X

Κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης έως τον Μάιο θέλουν κυβέρνηση και θεσμοί

Τα "καυτά ραντεβού" της Τετάρτης. Τι ειπώθηκε με τα τεχνικά κλιμάκια. Ποια "αγκάθια" παραμένουν. Πότε φεύγουν οι επικεφαλής των κλιμακίων.

Ant1news

Πυρετωδώς, αλλά σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, συνεχίστηκαν την Τρίτη οι διαπραγματεύσεις για την 4η αξιολόγηση με στόχο να υπάρξει τεχνική συμφωνία μέχρι το Εurogroup του Μαΐου.

Στόχος είναι έως την Πέμπτη να εντοπισθεί σε ποια από τα 88 προαπαιτούμενα της δ' αξιολόγησης υπάρχουν προβλήματα τεχνικής φύσεως για να επιλυθούν, δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ολοκλήρωση των χθεσινών επαφών με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών.

Την Τετάρτη σειρά παίρνουν πάλι οι κατά περίπτωση αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι θα συναντηθούν με τους εκπροσώπους των δανειστών, βάσει της εξής ατζέντας:

11:00-12:00: Δημόσια Διοίκηση
14:00-15:00: Διαχείριση Δημόσιων Οικονομικών
16:00-18:00: Χρηματοπιστωτικά
18:00-19:00: Εργασιακά -κοινωνική πρόνοια

Επαφές με τους επικεφαλής των κλιμακίων ως και την Πέμπτη το μεσημέρι. Οι επικεφαλής τω κλιμακίων έχει προγραμματιστεί να αναχωρήσουν το απόγευμα της Πέμπτης και να επιστρέψουν μετά το Πάσχα.

Σύμφωνα με τον ανώτατο αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, ο προγραμματισμός έχει τρία σκέλη: Πώς θα τελειώσουν όλα τον Μάιο, να εντοπιστούν τα εν δυνάμει προβλήματα (π.χ. με το θέμα του Δημοσίου που είναι χρονοβόρο) και πώς αυτά θα αντιμετωπιστούν. «Θέλουμε όλα τα κομμάτια του παζλ (συμπεριλαμβανομένου του χρέους) να κλείσουν έως τον Ιούνιο», επεσήμανε.

Όσον αφορά την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ η ίδια πηγή θεώρησε το ζήτημα λήξαν,εκφράζοντας βεβαιότητα ότι η εκταμίευση θα γίνει μέσα στον Μάρτιο ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι δεν έχει συζητηθεί ούτε το ζήτημα των αντικειμενικών αξιών, ούτε ευρύτερα το δημοσιονομικό.

Πάντως, οι επαφές των θεσμών με την κυβέρνηση πραγματοποιούνται στη σκιά ενός ακόμη επεισοδίου στην αντιπαράθεση κυβέρνησης - Στουρνάρα.