X

Πολιτικές εντάσεις από το “τουρκικό καψόνι” με τους Έλληνες στρατιωτικούς

Δραματική τροπή στο θρίλερ με τους δύο στρατιωτικούς. Για ομηρία μιλάει ο Καμμένος. Αντιπαράθεση ανάμεσα σε Γεννηματά - Θεοδωράκη. Αντιδράσεις για Φίλη.

Ant1news

Την ώρα που η τουρκική προκλητικότητα «δοκιμάζει» τα αντανακλαστικά της κυβέρνησης, άρχισαν τα «όργανα» στο πολιτικό σκηνικό. Η πρωτοβουλία του πρωθυπουργού να συζητήσει με τον Σταύρο Θεοδωράκη την πρότασή του να συγκροτηθεί Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, ενόχλησε την Φώφη Γεννηματά.

«Για το Κίνημα Αλλαγής άλλο ζήτημα είναι η ανάγκη εθνικής συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά θέματα και άλλο τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι!» τόνισε μέσω Twitter η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

«Το είπα στη Βουλή, το επαναλαμβάνω και σήμερα για να γίνει κατανοητό κι απ’ αυτούς που δεν το κατάλαβαν. Οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν. Και ειδικά στα πατριωτικά θέματα αντιπαρατιθέμεθα με στόχο τη συνεννόηση και όχι την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων» σχολίασε από πλευράς του ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

Δεν είναι το μείζον σήμερα η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Τουρκία, υποστήριξε το πρωί της Πέμπτης ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, συστήνοντας παράλληλα στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης να μην αναδεικνύουν το ζήτημα σε πρωτεύον γιατί αυτό εξυπηρετεί τον Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν ποικίλες αντιδράσεις. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος με δηλώσεις τους στον ΣΚΑΙ υποστήριξε πως οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Παιδείας είναι απάνθρωπες και ότι έχει κάνει λάθος ανάγνωση.

«Συνάδελφοι, είμαστε κοντά σας. Εκτελούσατε το ιερό καθήκον προς την Πατρίδα. Σας εμπιστευόμαστε, σας σεβόμαστε, σας αγαπάμε και σας τιμάμε. Κύριε Φίλη, λίγος σεβασμός δεν βλάπτει» έγραψε στο Facebook ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Κ. Ζιαζιάς. Σε νέες του δηλώσεις τόνισε ότι το συμβάν δεν είναι τυχαίο, συνέστησε ψυχραιμία για να πάνε όλα καλά, ενώ τόνισε ότι δεν χρειάζεται να «μιζεριάζουμε αν είναι όμηροι, αν είναι αιχμάλωτοι, αν είναι συλληφθέντες».

Να μαζέψει τις αρνητικές εντυπώσεις επιχείρησε ο Νίκος Φίλης. «Κάθε κίνηση από την πλευρά μας, που επαναλαμβάνω πρέπει να είναι σταθερή η επιδίωξη να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί, κάθε κίνηση όμως δεν πρέπει να δίνει την δυνατότητα στον Ερντογάν να κλιμακώνει από την πλευρά του» τόνισε στον Σκάι.

Θέμα ομηρίας από την Τουρκία των δύο στρατιωτικών, έθεσε ανοιχτά ο Πάνος Καμμένος, λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, ότι πρόκειται για ένα "σύνηθες μεθοριακό επεισόδιο".

Η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού, αλλά και του Υπουργού Εθνικής Άμυνας, δήλωσε ότι η λέξη “όμηρος” παραπέμπει πάντα σε ανταλλάγματα. «Ο Πρωθυπουργός οφείλει σήμερα κι όλας να ενημερώσει τους Έλληνες τι ακριβώς συμβαίνει με τους δύο  στρατιωτικούς που έχουν προφυλακισθεί σε τουρκικές φυλακές και γιατί μέχρι σήμερα δεν έχουν επιστρέψει στην Πατρίδα μας και τις οικογένειές τους» ανέφερε.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Μαξίμου, κύκλοι του οποίου, απαντώντας στην κυρία Σπυράκη, τόνισαν ότι «αντιλαμβανόμαστε και την άβολη θέση στην οποία έφθασε η κυρία Σπυράκη και η ΝΔ μετά το χθεσινό Βατερλό, αφού κατέρρευσε η προσπάθειά της να δημιουργήσει αντιπερισπασμό για το σκάνδαλο Novartis και την ανάγκη της να αλλάξει την ατζέντα. Ωστόσο, οφείλει να καταλάβει ότι, όσο επιστρατεύει τα εθνικά θέματα για την εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση, δεν λειτουργεί ενάντια στην κυβέρνηση αλλά στην ίδια τη χώρα και υπονομεύει τις διαρκείς διπλωματικές προσπάθειες για την επιστροφή των δύο Ελλήνων αξιωματικών. Υ.Γ. Περιμένουμε και την τρίτη κατά σειρά on camera δήλωση της κυρίας Σπυράκη για το ίδιο θέμα μέσα σε μία ημέρα και αναρωτιόμαστε αν η ανευθυνότητα χρεώνει υπερωρίες».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης τονίζει ότι πρέπει «να αφήσουμε τα μεγάλα εθνικά θέματα έξω από τους καθημερινούς εμφυλίους. Οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν. Και ειδικά στα πατριωτικά θέματα αντιπαρατίθενται, αλλά τελικά συνεννοούνται» ενώ συμπληρώνει ότι «πρέπει όλοι να διαχωρίσουμε τα μείζονα εξωτερικά θέματα από τις εσωτερικές πολιτικές συγκρούσεις».

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στον γερμανικό ενημερωτικό ιστότοπο «Zeit Online» ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους 2 Έλληνες αξιωματικούς που βρίσκονται φυλακισμένοι στις φυλακές της Αδριανούπολης, είπε ότι το περιστατικό διερευνάται από την τουρκική δικαιοσύνη για το αν ήταν λάθος ή έγινε από πρόθεση, ενώ απέρριψε οποιοδήποτε «παζάρι» -όπως είπε- με την Ελλάδα για ένα τέτοιο θέμα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο κ. Τσαβούσουγλου ερωτώμενος αν οι δυο στρατιωτικοί θα επιστραφούν σύντομα στην Ελλάδα, απάντησε: Δεν ξέρω, πέρασαν τα σύνορα παράνομα. Πίσω από αυτό το γεγονός τι υπάρχει, αρμόδιοι να το ερευνήσουν είναι ο εισαγγελέας και τα δικαστήρια. Είναι λάθος ή έγινε από πρόθεση; Πρέπει να είναι σίγουροι για αυτό το θέμα.