X

Το Facebook “κατέβασε” τη σελίδα του Έλληνα γραφίστα Jo Di μετά από απαίτηση του Ερντογάν (βίντεο)

Του είχε σταλεί e-mail από τη νομική υπηρεσία του Twitter, όμως το Facebook του έριξε τη σελίδα απροειδοποίητα.

Ant1news

Μετά την προειδοποίηση του Twitter, το Facebook κατέβασε τη σελίδα του Έλληνα γραφίστα, Jo Di.

Ο γραφίστας είχε κάνει προ ημερών μία ανάρτηση στην οποία κατηγορούσε τον Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τον «δολοφόνο», με αποτέλεσμα ο Πρόεδρος της Τουρκίας να απευθυνθεί στη Δικαιοσύνη.

Η δικαστική απόφαση βγήκε σε βάρος του Έλληνα και το Twitter τον προειδοποίησε σχετικά με την ανάρτηση, ζητώντας του να την κατεβάσει, κάτι που ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει.

Δύο μέρες αργότερα, η σελίδα του Jo Di στο Facebook κατέβηκε, με τον ίδιο να το ανακοινώνει μέσω του προσωπικού του blog.

 

«Δύο ημέρες μετά το e-mail του Twitter για την ανάρτηση σχετικά με τον Ερντογάν με ένα νέο e-mail το Facebook, αυτή τη φορά, με ενημέρωσε πως προχώρησε στο κλείσιμο της σελίδας Jo Di – η λειτουργία της οποίας ξεκίνησε τον Ιούνη του 2015 (στη δεύτερη φάση του). Τρία χρόνια μετά και χωρίς δεύτερη εξήγηση, ήρθε ο πλήρης αποκλεισμός πρόσβασης και οποιαδήποτε άλλη επικοινωνία ή επεξεργασία της σελίδας», έγραψε ο γραφίστας.

 

«Σε αντίθεση με την αναλυτική δικαστική απόφαση, στην περίπτωση του Twitter και του Ερντογάν, αυτή τη φορά το Facebook δεν μπήκε στον κόπο να ενημερώσει ούτε για ποιο λόγο συγκεκριμένα έγινε η πλήρης διαγραφή και το κλείσιμο της σελίδας Jo Di ούτε πληροφορίες σχετικά με τη διαδικασία», συμπληρώνει ο ίδιος.

Η επίμαχη αφίσα είχε δημιουργηθεί το 2015, με αφορμή την τότε αντίδραση της Άγκυρας στις διαδηλώσεις.

 

Ο ίδιος ο γραφίστας είχε αναρτήσει τη δικαστική απόφαση, μέσω της οποίας του ζητήθηκε να αποσύρει την αφίσα και όπως έγραψε στο blog του, είχε λάβει mail από το νομικό τμήμα του Twitter.

«Έλαβα ένα e-mail από το νομικό τμήμα του Twitter. Σε αυτό έχει επισυναφθεί μια απόφαση δικαστηρίου της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με την οποία απαιτείται η διαγραφή δημοσιεύσεων από διάφορους χρήστες σε διάφορα κοινωνικά δίκτυα (Twitter, Facebook κ.α.) που αφορούν στην δράση του Erdogan. Το twitter αναλαμβάνει να ενημερώσει και να προτρέψει (κατά κάποιο τρόπο) τους χρήστες να διαγράψουν μόνοι τους τις δημοσιεύσεις τους, γιατί όπως αναφέρει ενδεχομένως θα κληθεί το ίδιο να λάβει δράση (να τις διαγράψει από μόνο του)», είχε γράψει ο Έλληνας γραφίστας.

 

«Η αναφορά στον Erdogan, είχε γίνει με αφορμή την επίθεση στην Άγκυρα, το 2015 και ανέφερε το τι φώναζαν οι Τούρκοι, οι οποίοι είχαν κατέβει στο δρόμο. “Δολοφόνε Erdogan” φώναζαν και αυτό περιέγραψε η εικόνα με έναν αρκετά ανάγλυφο τρόπο. Έκτοτε φυσικά, ο Erdogan έχει προχωρήσει σε πολύ χειρότερες τακτικές και αυτό που επιθυμεί στην παρούσα φάση είναι να διαγραφεί κάθε ίχνος από τις διαφορετικές φωνές – όχι μόνο μέσα στην Τουρκία – αλλά και παγκόσμια μέσω του διαδικτύου», σημείωσε ο ίδιος.

Το έγγραφο του τουρκικού δικαστηρίου περιλαμβάνει μια σειρά από 80 δημοσιεύσεις σε Twitter, Facebook, άλλα κοινωνικά δίκτυα αλλά και διευθύνσεις διάφορων blogs, από τις οποίες απαιτείται η διαγραφή περίπου 80 δημοσιεύσεων (κυρίως σκίτσων και εικόνων) που αφορούν στις δράσεις του Ερντογάν.

Η παραπάνω εικόνα μάλιστα, που αφορά στο Jo Di, δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 2015 και στην λίστα του Ερντογάν περιλαμβάνεται περίπου 10 φορές από διαφορετικές διευθύνσεις και λογαριασμούς οι οποίοι είχαν κάνει αναδημοσιεύσεις της.