X

Δραγασάκης: η καλύτερη λύση είναι το “μαξιλάρι ρευστότητας”

Η προληπτική γραμμή δεν δίνει λύση στο πρόβλημα αλλά το μεταθέτει, υποστήριξε o αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ant1news

Tο θέμα της πιστοληπτικής γραμμής δεν είναι “θέμα αρχής” υποστήριξε ο Γιάννης Δραγασάκης μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, επικαλούμενος όχι μόνο τη θέση της κυβέρνησης αλλά και φορέων της οικονομίας.

Όπως εξήγησε «το θέμα αρχής είναι τι θέλουμε να πετύχουμε. Αυτό είναι πρώτον η απεξάρτηση από τα μνημόνια, χωρίς προαπαιτούμενα ή αιρέσεις. Να έχουμε την ίδια αντιμετώπιση με τις άλλες χώρες που πέρασαν τη διαδικασία. Το δεύτερο είναι να μπορούμε να αναχρηματοδοτήσουμε το χρέος μας από τις αγορές. Το τρίτο είναι να έχουμε το δικό μας σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Να το σχεδιάσουμε εμείς, να έχουμε την «ιδιοκτησία» του. Αυτή τη στρατηγική υπηρετεί η κυβέρνηση».

Να έχουμε τον δικό μας κουμπαρά

Κατά τον κ. Δραγασάκη, βασικό είναι να θωρακιστεί η χώρα καθώς βγαίνοντας από ένα καθεστώς χρεοκοπίας είναι ευάλωτη σε εξωτερικά σοκ. «Για να το αντιμετωπίσουμε συμφωνήσαμε με τους θεσμούς ότι η καλύτερη λύση είναι να δημιουργήσουμε τα δικά μας αποθέματα. Να έχουμε τον δικό μας κουμπαρά, ώστε αν κάτι συμβεί να έχουμε τα χρήματα να εξοφλήσουμε τις υποχρεώσεις μας. Ήδη με τα χρήματα που μαζέψαμε και αυτά που έχουν δεσμευτεί να διαθέσουν οι θεσμοί πλησιάζουμε στο να καλύψουμε τις ανάγκες του επόμενου χρόνου».

«Η προληπτική γραμμή δεν δίνει λύση στο πρόβλημα, το μεταθέτει. Σημαίνει μια ημιμνημονιακή κατάσταση, εγκρίσεις από κοινοβούλια και διαπραγματεύσεις. Από την άλλη πλευρά η προληπτική γραμμή ισχύει για ένα ή δυο χρόνια το πολύ. Τι θα γίνει αν μετά υπάρξει πρόβλημα; Θα έχουμε νέα προγράμματα;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Η απάντηση στο θέμα των μεταρρυθμίσεων δεν είναι οι νέες προληπτικές γραμμές. Έχουμε συνηθίσει στην ιδέα ότι θα έρθουν κάποιοι να μας επιβάλουν μεταρρυθμίσεις. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι για πάντα. Πρέπει να έχουμε το δικό μας σχέδιο μεταρρυθμίσεων».

Πρέπει να ενισχύσουμε τις επενδύσεις

Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης «η κρίση στην Ελλάδα δεν ήταν μόνο δημοσιονομική, ήταν κρίση παραγωγικού υποδείγματος. Πρέπει να ενισχύσουμε τις επενδύσεις, στοχευμένα να μειώσουμε τη φορολογία και να διατηρήσουμε το κοινωνικό κράτος. Αυτό θα απαντηθεί στο μεσοπρόθεσμο σχέδιο και την αναπτυξιακή στρατηγική που σχεδιάζουμε».

Σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη «ένας επιπλέον λόγος για το μαξιλάρι είναι ότι στην ευρωζώνη δεν υπάρχει ο θεσμός “ύστατου δανειστή”, όπως στις ΗΠΑ και αλλού. Ίσως αυτό το μαξιλάρι θα μπορούσε αν δεν χρειαστεί θα μπορούσε να μετατραπεί σε ένα Ταμείο ώστε να ξέρουν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της».

Σημείωσε, τέλος ότι δεν περιμένει «εκπλήξεις» από τα stress test. Η κυβέρνηση είναι υπέρ της ακόμα ταχύτερης μείωσης των κόκκινων δανείων με όρους κοινωνικής προστασίας.