X

Μια ανάσα πριν το… Grexit

Αυστηρή προειδοποίηση από τη FIFA, αλλά και "καμπανάκι" Βασιλειάδη μέσω ΑΝΤ1. Διοικητική έρευνα για τον φρουρό του Σαββίδη. Αίσθηση από ανάρτηση του γιου του.

Ant1news

Σε αυστηρή προειδοποίηση προχώρησε η FIFA, που δεν αποκλείει το ποδοσφαιρικό Grexit, μετά τα έκτροπα στην Τούμπα.

 «Δεν απειλούμε, όμως το Grexit δεν είναι πια αδύνατον», διεμήνυσε  ο πρόεδρος της επιτροπής παρακολούθησης που έχει ορίσει η FIFA για την ΕΠΟ, Χέρμπερτ Χούμπελ.

Εκπρόσωποι της διεθνούς διοργάνωσης συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Αθλητισμού, εκφράζοντας την θλίψη τους για τα σκηνικά που εξελίσσονται στα ελληνικά γήπεδα.

Την ίδια ώρα, βαρύτατες ποινές αντιμετωπίζουν ο Ιβάν Σαββίδης και ο ΠΑΟΚ μετά την πειθαρχική δίωξη του Ποδοσφαιρικού Εισαγγελέα. Μιλάμε για εισβολή σε αθλητικό χώρο φέροντας αντικείμενο που μπορεί να προκαλέσει σωματική βλάβη, ένα αδίκημα που η μέγιστη ποινή του είναι ένας χρόνος φυλάκιση με αναστολή ή εξαγοράσιμη.

Από πλευράς του ο Γιώργος Βασιλειάδης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, τόνισε ότι εάν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις από τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου, το πρωτάθλημα θα διακοπεί οριστικά.

Ο κ. Βασιλειάδης, που χαρακτήρισε «σάπιο» το σύστημα δομής της ΕΠΟ ζήτησε: Αλλαγή του Πειθαρχικού Κώδικα και του καθεστώτος αδειοδότησης των ομάδων, όπου θα υπάρχει η πρόβλεψη ότι ομάδα υπότροπη για επεισόδια θα υποβιβάζεται. Επίσης ότι «από την πόρτα του γηπέδου και μέσα υπεύθυνες θα είναι οι ΠΑΕ».

Η αναπληρώτρια Τομεάρχης Πολιτισμού και Αθλητισμού της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Καραμανλή, δήλωσε ότι «οι αιωρούμενες απειλές του κ. Βασιλειάδη για Grexit στο ελληνικό ποδόσφαιρο και οι συνεχείς εξαγγελίες της Κυβέρνησης με μέτρα που θα ισχύσουν από του…χρόνου δεν λύνουν το πρόβλημα. Στόχο έχουν να αποπροσανατολίσουν από την ανάγκη να τηρηθεί πιστά η νομιμότητα σήμερα και να τιμωρηθούν όσοι την παραβιάζουν. Καλούμε την Κυβέρνηση να δείξει την απαιτούμενη βούληση για την άμεση και απαρέγκλιτη εφαρμογή του νόμου».

«Η ΝΔ εργάζεται για να επανέλθει η νομιμότητα και στο ποδόσφαιρο», τόνισε η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, συμπληρώνοντας ότι κανείς δεν εμπόδισε την Κυβέρνηση να ελέγξει τον χώρο τα προηγούμενα χρόνια και να εφαρμόσει τον νόμο. «Αντίθετα προχώρησε στον εναγκαλισμό της με μία νέα γενιά ολιγαρχών και τους χρησιμοποίησε είτε για να ελέγχει το ραδιοτηλεοπτικό τοπίο είτε ποδοσφαιρικές ομάδες», προσέθεσε.

Την ίδια ώρα, οι εικόνες της εισβολής του Ιβάν Σαββίδη στο γήπεδο, με το όπλο στη ζώνη, έχουν κάνει τον γύρο του κόσμου, αλλά οι αστυνομικοί υποστηρίζουν, ότι το είδαν μόνο σε φωτογραφίες. Ισχυρίζονται επίσης ότι η εντολή για να κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία ήρθε αφού είχε αποχωρήσει ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ.

Μιλώντας το πρωί στον ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα», ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, Δ. Παδιώτης τόνισε ότι οι αστυνομικές Αρχές και οι αστυνομικοί που βρέθηκαν στο γήπεδο λειτούργησαν άψογα. «Καλώς δεν έγινε σύλληψη, καλώς έπραξαν οι αστυνομικοί» τόνισε ο κ. Παδιώτης, τονίζοντας ότι εάν είχαν μπει χειροπέδες στον Ιβάν Σαββίδη, σήμερα θα συζητούσαμε για τα επεισόδια που θα είχαν δημιουργηθεί αν εκείνη τη στιγμή. «Τα πράγματα θα ήταν χειρότερα» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι η αστυνομία εκείνο το βράδυ πήρε μαρτυρίες από όλους, παίκτες και παράγοντες, και κανείς δεν ανέφερε ότι είδε όπλο.

Διοικητική έρευνα γίνεται για τον αστυνομικό – φρουρό του Ιβάν Σαββίδη, ο οποίος και ήταν μαζί του μέσα στον αγωνιστικό χώρο και δεν παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του αυτοφώρου. Εξετάζεται εάν θα παραμείνει στη φρουρά του επιχειρηματία.

Στο ερώτημα «γιατί δεν συνελήφθη ο Ιβάν Σαββίδης», πηγές της λεωφόρου Κατεχάκη αναφέρουν ότι ο επικεφαλής των μέτρων στο γήπεδο κλήθηκε μέσα σε δευτερόλεπτα να σταθμίσει τις συνθήκες και την κατάσταση. Έκρινε – και ορθά όπως αναφέρουν πηγές του ΑΝΤ1 – ότι η σύλληψη του παράγοντα του ΠΑΟΚ, παρουσία δεκάδων χιλιάδων οπαδών της ομάδας θα πυροδοτούσε σοβαρά επεισόδια. Ταυτόχρονα, ο Ιβάν Σαββίδης είναι ένα πρόσωπο γνωστό, που δεν υπήρχε περίπτωση να διαφύγει από τη χώρα για ένα τέτοιο αδίκημα.

Αίσθηση έχει προκαλέσει μία ανάρτηση που έκανε στο Instagram ο γιος του προέδρου και μεγαλομετόχου του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδη. «Φεύγουμε για Ρωσία», έγραψε ο Γιώργος Σαββίδης, στέλνοντας κι ένα μήνυμα στους “εχθρούς” της οικογένειας και της ομάδας. «Ένα μήνυμα σε όλους τους εχθρούς μας, πριν φύγω…», συνεχίζει παρακάτω, με μία φωτογραφία που απεικονίζει μία αρκούδα να… αυτοικανοποιείται.