X

Στο “κόκκινο” η σύγκρουση για την Novartis

Το δημοσιεύμα για τον Π. Κουρουμπλή, η απάντηση του ΥΕΝ και οι βολές από την ΝΔ. Ο καυγάς στην Βουλή και η κόντρα Μαξίμου-ΝΔ για τον Πάιατ.

Ant1news

«Λάδι στη φωτιά» της πολιτικής αντιπαράθεσης για την Novartis ρίχνει δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου», σύμφωνα με το οποίο η πρώην Εισαγγελέας Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, που χειριζόταν την υπόθεση μέχρι την στιγμή που παραιτήθηκε, είχε στείλει στην Αντιεισαγγελέα Εφετών κ. Σέβη έγγραφο με καταγγελίες για απόφαση του τότε Υπ. Υγείας, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ζητώντας της να τις ελέγξει.

Η Νέα Δημοκρατία, σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι «η σημερινή αποκάλυψη της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” για την ύπαρξη έγγραφης καταγγελίας την οποία είχε συμπεριλάβει στη δικογραφία της Novartis η πρώην εισαγγελέας διαφθοράς, κυρία Ελένη Ράϊκου και στην οποία  κατηγορούνταν ο πρώην Υπουργός Υγείας κ. Π. Κουρουμπλής, όπως και ο διάδοχός του κ. Ανδρέας Ξανθός, εγείρει 4 κρίσιμα ερωτήματα:

  1. Γιατί δεν ελέγχθηκε από την -διάδοχο της κυρίας Ράϊκου-, κυρία Ελένη Τουλουπάκη η συγκεκριμένη καταγγελία;
  2. Γιατί έμεινε εκτός της έρευνάς της η περίοδος μετά το 2015, όταν ακόμη και το πληροφοριακό δελτίο του FBI ρητά αναφέρει ότι οι παράνομες πρακτικές της Novartis συνεχίστηκαν μέχρι τον Ιούλιο του 2017;
  3. Γιατί οι μάρτυρες -προστατευόμενοι και μη- δεν κλήθηκαν να απαντήσουν και για την περίοδο διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ;
  4. Για ποιον λόγο η κυβερνητική πλειοψηφία δεν συμπεριέλαβε και τον κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή στην πρότασή της για σύσταση προανακριτικής, ενώ αποκαλύπτεται πλέον ότι υπήρχαν σοβαρότατες καταγγελίες εναντίον του; 

Υ.Γ. Περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε, αν η Kυβέρνηση θα υιοθετήσει την υπερασπιστική γραμμή  Κουρουμπλή, ο οποίος χαρακτήρισε ανυπόστατη την εν λόγω καταγγελία, με το επιχείρημα ότι αυτή έγινε ανώνυμα».

Η απάντηση Κουρουμπλή

Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, απαντώντας σε σειρά παρεμβάσεων του σε ΜΜΕ, κάνει λόγο για αθλιότητες, λέγοντας ότι ουδέποτε έχει έχει υπογράψει σχετική απόφαση, ενώ σε δηλώσεις του, στο περιθώριο εκδήλωσης της Cosco, σημείωσε ότι «είναι αστείο και να το συζητάμε. Είναι αθλιότητα και γελοιότητα, δεν ήμουν καν υπουργός το 2016».

 

Η υπόθεση πυροδότησε, αμέσως μετά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Βουλή, έντονη αντιπαράθεση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Άδωνι Γεωργιάδη.

«Δεν υπάρχει καμία ευθιξία και ευαισθησία στους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η κ. Αντωνοπουλου εξαναγκάστηκε σε παραίτηση μόνο μετά την γενική κατακραυγή και ο κ. Κουρουμπλής που πρωταγωνιστεί στη δικογραφία της NOVARTIS και στις αναφορές του FBI, παραμένει προστατευόμενος Υπουργός. Πολύ γρήγορα το δήθεν νέο μετατράπηκε σε παλιό και αποκρουστικό», δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.

«Στην αρχή η κυβέρνηση προσπάθησε να κρύψει τον κ. Κουρουμπλή πίσω από τα αρχικά Π.Κ. Τώρα μαθαίνουμε ότι υπήρχε εναντίον του έγγραφη καταγγελία, η οποία χάθηκε κάπου στον δρόμο. Όσο όμως κι αν προσπαθούν να συσκοτίσουν την αλήθεια και να κρύψουν τον υπουργό τους, η αλήθεια δεν κρύβεται», αναφέρει ανακοίνωση από Το Ποτάμι. 

Η “βόμβα” Πάιατ

Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία, πάντως ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, σε συνάντηση του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ονόματα πολιτικών στη λίστα του FBI.

 

Μαξιμου διαψεύδει ΝΔ για Πάιατ

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως «Σε επικοινωνία διπλωματικού συμβούλου του Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρέσβη, ο κ. Τζέφρι Πάιατ διευκρίνισε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κ. Μητσοτάκη ουδέποτε αναφέρθηκε στο εάν υπάρχουν ή όχι Έλληνες πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis. Εξάλλου, δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί ως προς την ουσία της υπόθεσης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διερεύνησή της τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα».

Την Κυριακή, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς υπέβαλε μήνυση κατά του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη ο οποίος σήμερα εμφανίστηκε στο ΑΤ Αμπελοκήπων, συνελήφθη στο πλαίσιο του Αυτοφώρου και οδηγήθηκε στο ΑΤ Κηφισιάς, όπου κατατέθηκε η μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση.

Αφορμή, ήταν μια ανάρτηση από τον κ. Βαξεβάνη φωτογραφίας του Αντώνη Σαμαρά στην οποία ο πρώην Πρωθυπουργός εμφανίζεται να προειδοποιεί ότι όσοι δώσουν στοιχεία για την Novartis θα έχουν την τύχη του Παναγιώτη Μαυρίκου, ο οποίος κάηκε μέσα στο αυτοκίνητό του. 

Ενώ συνεχίζεται η πολιτική αναταραχή, ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέθεσε μήνυση κατά των προστατευόμενων μαρτύρων.

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1, ο Σταύρος Κοντονής τόνισε ότι ουδείς γνώριζε στοιχεία της δικογραφίας της Novartis, λέγοντας ότι υπάρχει προσπάθεια τρομοκράτησης δικαστικών λειτουργών.

Εν τω μεταξύ, ο ΣΥΡΙΖΑ όρισε σήμερα τους βουλευτές του που θα μετέχουν στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής για την Novartis, για την θέση του Προέδρου της οποίας θα προτείνει τον Θεόδωρο Δρίτσα. Οι 10 βουλευτές είναι οι (αλφαβητικά): Αναγνωστοπούλου Σία, Δουζίνας Κώστας, Δρίτσας Θεόδωρος, Ηγουμενίδης Νικόλαος, Καραγιαννίδης Χρήστος, Κοζομπόλη–Αμανατίδη Γιώτα, Λάππας Σπύρος, Μαντάς Χρήστος, Παρασκευόπουλος Νίκος και Τσίρκας Βασίλειος.