X

ΕΦΚΑ στο περιοδικό δρόμου “Σχεδία”

Οι άστεγοι εργαζόμενοι του περιοδικού δρόμου σχεδία θα πληρώνουν ΕΦΚΑ ως να ήταν ασφαλισμένοι από εδώ και στο εξής. Τι αλλάζει στην τιμή του περιοδικού.

Ant1news

Και το περιοδικό δρόμου «Σχεδία» πιάνουν οι νέες ρυθμίσεις που ισχύουν από την αρχή της χρονιάς στον ΕΦΚΑ.

Στο περιοδικό εργάζονται ως διαπιστευμένοι πωλητές άστεγοι και άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Οι ίδιοι λαμβάνουν το 50% του ποσού πώλησης, δηλαδή παίρνουν το 1,5 από τα 3 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα πάνε στα έξοδα έκδοσής του και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται για το πρωτογενές υλικό του, δουλεύουν αφιλοκερδώς.

Με την επιβολή ΕΦΚΑ οι άστεγοι εργαζόμενοι λογίζονται ως ασφαλισμένοι και τους επιβάλλεται πλέον ΕΦΚΑ 26,95%, κάτι που σημαίνει ότι κρατούνται 40 λεπτά του ευρώ, από το 1,5 που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι, ανά τεύχος που πωλούν.

Αρχικά υπήρξε αναστάτωση, καθώς πέραν της θετικής πλευράς, δηλαδή της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης των εργαζομένων, οι ίδιοι είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται δραστικά. Κάποιοι μάλιστα, μην μπορώντας να ανταπεξέλθουν, παραιτήθηκαν.

Όπως εξηγεί το περιοδικό, σε ανακοίνωσή του, υπήρχαν πλέον τρεις επιλογές:

«Η λογική, λοιπόν, λέει ότι από το καθαρό έσοδο του κάθε πωλητή της «Σχεδίας» θα πρέπει η «Σχεδία» να παρακρατεί το 26,95% (δηλαδή, περίπου 40 λεπτά από το 1,50€) για τον ΕΦΚΑ του.

Εμείς, όμως, βλέποντας τους ανθρώπους καθημερινά και γνωρίζοντας τις φοβερές ανάγκες τους, τους αγώνες και τις αγωνίες τους, θέλουμε και θα προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε, όσο αντέχουμε, αυτό το «1,5€ καθαρό» και ο μόνος τρόπος να γίνει αυτό, σε αυτή τη φάση, είναι η αύξηση της τιμής του περιοδικού (η οποία νέα τιμή για το περιεχόμενο και όχι μόνο για την κοινωνική του διάσταση παραμένει σε λογικά επίπεδα, και ίσως κάτω από τον μέσο όρο κόστους αντίστοιχων περιοδικών που κυκλοφορούν. Είναι η πρώτη αύξηση σε αυτά τα πέντε χρόνια κυκλοφορίας).

Η τρίτη λύση (πέρα, δηλαδή, από το να επωμιστούν οι ίδιοι οι διανομείς τον ΕΦΚΑ –που είναι αυτό το οποίο προβλέπει ο νόμος– ή να αυξηθεί η τιμή του περιοδικού) είναι να αναλάβει η «Σχεδία» και αυτή την υποχρέωση, κάτι, όμως, που θα καθιστούσε την προσπάθειά μας μη βιώσιμη. Ας μην ξεχνάμε ότι η «σχεδία» είναι μια αυτοχρηματοδοτούμενη προσπάθεια, στέκεται μόνη της και με τη βοήθεια των αναγνωστών όρθια, χωρίς να περιμένει λύσεις από επιδοτήσεις, επιχορηγήσεις κ.λπ.»

Κάπως έτσι λοιπόν, από το Φεβρουάριο, η τιμή του περιοδικού θα ανέβει από 3 στα 4 ευρώ.

«Η αύξηση της τιμής στα 4€ θα επιτρέψει στον διανομέα να διατηρήσει το «καθαρό έσοδο» του 1,5 ευρώ ανά τεύχος, να πληρωθεί ο ΕΦΚΑ (26,95%), ο φόρος (20%) και το χαρτόσημο (3,6%), και να παραμείνει βιώσιμος οργανισμός η «Σχεδία».