X

Τα μηνύματα των πολιτικών για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έστειλε σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσίας της χώρας.

Ant1news

Ημέρα αφιερωμένη στη γυναίκα είναι η σημερινή. Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Η πρώτη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Μηνύματα για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας έστειλε σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσίας της χώρας, ενώ ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, βράβευσε τις Ελληνίδες σκακίστριες Μπότσαρη, Αβραμίδου και Τσολακίδου που έχουν χαρίσει στη χώρα μας μεγάλες διεθνείς διακρίσεις και στη συνέχεια ακολούθησε επίδειξη αγώνα σιμουλτανέ μελών της Εθνικής Ομάδας με συμμετοχή παρισταμένων.

«Η υπεράσπιση της Γυναίκας, ως πλήρως ισότιμου μέλους κάθε κοινωνικού συνόλου, συνιστά χρέος καθενός, το οποίο μάλιστα δεν γνωρίζει σύνορα» υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του. Όπως τονίζει ο κ. Παυλόπουλος, μέσα στην γενικευμένη, πολύπλευρη, κρίση που έχει πάρει πια παγκόσμιες διαστάσεις, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας μας υπενθυμίζει, μεταξύ άλλων βεβαίως αλλά κατά κύριο λόγο, ότι:

«Πρώτον, οφείλουμε να υψώσουμε τείχος προστασίας της Γυναίκας, κατ' εξοχήν στις χώρες όπου καταπιέζεται βάναυσα, έχοντας επίγνωση ότι η καθ' οιονδήποτε τρόπο προσβολή της αξίας και της προσωπικότητας της Γυναίκας είναι, κατ' ουσίαν, προσβολή της αξίας και της προσωπικότητας του Ανθρώπου εν γένει. Άρα, προσβολή της Δημοκρατίας και του Πολιτισμού μας. Και, δεύτερον, -και αυτό δεν αφορά μόνο τις χώρες όπου η Γυναίκα καταπιέζεται, αλλά κάθε χώρα σ' όλον τον Πλανήτη- οφείλουμε, για λόγους που αφορούν και την πρόοδο οιουδήποτε κοινωνικού συνόλου, να διασφαλίζουμε στη Γυναίκα τους όρους ισότητας ευκαιριών και ισότητας στην αφετηρία, προκειμένου ν' αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά της και να συμμετέχει ισοτίμως, σύμφωνα με τις πραγματικές της δυνατότητες, στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή κάθε χώρας».

 

"H 8η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, μας θυμίζει τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά επιτεύγματα που κατακτήθηκαν για λογαριασμό των γυναικών όλου του κόσμου, μέσα από σκληρούς και επίμονους αγώνες", είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της βουλής, με αφορμή τη σημερινή ημέρα.

"Οι σύγχρονες κοινωνίες, ακόμα και οι πιο προοδευτικές, απέχουν ακόμα πολύ από αυτό που θα μπορούσε να θεωρηθεί ως πλήρης ισότητα των δύο φύλων. H σημερινή μέρα δεν είναι καθόλου κατάλληλη για εμπορευματοποιημένους εορτασμούς με απουσία κοινωνικού και πολιτικού περιεχομένου", σημείωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας επί της Κύρωσης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας.

Με αφορμή, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος ευχήθηκε στις γυναίκες και μέσω Twitter, επισκέφθηκε σήμερα  επιχείρηση παραγωγής συσκευασιών στα Άνω Λιόσια. Αφού ξεναγήθηκε στους χώρους εργασίας της επιχείρησης και ενημερώθηκε για τα προϊόντα που παράγονται, είχε μια φιλική συζήτηση με τις εργαζόμενες. Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι «δυστυχώς πολλές διακρίσεις εις βάρος των γυναικών ακόμα δεν έχουν εξαλειφθεί» και εστίασε στις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν για τις γυναίκες να συνδυάσουν τους πολλαπλούς ρόλους στους οποίους καλούνται να ανταποκριθούν Επέμεινε, ιδιαίτερα, στους τρόπους με τους οποίους  θα καταστεί εφικτό οι γυναίκες που έχουν ή σκέπτονται να κάνουν παιδιά, να μπορούν παράλληλα να εργάζονται.

 

«Πρέπει να βοηθήσουμε τις εργαζόμενες γυναίκες να μπορούν να κάνουν οικογένεια και γι’ αυτό θα πρέπει να εξασφαλίσουμε εύκολη πρόσβαση για όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς» είπε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ μια από τις εργαζόμενες που είναι τρίτεκνη μητέρα του παρατήρησε ότι «το πρόγραμμα στα δημόσια σχολεία δεν βοηθάει τις μητέρες καθώς το 9 με 5 είναι για πολλές γυναίκες απαγορευτικό για να ανταποκριθούν σε όλες τις υποχρεώσεις τους». Απαντώντας, ο Πρόεδρος της ΝΔ., τόνισε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των παιδικών σταθμών λειτουργούν δυστυχώς με ωράριο που δεν επιτρέπουν εύκολα στις γυναίκες να συνδυάσουν την εργασία τους με την οικογένεια, υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους το ποσοστό εργαζόμενων γυναικών είναι πολύ χαμηλό στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε.».  Και στο πλαίσιο αυτό δεσμεύθηκε για την πρόσβαση όλων των παιδιών σε ποιοτικούς παιδικούς σταθμούς αξιοποιώντας τη συνεργασία του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα.

Ακόμη, μία εργαζόμενη έθεσε το ζήτημα των ανισοτήτων που υφίστανται σε πολλές περιπτώσεις οι γυναίκες στον χώρο εργασίας τους, εστιάζοντας ιδίως στα εμπόδια που υπάρχουν στην ανέλιξη τους. Ο κ. Μητσοτάκης συμφώνησε μαζί της και αναφέρθηκε στη «γυάλινη οροφή» που υπάρχει, δυστυχώς, σε πάρα πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης και της πολιτικής. Και τις διαβεβαίωσε για την πρόθεσή του να αυξηθούν οι γυναίκες τόσο στο κοινοβούλιο όσο και στην κυβέρνηση. Τόνισε, μάλιστα, ότι θα πρέπει να καταπολεμήσουμε την απολύτως στρεβλή αντίληψη ότι η γυναίκα «δεν έχει το σωστό πλαίσιο δεξιοτήτων για να αναλάβει μία θέση ευθύνης. Οι γυναίκες έχουν μεγάλη συναισθηματική ευφυΐα, πρακτικό μυαλό και μεγάλη οργανωτικότητα. Πολλές δηλαδή από τις βασικές δεξιότητες για την άσκηση διοίκησης εκφράζονται κατεξοχήν από τις γυναίκες». Παραδέχθηκε, μάλιστα, ότι το σπάσιμο αυτής της γυάλινης οροφής δεν είναι εύκολο εγχείρημα. Σημείωσε, όμως, ότι ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση είναι να είμαστε απολύτως αυστηροί στο ζήτημα των απολαβών. «Δε νοείται οποιαδήποτε διάκριση στις απολαβές για την ίδια εργασία» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σήμερα είναι η ημέρα της γυναίκας. Είναι προφανές ότι η υπόθεση της ισότητας κρίθηκε  αλλά δεν λύθηκε. Κάναμε μεγάλα βήματα προόδου, δώσαμε μεγάλες μάχες στην Παράταξή μας, με την αναθεώρηση του οικογενειακού δικαίου, την εξάλειψη των διακρίσεων στην πρόσβαση στην υγεία, την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση, την εργασία και την εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας με την ευρωπαϊκή που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ τόσο τη δεκαετία του ‘80 όσο και τη δεκαετία του ‘90. Δεν καταφέραμε να εξαλείψουμε τις ανισότητες» δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά. «Η οικονομική κρίση άλλαξε τις ζωές μας, με οδυνηρές συνέπειες αλλά με διαφορετικές επιπτώσεις. Οι γυναίκες χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση σε σχέση με τους άντρες και αυτό είναι αδιαμφισβήτητο: οι ανισότητες μεγάλωσαν, οι διακρίσεις οξύνθηκαν. Είτε στον χώρο δουλειάς (αν υπάρχει) είτε στο σπίτι η γυναίκα έγινε η μικρή ηρωίδα της καθημερινότητας. Μιας καθημερινότητας που πρέπει να κάνει υποφερτή για την ίδια και την οικογένειά της. Κάθε μέρα χιλιάδες γυναίκες σε μικρές ή μεγαλύτερες παρέες συναντιούνται και μιλούν.  Και όλες οι συζητήσεις έχουν ένα κοινό: την ανησυχία για το μέλλον, το μέλλον των παιδιών και των οικογενειών τους» σημειώνει η κα Γεννηματά και προσθέτει:

«Νέες γυναίκες που μόλις τελείωσαν τις σπουδές τους και ψάχνουν για δουλειά, άνεργες γυναίκες μέσης ηλικίας που χτυπούν κλειστές πόρτες,  γυναίκες που αναρωτιούνται αν θα μπορέσουν να κάνουν οικογένεια μέσα στην κρίση, γυναίκες που εργάζονται κάτω από δύσκολες συνθήκες περισσότερες ώρες από τους άνδρες και με χαμηλότερους μισθούς, που είναι θύματα παρενόχλησης στον χώρο δουλειάς ή κακοποίησης στο σπίτι, που μεγαλώνουν μόνες τους παιδιά χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία, που φροντίζουν ηλικιωμένους γονείς και άρρωστα μέλη της οικογένειας βιώνοντας από πρώτο χέρι την έλλειψη δομών πρόνοιας. Μάνες που αποχαιρετούν κάθε μέρα παιδιά που ξεριζώνονται από τη χώρα τους. Συνεχίζουμε να παλεύουμε για τα αυτονόητα. Αυτή είναι   αλήθεια: Η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων:  στις συνθήκες εργασίας, στην εξεύρεση εργασίας, στην πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους, στον τομέα της γνώσης, στον τομέα του ελεύθερου χρόνου, στην πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, ακόμη και στον τομέα συμμετοχής σε πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς φορείς καταγράφουμε τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των χωρών μελών της Ε.Ε.

 

Χρειαζόμαστε νέες θέσεις εργασίας και πολιτικές που θα ενθαρρύνουν τις γυναίκες  ώστε να μπουν σε νέους αναπτυσσόμενους τομείς όπως η πληροφορική, η έρευνα, η πράσινη οικονομία. Να αναπτυχθεί η γυναικεία επιχειρηματικότητα και δημιουργικότητα. Με περισσότερους παιδικούς σταθμούς, περισσότερα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Παιδιών ΑμεΑ, περισσότερα ΚΑΠΗ. Ίση συμμετοχή και μεταχείριση στην εργασία και στις αμοιβές αντρών και γυναικών. Και το σημαντικότερο: Θέλουμε ουσιαστική ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική.  Θέλουμε να αυξηθεί η  εκπροσώπηση των γυναικών. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συμμετοχή των γυναικών σε κάθε μορφής δραστηριότητα είναι καθρέφτης της συνοχής της κοινωνίας και της λειτουργίας της Δημοκρατίας».

«Η 8η Μάρτη συμβολίζει τη μαχητική, αγωνιστική στάση ζωής των εργαζόμενων γυναικών που διεκδικούν τα σύγχρονα δικαιώματά τους στην εργασία, στη μόρφωση, στην κοινωνική στήριξη της μητρότητας, στον ελεύθερο χρόνο. Είναι μέρα που μας θυμίζει ότι οι γυναίκες της εργατικής τάξης, του λαού μας, με τη θέληση και δράση τους, μπορούν να δώσουν νέα δυναμική στον αγώνα» τονίζει στο δικό του μήνυμα ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Απευθυνόμαστε στις μισθωτές, στις άνεργες γυναίκες, στις αυτοαπασχολούμενες επαγγελματίες, στις επιστημόνισσες, στις αγρότισσες, στις νέες στην εκπαίδευση, στις εργαζόμενες μητέρες, στις μετανάστριες και πρόσφυγες θύματα των πολέμων. Τις καλούμε, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να δώσουμε καθημερινά αλλεπάλληλες μάχες με πυξίδα τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Για να έχουν όλες και όλοι μόνιμη και σταθερή δουλειά, σύγχρονα δικαιώματα, χωρίς την ανασφάλεια της ανεργίας και της δήθεν ευέλικτης εκμετάλλευσης. Για να υπάρχουν μέτρα υγείας, ασφάλειας σε όλους τους χώρους εργασίας, προσαρμοσμένα μάλιστα στο γυναικείο οργανισμό.

Για να υπάρχουν αποκλειστικά δωρεάν σύγχρονες υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας, Παιδείας, με μέτρα προστασίας της μητρότητας, της οικογένειας. Για να μπορεί η γυναίκα πραγματικά ελεύθερα να αξιοποιεί το μη εργάσιμο χρόνο δημιουργικά, χωρίς να σμπαραλιάζεται η ίδια η οικογενειακή και προσωπική της ζωή. Μπορούμε να αλλάξουμε τη σημερινή βαρβαρότητα, αρκεί να ακολουθήσουμε το δρόμο της σύγκρουσης με τον καπιταλιστικό “μονόδρομο”, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των κυβερνήσεών τους. Η ελπίδα, η αισιοδοξία για τις εργαζόμενες, για τις άνεργες γυναίκες, μπορούν να γεννηθούν μόνο στο δρόμο της οργάνωσης και πάλης για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, ανδρών και γυναικών, με την γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση που απαιτείται σήμερα και απαιτεί η σύγχρονη πλέον ζωή».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ένα μήνυμα για τις γυναίκες που τόλμησαν.

«Τι είναι το πιο σημαντικό για τις γυναίκες; Η Βραζιλιάνα Carol Rossetti λέει ότι είναι ο σεβασμός – η εκτίμηση και η αυτοεκτίμηση! Ο σεβασμός ανεξάρτητα από τις προσωπικές επιλογές, την θέση στην οικονομία, τον σωματότυπο, την σεξουαλικότητά… Γι' αυτό και με τα πολύχρωμα σκίτσα της, η Carol υπερασπίζεται την γυναικεία ταυτότητα μακριά από τα στερεότυπα που κυριαρχούν ακόμα και σε «σύγχρονες» κοινωνίες. Και είναι μεγάλη η χαρά μου που η Carol Rossetti δέχτηκε την πρόταση της συνεργάτιδάς μου Efi Stefopoulou να εμπιστευθεί τα σκίτσα της στο Ποτάμι για να μεταφερθούν και στην Ελλάδα – όπως και σε άλλες 16 χώρες – τα μηνύματα της.

Γυναίκες που τόλμησαν, γυναίκες που μπήκαν σε ανδροκρατούμενα κάστρα, γυναίκες που αφιέρωσαν τη ζωή τους στα παιδιά τους, γυναίκες που δεν ακολούθησαν τους κανόνες για τις σπουδές τους ή την εμφάνισή τους, γυναίκες που δεν κρύφτηκαν στο σπίτι τους μετά την μαστεκτομή... αυτές είναι οι γυναίκες που πρωταγωνιστούν στα σκίτσα της Carol Rossetti. Σήμερα (…και κάθε μέρα) ας το γιορτάσουμε μαζί τους».