X

Οι μισθοί βάφτηκαν… “κόκκινοι” στα χρόνια των μνημονίων

Τι δείχνει η έρευνα της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για τις μειώσεις των αποδοχών εργαζόμενων στην Ε.Ε.

Ant1news

 Του Νίκου Ρογκάκου 

Στην Ελλάδα έχουν γίνει οι μεγαλύτερες μειώσεις μισθών, μεταξύ εννέα χωρών με τις μεγαλύτερες μειώσεις στην ΕΕ, η οποία μάλιστα έχει σημειώσει τη σημαντικότερη υποχώρηση κατά την τελευταία επταετία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ, πρόκειται για στοιχεία περιλαμβάνονται σε μία νέα έκθεση με τίτλο "Συγκριτική Αξιολόγηση της εργασίας στην Ευρώπη 2018" που δημοσιεύεται από το Ευρωπαϊκό Συνδικαλιστικό Ινστιτούτο (ETUI). Τα στοιχεία έχουν υπολογιστεί από το ΕΣΙ, από ανεξάρτητα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν τον Φεβρουάριο του 2018 και αφορούν τους "πραγματικούς μισθούς" - την αξία των μισθών όταν λαμβάνεται υπόψη το κόστος ζωής.

Οι εργαζόμενοι σε 9 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κέρδισαν λιγότερα το 2017 από το 2010. Οι 9 χώρες είναι οι εξής: Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα, Πορτογαλία, Φινλανδία, Κροατία και Κύπρος.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι σε 6 από τις παραπάνω χώρες - Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Βέλγιο, Ελλάδα και Φινλανδία - κέρδισαν λιγότερα το 2017 από το 2016.

Εξέλιξη των πραγματικών μισθών σε ποσοστό %

 

2010-2017

     2016-2017

Ελλάδα

-19.1   

       -0.4

Κύπρος

-10.2

         0.6

Πορτογαλία

-8.3

         0.1

Κροατία

-7.9   

        1.2

Ισπανία

-4.4

       -1.5

Ιταλία

-4.3

       -0.9

Ηνωμένο Βασίλειο

-2.4

       -0.6

Βέλγιο

-1.1

       -0.8

Φινλανδία

-1.0

       -2.0

Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τα σημερινά στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου δήλωσε ότι «αποκαλύπτουν την ζοφερή πραγματικότητα, καθώς η φτώχεια διευρύνεται και για τους εργαζόμενους, οι μισθοί στην Ελλάδα συνέχισαν να μειώνονται και το 2017. Είναι ώρα για ουσιαστικά μέτρα. Όχι με προσωρινά μπαλώματα, όπως επιχειρεί ο Σύριζα. Όχι μόνο για ένα μέρος των εργαζομένων όπως “δεσμεύεται” η Ν.Δ. Αλλά με την αύξηση του κατώτερου μισθού και τον προσδιορισμό του μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Και με πλήρη επαναφορά της καθολικής εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ώστε να καλύπτουν όλους τους εργαζομένους».