X

Παραιτείται η Ράνια Αντωνοπούλου μετά τον σάλο για το επίδομα ενοικίου;

Τι της είπε στο τηλέφωνο ο Αλέξης Τσίπρας. Έντονη η κριτική της Νέας Δημοκρατίας, ενώ απορίες εκφράζουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ant1news

Πολιτικός σάλος έχει ξεσπάσει με την αποκάλυψη ότι η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου ζήτησε και λαμβάνει επιδότηση ενοικίου 1000 ευρώ το μήνα για να νοικιάζει διαμέρισμα στο Κολωνάκι.

«Ο Πρωθυπουργός έχει μιλήσει με την αναπληρωτή υπουργό. Της μετέφερε ότι δεν θεωρεί ορθό το γεγονός πως έγινε χρήση της συγκεκριμένης διάταξης. Από εκεί και πέρα, περιμένουμε και τη δική της τοποθέτηση», δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μιλώντας στον Real FM, συμπληρώνοντας «η γνώμη του Πρωθυπουργού είναι ότι δεν έπρεπε να έχει γίνει η χρήση της συγκεκριμένης διάταξης. Από εκεί και πέρα, σας λέω ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει δείξει με σειρά ενεργειών της πως προσπαθεί να εξορθολογήσει τα συστήματα των αμοιβών, τόσο των βουλευτών όσο και των υπουργών, με διατάξεις που αφορούν τη φορολογική εξίσωση μεταξύ πολιτικών, αν θέλετε, και όλων των υπολοίπων πολιτών. Έχουμε πάρει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή και νομίζω ότι αυτό είναι και το κεντρικό στίγμα αυτής της κυβέρνησης».

Σε βαρύ κλίμα συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, λόγω της θύελλας αντιδράσεων για τη Ράνια Αντωνοπούλου. Μάλιστα, μετά το τέλος της συνεδρίασης, υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης, ερωτηθείς για την υπόθεση, παρέπεμψε στην ίδια για τις εξελίξεις. 

Έντονη είναι η κριτική της Νέας Δημοκρατίας, ενώ απορίες εκφράζουν και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ναι μεν η επιδότηση ενοικίου προβλέπεται για τους εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς από νόμο του 2015, ωστόσο η κυρία Αντωνοπούλου, που είναι παντρεμένη με τον Υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, αποτελούν σύμφωνα με το πόθεν έσχες ένα από τα πλουσιότερα ζευγάρια της Βουλής, με κοινό εισόδημα 450 χιλιάδες ευρώ, καταθέσεις κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ και επενδύσεις πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ σύμφωνα με το πόθεν έσχες του 2015.

 

«H κ. Αντωνοπούλου ζήτησε και έλαβε 1.000 ευρώ μηνιαίως επίδομα ενοικίου ως κάτοικος Νέας Υόρκης. Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να επιστρέψει αμέσως και εντόκως τα χρήματα και να ζητήσει συγγνώμη από τους Έλληνες» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυρακη, και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε παραίτηση, αλλά κάτι τέτοιο σε αυτήν την κυβέρνηση δεν συνηθίζεται ακόμη και αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Εδώ, όμως, χάθηκε και το φιλότιμο».

«Η κυρία Αντωνοπούλου (και ο Υπουργός Σύζυγός της) λαμβάνουν επίδομα ενοικίου 12.000 ευρώ το χρόνο, με διάταξη που έφεραν οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Απαράδεκτη πρόκληση, όταν όχι μόνο έχουν τεράστια περιουσία, αλλά διαθέτουν αποδεδειγμένα ιδιόκτητη οικία στην Αττική. Τα «καλά και συμφέροντα» με κάλυψη του ίδιου του Πρωθυπουργού. Η κυρία Υπουργός θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί και η επιδότηση να διακοπεί», αναφέρει το ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωση του.

«Υπάρχει ζήτημα και είναι ζήτημα αρχής» δήλωσε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Δημήτρης Καμμένος, το πρωί της Δευτέρας στον ΣΚΑΙ. Παράλληλα, ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης τόνισε ότι «αυτή η κίνηση, αυτή η αποδοχή θολώνει ένα έργο το οποίο κάνει η ίδια υπουργός και αυτό με στεναχωρεί». «Με νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ το κράτος πληρώνει τα ενοίκια ακόμη και των πλουσιότερων υπουργών», αναφέρει ο βουλευτής της ΝΔ Θόδωρος Καράογλου.

Η επιδότηση ενοικίου για εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς θεσπίστηκε από την κυβέρνηση το 2015, καθώς μέχρι τότε καλύπτονταν από το δημόσιο τα έξοδα διαμονής μόνο των βουλευτών της επαρχίας. Ωστόσο η απόφαση ισχύει ανεξαρτήτως μισθώματος και χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο, και αυτό "το παράθυρο" του νόμου εκμεταλλεύτηκε η Ράνια Αντωνοπούλου, για να πάρει επιδότηση 12 χιλιάδες ευρώ το χρόνο.

«Όταν ένας από τους πλούσιους υπουργούς εισπράττει επιδότηση ενοικίου 1.000 ευρώ το μήνα από τα χρήματα των φορολογουμένων, για ποιά κοινωνική δικαιοσύνη μπορεί να μιλάει; Ποιά ευαισθησία μπορεί να επικαλείται; Η υποκρισία και ο κυνισμός, βασικά στοιχεία της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, σε όλο τους το μεγαλείο. Ας το βλέπουν όσοι ακόμη τους πιστεύουν», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόδρας.