X

Σε λευκό “κλοιό” το μεγαλύτερο μέρος της χώρας (βίντεο)

Κλειστά σχολεία και προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων, είναι το αποτέλεσμα του κύματος σφοδρής κακοκαιρίας που πλήττει τη χώρα.

Ant1news

Χιόνια, βροχές και πλημμύρες είναι η εικόνα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, που πλήττεται από το κύμα σφοδρής κακοκαιρίας.  

Επιδείνωση παρουσιάζει από τη νύχτα ο καιρός στη βόρεια Ελλάδα, με κύρια χαρακτηριστικά τις χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές, αλλά και τις χαμηλές θερμοκρασίες.

Χιόνια έπεσαν τις τελευταίες ώρες σε περιφερειακούς δήμους της Θεσσαλονίκης, όπως επίσης στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς και στην ορεινή Χαλκιδική. Χιονοπτώσεις σημειώνονται στη δυτική Μακεδονία, όπου σε πολλές περιοχές επικρατούν συνθήκες παγετού.

Κλειστός παραμένει από τις 3 τα ξημερώματα ο επαρχιακός δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου, ενώ προς το παρόν η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά στους υπόλοιπους δρόμους του νομού Θεσσαλονίκης.

Κλειστά θα μείνουν σήμερα τα σχολεία σε Ασβεστοχώρι, Χορτιάτη, Φίλυρο και Εξοχή. Το ίδιο ισχύει με τις σχολικές μονάδες του δήμου Χαλκηδόνας, ενώ δεν θα διεξαχθούν μαθήματα στις δημοτικές ενότητες Λαχανά, Βερτίσκου και Σοχού του δήμου Λαγκαδά.

Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία σε αρκετούς ορεινούς δρόμους της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ κανονικά γίνεται η κίνηση στην ΠΑΘΕ. Στη Δυτική Μακεδονία, αλυσίδες ή χιονολάστιχα απαιτούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, όπως επίσης στον βασικό κορμό της Εγνατίας Οδού (στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών).

Λόγω των κακών καιρικών συνθήκων και της χιονόπτωσης που πλήττει από νωρίς το πρωί την Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας, τη Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους δήμους Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών. Οι παιδικοί σταθμοί στο δήμο Φλώρινας θα λειτουργήσουν κανονικά.

 

Επίσης, στην Π.Ε Κοζάνης, με απόφαση των δημάρχων, δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους δήμους Εορδαίας και Βοϊου. Στον δήμο Σερβίων Βελβεντού δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στις δημοτικές ενότητες Καμβουνίων και Λειβαδερού, ενώ σύμφωνα με την ανακοίνωση του δημάρχου Αθανάσιου Κοσματόπουλου, για τα σχολεία στα Σέρβια και το Βελβεντό η τελική απόφαση θα ανακοινωθεί στις επτά το πρωί.

 

 

 

 

 

 

 

 

Στην Εγνατία οδό η κίνηση των οχημάτων γίνεται χωρίς προβλήματα, ενώ χρειάζεται προσοχή από τους οδηγούς και αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα που κινούνται στο επαρχιακό ορεινό δίκτυο της Φλώρινας, της Καστοριάς και της Κοζάνης.

Κλειστά θα παραμείνουν και στο Καρπενήσι τα σχολεία, λόγω της χιονόπτωσης, ενώ απαραίτητες είναι οι αλυσίδες στο δρόμο από τη Λαμία προς το Καρπενήσι, από το 58ο χλμ, στο ύψος του Τυμφρηστού.

 

 

 

 

Προβλήματα στην κίνηση των οχημάτων έχουν δημιουργηθεί στην Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα.

Η κυκλοφορία των φορτηγών απαγορεύτηκε στο δρόμο Λαμίας – Δομοκού, ενώ απαραίτητες είναι και οι αντιολισθητικές αλυσίδες από το 14ο χλμ. Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία και στο Δομοκό. 

Προβλήματα από τη χιονόπτωση αλλά και την ισχυρή βροχή σημειώνονται και σε περιοχές του νομού Λάρισας.

 

 

 

Αρκετό χιόνι έπεσε στα ορεινά του νομού Λάρισας, κυρίως στην περιοχή της Ελασσόνας, όπου δημιούργησε μικρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο.

Άγιο είχαν ο οδηγός και μία επιβάτιδα του ΚΤΕΛ Λάρισας, το πρωί, όταν το λεωφορείο  που εκτελούσε το δρομολόγιο Λάρισα – Ελασσόνα, εξετράπη την πορείας του και έπεσε λόγω ολισθηρότητας παραπλεύρως του οδοστρώματος. Ευτυχώς, δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί...

 

Τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στον δήμο Ελασσόνας θα παραμείνουν κλειστά λόγω της κακοκαιρίας, όπως και τα νηπιαγωγεία σε Αιγάνη και Mελιβοία.

Νωρίς το πρωί, στη πόλη της Λάρισας έπεσε χιονόνερο, ενώ στα παράλια του δήμου Αγιάς, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, η Πυροσβεστική Υπηρεσία προχώρησε σε αντλήσεις υδάτων από σπίτια.

Σφοδρό κύμα κακοκαιρίας πλήττει τον νομό Τρικάλων με ισχυρή χιονόπτωση στα ορεινά -όπου το ύψος του χιονιού σε ορισμένες περιοχές έχει ξεπεράσει το ένα μέτρο- και ισχυρές καταιγίδες στα πεδινά.

Στην περιοχή του Βαλτινού, στον δήμο Τρικκαίων, το νερό έχει εισχωρήσει σε κατοικίες, ενώ σοβαρά προβλήματα έχουν δημιουργηθεί σε όλο τον νομό, με κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο, διακοπές ρεύματος και υπερχειλίσεις ποταμών, όπως και σε σημεία της πόλης των Τρικάλων.

Τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, όσο και οι τέσσερις δήμοι, με μηχανήματα προσπαθούν να διατηρήσουν το οδικό δίκτυο ανοικτό και να αποτρέψουν τυχόν υποχωρήσεις σε αναχώματα ποταμών.

 

Ο δήμος Τρικκαίων με ανακοίνωσή του τονίζει πως σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στο Βαλτινό. Λόγω των καιρικών συνθηκών, θα παραμείνουν κλειστά το νηπιαγωγείο, το Δημοτικό Σχολείο, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Βαλτινού.

Επίσης, λόγω της συνεχιζόμενης χιονόπτωσης σήμερα, θα παραμείνουν κλειστά όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του δήμου Καλαμπάκας.

Στα λευκά «ντύθηκε» και η Καλαμπάκα, όπου οι δρόμοι έχουν καλυφθεί με χιόνια που τις πρωινές ώρες έφτανε τα 5 εκατοστά, ενώ δεν αναμένεται να σταματήσει.

Λόγω της χιονόπτωσης κλειστά θα παραμείνουν όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί του Δήμου Καλαμπάκας. 

 

 

Φωτογραφίες, βίντεο: kozanimedia.gr, neaflorina.gr, tvstar.gr, trikalavoice.gr, onlarissa.gr