ σημαντική χώρα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Αμερικανός υπουργός είπε ότι ο στόχος των δύο χωρών για τη Συρία συμπίπτει, προσθέτοντας ότι θα συντονίσουν τις ενέργειές τους. «Θα αποφασίσουμε και ποιοι θα είναι περισσότεροι κυρίαρχοι σε εκείνες τις περιοχές. Και αφού καθαριστούν οι περιοχές εκεί θα τις δώσουμε πίσω στον λαό που ζούσε εκεί», ανέφερε. Ο Ρεξ Τίλερσον είπε ότι θα συζητήσουν και το θέμα του Μαμπίτς, προσθέτοντας ότι θα συνεχίσουν ταυτόχρονα να εργάζονται και για ολόκληρη τη Βόρεια Συρία.

 

Σε άλλη ερώτηση ο Αμερικανός Υπουργός είπε ότι η Τουρκία δεν θα κάνει κάτι άλλο και οι ΗΠΑ κάτι άλλο. «Θα κινηθούμε μαζί. Θα προχωρήσουμε και θα πετύχουμε εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Αν υπάρχουν και άλλες τρομοκρατικές ομάδες μέσα στη Συρία θα κινηθούμε εναντίον τους. Θα διασφαλίσουμε τη σταθερότητα», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλά να κάνουν και δεν θα περιμένουν για να κινηθούν.

Οι συζητήσεις πάντως του Τίλερσον στην Άγκυρα χαρακτηρίζονται πολύ δύσκολες. Χθες η συνάντηση Ερντογάν-Τίλερσον κράτησε 3 ώρες και ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να τα έψαλλε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, όπως τουλάχιστον αναφέρει ο τουρκικός τύπος.

 

Η απόσταση που χωρίζει πάντως ΗΠΑ-Τουρκία δεν είναι εύκολο να καλυφθεί, κάποιοι κάνουν λόγο για μεγάλο χάσμα πλέον μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, αλλά προσπάθειες εξομάλυνσης γίνονται και γι’ αυτό βρίσκεται άλλωστε εδώ χθες και σήμερα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Την ίδια ώρα, ενδεικτικό του εχθρικού κλίματος που επικρατεί είναι και η αντι-αμερικανική διαδήλωση που έλαβε χώρα σήμερα στην Άγκυρα όσο ο Ρεξ Τίλερσον συνομιλούσε με την τουρκική πολιτική ηγεσία.