X

Κρίσιμη εβδομάδα για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Αναμένονται τα αποτελέσματα από την εξέταση των κινητών τους. Στις φυλακές σήμερα οι γονείς των στρατιωτικών. Με εντολή Ερντογάν η σύλληψή τους.

Ant1news

Κρίσιμη θεωρείται αυτή η εβδομάδα για το θέμα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη, καθώς, μεταξύ άλλων, αναμένονται τα αποτελέσματα από την εξέταση των κινητών τηλεφώνων τους.

Τα στοιχεία αυτά αναμένεται να καθορίσουν το εάν θα υπάρξουν κατηγορίες περί κατασκοπίας ή όχι. Παράλληλα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί πότε θα γίνει η δίκη και εάν θα αφεθούν ελεύθεροι έως την ημερομηνία αυτής.

Λίγο μετά τις 10:30 οι γονείς των δύο στρατιωτικών επισκέφθηκαν τα παιδιά τους. Η μεταξύ τους επικοινωνία έγινε με ένα διαχωριστικό τζάμι ανάμεσα τους και με ένα τηλέφωνο, όπως ορίζουν οι κανονισμοί.

Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι αγρότες από τις Φέρρες με τα γεωργικά τους μηχανήματα θα κινηθούν προς το τελωνείο των κήπων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα επιχειρήσουν να αποκλείσουν τα σύνορα με την Τουρκία ως μέτρο πίεσης για την αποφυλάκιση των δύο στρατιωτικών.

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν τα στοιχεία που δείχνουν ότι η σύλληψη των δυο στρατιωτικών στον Έβρο έγινε κατ εντολήν του Ταγίπ Ερντογάν. Δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» αποκαλύπτει ότι η εμπλοκή ανδρών της τουρκικής στρατοχωροφυλακής, που είναι γνωστοί και ως ”πραιτοριανοί” του Τούρκου προέδρου, οδήγησε σε κλιμάκωση που έφερε τη δυσάρεστη τροπή.

Κλιμάκιο Αμερικανών βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες στον Βόρειο Έβρο για να κάνει αυτοψία στο σημείο και να διερευνήσει τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες έγινε η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.

«Οι έρευνες μπορεί να πάρουν και δύο μήνες, ίσως έξι μήνες, δεν ξέρουμε. Κι αυτό γιατί εξαρτάται από τις αποφάσεις του κυρίου Ερντογάν, πόσο καιρό θα τους κρατούν φυλακισμένους» τονίζει στην συνέντευξή του στον Χρήστο Μαζανίτη, για το δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας Μeydan που έκλεισε με εντολή Ταγίπ Ερντογάν.

Εξάλλου, την Πέμπτη εξετάζεται στο Συμβούλιο Εφετών το τέταρτο αίτημα της Τουρκίας για την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών στην Άγκυρα, ενώ το βέβαιο αρνητικό αποτέλεσμα που θα προκύψει ενδέχεται να πυροδοτήσει νέα ένταση μεταξύ των δυο χωρών.

Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να απαγγελθεί στους δυο Έλληνες στρατιωτικούς η κατηγορία της κατασκοπίας, ενώ ένα νέο σενάριο που εξετάζουν οι τουρκικές αρχές είναι η εμπλοκή τους σε διευκόλυνση παράνομης μετανάστευσης.

Παράλληλα συνεχίζεται και η πολιτική αντιπαράθεση εντός συνόρων. Σε σημερινή της δήλωση η εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, επισημαίνει ότι οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί κρατούνται για δωδέκατη μέρα και η κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις, αδύναμη να αντιδράσει.