X

Ρατσιστικό παραλήρημα Δαβάκη: απαγορεύω στους γύφτους να με ψηφίζουν (βίντεο)

"Άδειασε" τον πρώην Υφ. Άμυνας η ΝΔ. "Παρέμβαση" Μητσοτάκη ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε "αναδίπλωση" προχώρησε ο βουλευτής.

Ant1news

Σε ένα πρωτοφανές ρατσιστικό παραλήρημα κατά των Ρομά επιδόθηκε ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ και πρώην Υφ. Άμυνας, Θανάσης Δαβάκης. 

Μιλώντας, στο πλαίσιο ενημερωτικής συγκέντρωσης για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στον Δήμο της Σπάρτης, που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο της Παλαιοπαναγιάς, ο κ. Δαβάκης, σε έντονο ύφος είπε «Απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο, και δεν συμμαζεύεται, να με ψηφίσει. (…) Όποιος με ψηφίσει δεν τον αναγνωρίζω».

Συγκεκριμένα, ο κ. Δαβάκης είπε «όσον αφορά στο πολιτικό κόστος που λέει κάποιος, παρακαλώ και απαγορεύω σε οποιονδήποτε αθίγγανο, γύφτο, και δεν συμμαζεύεται, να με ψηφίσει. (…) Όποιος με ψηφίσει δεν τον αναγνωρίζω. Από πλευράς αυτής της κοινωνικής ομάδας.

Λυπάμαι που το λέω, λυπάμαι τα παιδάκια τα οποία γεννιούνται από αυτούς τους ανθρώπους χωρίς να το θέλουν και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Για να μη λέμε για «πολιτικές» και «φοβόμαστε» και τις «ψήφους» και δεν συμμαζεύεται.

Εγώ απαγορεύω σε οποιονδήποτε από αυτούς κι αν έχετε κανάν γνωστό να του το πείτε αν με ψηφίζει να μην με ξαναψηφίσει. Από τους αθίγγανους. Να μην με ψηφίσουν εμένα», όπως αποτυπώνεται στο βίντεο του flynews.gr.

Πολύ ενοχλημένος ο Μητσοτάκης 

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ ενοχλημένος για τις δηλώσεις του βουλευτή Θ. Δαβάκη, σύμφωνα με πηγές του κόμματος που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Όπως τόνισαν χαρακτηριστικά αυτό το ζήτημα «ενδέχεται να έχει συνέχεια»

Τον «αδειάζει» η ΝΔ - Επίθεση απο ΣΥΡΙΖΑ

Ακραίες χαρακτήρισε τις δηλώσεις του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Ζαχαράκη. Μιλώντας στον Realfm, η κ .Ζαχαράκη είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να δούμε πώς προκλήθηκε η συγκεκριμένη αντίδραση, ποια συζήτηση υπήρχε, ωστόσο οι χαρακτηρισμοί είναι ακραίοι».

Σε ανακοίνωση του, ο ΣΥΡΙΖΑ ασκεί δριμεία κριτική στην Νέα Δημοκρατία και ζητεί προσωπική παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα.

Αναδίπλωση Δαβάκη μετά τις αντιδράσεις

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο, μετά από τον σάλο που ξέσπασε, ο κ. Δαβάκης, επισημαίνει ό,τι «πάνω στην ένταση της στιγμής κατέφυγα σε κάποιες γενικεύσεις, οι οποίες δεν εκφράζουν ούτε εμένα, ούτε φυσικά το κόμμα στο οποίο ανήκω. Για τις αναφορές αυτές θέλω να εκφράσω τη λύπη μου και να ζητήσω συγνώμη από όσους έθιξα».

Σε νέα ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρεται “ακόμα περιμένουμε από τον κ. Μητσοτάκη να πάρει θέση για το ρατσιστικό παραλήρημα του βουλευτή Λακωνίας της Ν.Δ. κ. Δαβάκη.  Όσο για την δήλωση του ιδίου, αποτελεί προφάσεις εν αμαρτίαις”. 

«Η προσπάθεια του βουλευτή της ΝΔ, Θ. Δαβάκη, να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα ούτε ακυρώνει τις ρατσιστικού χαρακτήρα δηλώσεις του ούτε κυρίως μπορεί να κρύψει ότι η ανοχή στο ρατσισμό και το φασισμό πηγάζει από τα ίδια τα κόμματα του συστήματος», αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.

«Πέρασα τα παιδικά μου χρόνια στην Αγία Βάρβαρα, δίπλα δίπλα με τους τσιγγάνους – τότε δεν τους λέγαμε Ρομά. Στα ίδια θρανία και στις ίδιες αλάνες. Θέλω να πληροφορήσω τον βουλευτή της ΝΔ ότι είναι κανονικοί άνθρωποι και σκληροί εργάτες της ζωής. Όσοι κυβέρνησαν τη χώρα θα έπρεπε να απαντήσουν γιατί περιθωριοποίησαν τους Έλληνες Ρομά (τσιγγάνους και γύφτους) – δεν νοιάστηκαν για τη μόρφωση των παιδιών τους και την ένταξή τους στην κοινωνία. Γι αυτά θα πρέπει να απολογηθούν και όχι να διαδίδουν σήμερα τη μισαλλοδοξία και τον ρατσισμό», αναφέρει σε ανάρτηση του στα social media o Σταύρος Θεοδωράκης.