X

“Εμφύλιος” στην Ομογένεια για το συλλαλητήριο στη Νέα Υορκη

Επικρίσεις σε βάρος της AHEPA από την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων NY για την απόφασή της να μη συμμετάσχει στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Τι απαντά η ΑHEPA.

Ant1news

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η προετοιμασία του συλλαλητηρίου της Ομογένειας για τη Μακεδονία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 18 Μαρτίου, στις 12 το μεσημέρι, στον πλατεία των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Στο συλλαλητήριο θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

Την ίδια ώρα όμως, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Νέας Υόρκης, Πέτρος Γαλάτουλας εξαπέλυσε σκληρές επικρίσεις σε βάρος της Αμερικανικής Ελληνικής Εκπαιδευτικής Προοδευτικής Ένωσης (AHEPA), στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης της οργάνωσης, καθώς όπως είπε, δεν θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο. Σε σχέση με την AHEPA, τη γενική συνέλευση ενημέρωσε ο τέως πρόεδρος της Ομοσπονδίας και βετεράνος της ΑΗΕΡΑ, Ηλίας Τσεκερίδης, που με εξουσιοδότηση του προέδρου της Ομοσπονδίας επικοινώνησε με τον ύπατο πρόεδρο της ΑΗΕΡΑ, Carl R. Hollister.

Σύμφωνα με τον κ. Τσεκερίδη, ο πρόεδρος της ΑΗΕΡΑ του είπε πως «η ελληνική κυβέρνηση, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον κ. Λαλάκος κι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, τους είπαν να μείνουν έξω από το συλλαλητήριο. Και μου είπε να απαντήσω στην Ομοσπονδία ότι όπως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, η ΑΗΕΡΑ δεν θα συμμετάσχει».

Ο Ηλίας Τσεκερίδης ανέφερε ότι μετέφερε στη συνέλευση με πόνο καρδιάς όσα διαμείφθηκαν στη συνομιλία του με τον πρόεδρο της ΑΧΕΠΑ και πως του είπε ότι ο ίδιος ως άτομο πρόκειται να συμμετάσχει. Μιλώντας σε υψηλούς τόνους, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Πέτρος Γαλάτουλας είπε πριν παρουσιάσει τον κ. Τσεκερίδη πως «υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι πολεμούν την προσπάθεια για τη διαδήλωση. Κι αν το κάνουν αυτό, τους καταδικάζω ως ανθέλληνες».

Ο πρώην πρόεδρος της Παμμακεδονικής Φώτης Γερασόπουλος είπε πως η ΑΧΕΠΑ δεν είχε συμμετάσχει ούτε στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία το 1992 και 1993, σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη. Ο Πέτρος Γαλάτουλας είπε πως η Ομοσπονδία και η οργανωμένη Ομογένεια δεν λαμβάνει εντολές από καμία κυβέρνηση. «Με λυπεί όμως που δεν είμαστε ενωμένοι. Ένας υγιής σκεπτόμενος Έλληνας δεν μπορεί να συμβιβαστεί με παρόμοια στάση μιας ομογενειακής οργάνωσης. Εμείς την αφήνουμε στην κρίση του λαού και θα πράξουμε αυτό που πρέπει να ενημερώσουμε μέλη της ΑΧΕΠΑ».

Κάλεσε επίσης τον πρέσβη της Ελλάδας να περιοριστεί στα καθήκοντά του. «Έχουν πολύ σπουδαίο έργο και να περιοριστούν σ’ αυτό. Να μη διχάζουν την Ομογένεια». Πρόσθεσε ότι όλες αυτές οι αντιδράσεις δυναμώνουν τους οργανωτές του συλλαλητηρίου, το οποίο προέβλεψε ότι θα είναι πολύ μαζικό. «Έχουμε λάβει μια απόφαση και δεν υποχωρούμε», είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκη.

Κληθείς από τη Greek News να σχολιάσει τα όσα ακούστηκαν στη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Ομοσπονδίας, σε βάρος της ΑΧΕΠΑ, ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, Βασίλης Μοσαΐδης. Είπε ότι τα σχόλια ότι η AHEPA είναι «ανθελληνική» είναι παράλογα. «Η ΑΗΕΡΑ έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια στην Ελλάδα και σε διάφορα ελληνικά θέματα. Το ζήτημα της Μακεδονίας είναι πολύ συναισθηματικό για όλους μας. Η AHEPA κατανοεί πλήρως αυτό το ζήτημα. Ο αδερφός Τσεκερίδης δεν εκπροσωπεί ούτε μιλά εξ ονόματος του Προέδρου μας και τα σχόλια αυτά δεν ανταποκρίνονται στα γεγονότα (not factual)”.