X

Πολιτικός αναβρασμός εν όψει της μάχης στη Βουλή για τη Novartis

Τι αποφασίστηκε στην διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στη μαραθώνια συνεδρίαση.

Ant1news

Δέκα κάλπες θα «στηθούν» σήμερα στη Βουλή, στην ψηφοφορία για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη κατά πλειοψηφία στην έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων.

Υπέρ της πρότασης αυτής που θα περιλαμβάνει προσωποποιημένα ψηφοδέλτια, τάχθηκαν 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ. Καταψήφισαν 8 βουλευτές από τη ΝΔ, τη ΔΗΣΥ, το Ποτάμι και την Ένωση Κεντρώων, ενώ η Χρυσή Αυγή και ο ανεξάρτητος Χάρης Θεοχάρης δήλωσαν «παρών».

Τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΝΔ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων) κατέθεσαν πρόταση για μια κάλπη με ενιαίο ψηφοδέλτιο, θεωρώντας ότι τίθεται ζήτημα μη εγκυρότητας της διαδικασίας, αφού η κυβερνητική πρόταση δεν αποδίδει κατηγορίες.

Από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης ανέφερε πως δεν έχει σημασία πόσες κάλπες θα είναι, αλλά να είναι προσωποποιημένες οι κατηγορίες. Ζήτησε ακόμη, να κληθούν να καταθέσουν χωρίς κουκούλα οι προστατευόμενοι μάρτυρες.

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης διευκρίνισε ότι δεν ζητήθηκε εγγράφως η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Ο ίδιος πάντως, συνομίλησε αρκετές φορές με τον επικεφαλής του Κώστα Μαυριά και όπως μετέφερε στη Διάσκεψη των Προέδρων αλλά και τους δημοσιογράφους, συμφώνησε με την άποψη για 10 κάλπες.

Οι βουλευτές θα πάρουν στα χέρια τους 20 ψηφοδέλτια (10 για κάθε ένα από τα αναφερόμενα πρόσωπα και από 10 λευκά). Οι κάλπες θα είναι αριθμημένες και σε κάθε ψηφοδέλτιο θα υπάρχει ο αριθμός της κάλπης που αναλογεί σε κάθε ένα από τα 10 πρόσωπα. Οι βουλευτές θα έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο «ναι», «όχι» και «παρών».

«Κανείς δεν είναι κατηγορούμενος, κανείς δεν πάει για κατηγορούμενος, ούτε για ένοχος», είπε ο κ. Βούτσης. 

 

ΝΔ: ναι στη διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά και στην ανάδειξη της κυβερνητικής σκευωρίας

Μέχρι και την τελευταία στιγμή η ΝΔ θα αγωνιστεί για να στηθεί μια κάλπη, στην οποία οι βουλευτές της θα ψηφίσουν απερίφραστα «ναι» στη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής για να εκχωρήσουν στα μέλη της την αρμοδιότητα να κρίνουν την υπόθεση, όπως άλλωστε είναι η πρόταση που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ, ανέφεραν πηγές της ΝΔ, μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που κατάληξε στην απόφαση να στηθούν 10 κάλπες, μία για κάθε πολιτικό πρόσωπο.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στην υπόθεση Novartis, η ΝΔ εξ αρχής τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να χυθεί άπλετο φως και να αναδειχθεί η σκευωρία της κυβέρνησης. Αυτό θα πράξει και αύριο στη Βουλή. Όλα τα άλλα, σημείωναν ακόμη, είναι επικοινωνιακά παιχνίδια της κυβέρνησης που απλά επιβεβαιώνει την αδυναμία της να στοιχειοθετήσει τις ανώνυμες κατηγορίες και να συνεχίσει να σπιλώνει δύο πρώην πρωθυπουργούς και οκτώ πολιτικούς της αντιπάλους.

 

Μαξίμου: η ΝΔ κρύβεται πίσω από προσχήματα

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας τις διαρροές από τους κύκλους της ΝΔ, επεσήμαναν ότι: Η Νέα Δημοκρατία φαίνεται πως για ακόμη μία φορά κρύβεται πίσω από προσχήματα επί της διαδικασίας για να εμποδίσει τη διερεύνηση της υπόθεσης της Novartis. .

Επιμένει στο πρωτοφανές στα κοινοβουλευτικά χρονικά αίτημα να στηθεί μία κάλπη για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ενώ τα φερόμενα ως εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα είναι δέκα.

Με τη στάση αυτή  όμως ο κ. Μητσοτάκης δεν επιβεβαιώνει μόνο ότι επιδιώκει τη συσκότιση του σκανδάλου, αλλά και ότι φοβάται ακόμα και την κρίση των ίδιων των βουλευτών της ΝΔ στην επικείμενη ψηφοφορία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναζητά προφάσεις εν αμαρτίαις για να μην  προσέλθουν στις κάλπες οι βουλευτές του. Προφανώς θα έχει τους λόγους του να φοβάται.

 

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση

Βέβαιος ότι σύντομα «θα λάμψει η αλήθεια» και ότι «θα αποκαλυφθεί η σκευωρία» εμφανίστηκε ο Επίτροπος Μεταναστευτικής Πολιτικής της Ε.Ε., Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ. Ερωτηθείς εάν στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis, υπάρχει περίπτωση να βρεθεί προσαύξηση περιουσίας για τον ίδιο και συνεργάτες του, ο κ. Αβραμόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Ας ψάξουν. Και αν κάτι βρεθεί... στο εκτελεστικό απόσπασμα», συμπληρώνοντας πως «τα καθάρματα που έστησαν αυτήν τη σκευωρία θα βρεθούν στο εδώλιο».

Μετά τον Αντώνη Σαμαρά και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για την εμπλοκή του ονόματος τους και ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέθεσε σήμερα μήνυση εναντίον ενός εκ των προστατευόμενων μαρτύρων. «Η κραυγαλέα ψευδορκία είναι το λιγότερο. Με εξέθεσαν σε δίωξη γνωρίζοντας όχι μόνο ότι είμαι αθώος αλλά παντελώς άσχετος» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.

 

«Καταλαβαίνουμε ότι είναι σε δύσκολη θέση η ΝΔ. Εδώ έχουμε έρευνα του FBI και έρευνα της δικαιοσύνης που για πρώτη φορά δείχνει σκάνδαλο που δεν αφορά την κυβέρνηση αλλά την αντιπολίτευση» τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βέττας.

Λίγες ώρες πριν από τη «μάχη» στη Βουλή, η ΝΔ επιμένει να ζητά την τοποθέτηση μίας κάλπης και όχι δέκα και απειλεί να αποχωρήσει από τη διαδικασία. Ανοιχτό άφησε αυτό το ενδεχόμενο ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε χαρακτηριστικά: «Θα δούμε. Η ΝΔ έχει τα όπλα της». Ο κ. Χατζηδάκης υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση "πάει για μαλλί και βγαίνει κουρεμένη". Αυτό έγινε στο Σκοπιανό, αυτό γίνεται και στο θέμα της Novartis, όπου τα στοιχεία είναι μαρτυρίες γνώμης και όχι γνώσης». Τόνισε πως «η κυβέρνηση είναι ικανή στα επικοινωνιακά τρικ και ανίκανη να λύσει το κάθε πρόβλημα. Αντίθετα, προσθέτει συνέχεια καινούρια προβλήματα».

Στη Βουλή θα αποδειχτεί ότι η υπόθεση Novartis είναι ένα «σκηνικό» που έχει στήσει η κυβέρνηση, υποστήριξε ο πρώην υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Πρόκειται για «100% σκευωρία» υποστήριξε ο κ. Λοβέρδος, τονίζοντας ότι εάν οι καταγγελίες σε βάρος και των υπόλοιπων εννέα εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων είναι εξίσου ανεδαφικές με αυτές που αφορούν τον ίδιο, τότε είναι προφανές ότι υπήρξε στοχοποίηση αντιπάλων της κυβέρνησης.

«Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Όλα στο φως. Η παράταξή μας είναι εκείνη που -κατά κοινή ομολογία- προώθησε μόνη της τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις και κατάφερε να ελέγξει τη δαπάνη μειώνοντάς την στο μισό. Τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ πολεμούσε αυτές τις πολιτικές», τονίζει η Φώφη Γεννηματά σε άρθρο της στην ιστοσελίδα enikos.gr, προαναγγέλλοντας τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην αυριανή συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Novartis. Η κ. Γεννηματά αναφέρει ότι «ενώ όλα τα μεγάλα εθνικά θέματα είναι ανοικτά, η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει μια μηχανή λάσπης κατά πολιτικών της αντιπάλων, εκμεταλλευόμενη ένα υπαρκτό διεθνές σκάνδαλο σε σχέση με τις πολιτικές πολυεθνικών εταιρειών για το φάρμακο».