X

Αυξημένο ενδιαφέρον εταιρειών για τις έρευνες υδρογονανθράκων

Λήγει την Δευτέρα η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Τι λέει ο επικεφαλής της αρμόδιας Αρχής.

Ant1news

Μέχρι το Μάιο θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για την παραχώρηση περιοχών στο Ιόνιο και την Κρήτη για έρευνες υδρογονανθράκων. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων, Γιάννη Μπασιά, οι συμβάσεις είναι εφικτό να είναι έτοιμες για έλεγχο από το ελεγκτικό συνέδριο και κύρωση από τη Βουλή. 

Τα πακέτα των δεδομένων σεισμικών ερευνών στο Ιόνιο και την Κρήτη έχουν αγοράσει περισσότερες από έξι πετρελαϊκές εταιρείες κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για συμμετοχή στο διαγωνισμό, όπως είπε.

Οι διαγωνισμοί για τις δύο περιοχές προκηρύχθηκαν στις 11 Αυγούστου 2017 – η προθεσμία εκδήλωσης ενδιαφέροντος λήγει αύριο Δευτέρα- με πρωτοβουλία της αγοράς, οπως γράφει το tovima.gr, δηλαδή με την εκδήλωση ενδιαφέροντος για μεν την περιοχή δυτικά - νοτιοδυτικά της Κρήτης από την κοινοπραξία των Ελληνικών Πετρελαίων με την ΕΧΧΟΝ και την TOTAL, και για το Ιόνιο από την Energean, εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα πετρελαίου στον Πρίνο. Η διαδικασία προβλέπει, μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, την προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 2 Δεκεμβρίου.

Οι περιοχές χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου αλλά και υψηλής απόδοσης, καθώς τα θαλάσσια βάθη είναι μεγάλα, που σημαίνει ότι το κόστος των γεωτρήσεων αλλά και τα πιθανά ευρήματα είναι αντίστοιχα σε υψηλό επίπεδο.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ θεωρεί ότι ενδιαφέρον μπορεί να εκδηλωθεί και σε επόμενο στάδιο. Δηλαδή μια εταιρία να διεκδικήσει στο μέλλον συνεργασία με την ή τις εταιρίες που θα αναλάβουν τις έρευνες ή να εκδηλώσει ενδιαφέρον για γειτονική περιοχή.

Μετά την κατάθεση των προσφορών θα ακολουθήσει το στάδιο της αξιολόγησης, που βασίζεται σε τεχνικά και οικονομικά δεδομένα και γνωμοδότηση προς τον υπουργό ο οποίος ορίζει τον προτιμητέο επενδυτή. Με αυτόν η ΕΔΕΥ ξεκινά διαπραγματεύσεις για τους όρους της σύμβασης που θα υπογραφεί. Όταν συμφωνηθούν οι όροι γίνεται εκ νέου εισήγηση στον υπουργό και αρχίζει η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης, ελέγχου από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κύρωσης από τη Βουλή.