X

Πίεση ΕΕ και ΔΝΤ για μεταρρυθμίσεις και χρέος

Εποικοδομητικές χαρακτηρίζουν τις επαφές που έγιναν στην Αθήνα. Τι θα γίνει με την προληπτική γραμμή πίστωσης. Το χρονοδιάγραμμα για το κλείσιμο της 4ης αξιολόγησης.

Ant1news

Η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και οι παρεμβάσεις ελάφρυνσης του χρέους είναι απαραίτητα συστατικά για τη βιώσιμη ανάπτυξη μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος του ESM, δήλωσε σήμερα από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, αποφεύγοντας να πάρει θέση αναφορικά με το εάν θα χρειαστεί ή όχι στη συνέχεια, προληπτική γραμμή πίστωσης.

Άφησε παράλληλα να εννοηθεί ότι είναι καλοδεχούμενη μια πρόωρη αποπληρωμή των δανείων που έχει χορηγήσει το Ταμείο στην Ελλάδα, σενάριο το οποίο έχει συζητηθεί στους κόλπους της ευρωζώνης και του ΔΝΤ χωρίς να έχουν ληφθεί αποφάσεις.

Ο κ. Ράις επανέλαβε την πάγια θέση του ΔΝΤ για την ανάγκη ικανοποίησης της διπλής προϋπόθεσης μεταρρυθμίσεων και χρέους προκειμένου να ενεργοποιηθεί το εν αναμονή πρόγραμμα του Ταμείου, ενώ τόνισε ότι –όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου συνομιλιών στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση «οι συζητήσεις ήταν εποικοδομητικές και θα συνεχιστούν».

«Συνεχίζουμε να είμαστε επικεντρωμένοι στην εφαρμογή των πολιτικών και τις εξασφαλίσεις σε ότι αφορά το χρέος κάτι που μας επιτρέψει να προχωρήσουμε το πρόγραμμα στο πλαίσιο των «δυο σκελών» που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις και το χρέος» είπε προσθέτοντας πως οι συζητήσεις συνεχίζονται.

Απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα ληφθεί η τελική απόφαση, ενεργοποίησης ή μη του Stand by Arrangement δεδομένου ότι βρισκόμαστε στον Μάρτιο και το πρόγραμμα του ESM λήγει τον Αύγουστο είπε: «δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία. Το σημαντικότερο δεν είναι το «ημερολόγιο», αλλά εάν το ΔΝΤ θα μπορέσει να συμβάλλει στην επιτυχία των στόχων του προγράμματος και την αποτελεσματικότητα των μεταρρυθμίσεων».

 

Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο αποπληρωμής των δανείων του Ταμείου προς την Ελλάδα, με τα αδιάθετα κεφάλαια του ESM , απάντησε πως δεν έχει λεπτομέρειες σε ότι αφορά τη ρύθμιση για το χρέος, αλλά σε μια γενική -όπως είπε- τοποθέτηση «σε όλες τις χώρες πάντα το Ταμείο είναι υπέρ λύσεων που μειώνουν το χρέος».

Πηγές ΕΕ: στόχος να ολοκληρωθεί η 4η αξιολόγηση τον Μάιο

Την ίδια ώρα, θετικά αποτιμούν οι Βρυξέλλες την πρώτη αποστολή των επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα, την περασμένη εβδομάδα, για την τέταρτη αξιολόγηση, ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, 12 Μαρτίου.

Όπως ανέφερε σε ενημέρωση του Τύπου, στις Βρυξέλλες, σήμερα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, η αποστολή στην Αθήνα πήγε «αρκετά καλά» και στόχος είναι να ολοκληρωθεί η τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος, η οποία περιλαμβάνει 88 προαπαιτούμενα, τον Μάιο. «Είναι δύσκολο, αλλά εφικτό» σημείωσε ο ίδιος αξιωματούχος, τονίζοντας ότι η ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για τη λήψη αποφάσεων για τη μεταμνημονιακή εποχή, την τελευταία εκταμίευση και την ελάφρυνση του χρέους τον ερχόμενο Ιούνιο.

Εξάλλου, η ίδια πηγή υπενθύμισε ότι στην τελευταία συνεδρίαση του EuroWorking Group επικυρώθηκε η ολοκλήρωση και των τελευταίων δύο προαπαιτούμενων της τρίτης αξιολόγησης. Όπως είπε, μόλις ολοκληρωθούν και οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης, θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, προκειμένου να πραγματοποιηθεί και η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 5,7 δισ. ευρώ. Το υπόλοιπο 1 δισ. αναμένεται να εκταμιευθεί τον Απρίλιο, εφόσον η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και έχει σημειωθεί πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

 

Σε ό,τι αφορά τις τεχνικές συνομιλίες που έχουν ξεκινήσει για τον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής τού χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης, ο ίδιος αξιωματούχος επισήμανε ότι οι εργασίες προχωράνε, όπως και για τη μεταμνημονιακή εποχή, ωστόσο δεν θα συζητηθούν στο Eurogroup της Δευτέρας. Όπως εξήγησε, η μεταμνημονιακή εποπτεία και η ελάφρυνση του χρέους είναι πιθανό να συζητηθούν σε τεχνικό επίπεδο στο EuroWorking Group του Απριλίου, με σκοπό να φτάσουν και στην άτυπη συνεδρίαση του Eurogroup στη Σόφια στις 26 Απριλίου.

Τέλος, ερωτηθείς εάν γίνονται συζητήσεις για ενδεχόμενη παράταση του ελληνικού προγράμματος μετά τον Αύγουστο, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, δηλώνοντας «έκπληκτος» για τα σχετικά δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο.