X

Το αφορολόγητο βραχνάς για την Κυβέρνηση

«Το ΔΝΤ δεν ζητάει τη μείωση του το 2019 - Δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση στο Eurogroup» λέει ο υπουργός Οικονομικών αλλά από τις Βρυξέλλες προετοιμάζουν το έδαφος.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Στα… κακά ΜΜΕ απέδωσε ο υπουργός Οικονομικών τα όσα είδαν τις τελευταίες ημέρες το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με τις πιέσεις που αναμένεται ότι θα ασκήσει το ΔΝΤ για την πρόωρη μείωση του αφορολογήτου, αγνοώντας ή κάνοντας ότι αγνοεί πως το θέμα το διατηρούν στην επικαιρότητα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.  

“Ένα από τα πολύ λυπηρά πράγματα τα τελευταία δυο χρόνια είναι ότι τα Μέσα ενημέρωσης είτε εφημερίδες είναι είτε είναι κανάλια, πια δεν διαχωρίζουν την είδηση από την άποψη. Είναι άλλο πράγμα να έχεις την είδηση στην 1η – 2η σελίδα μιας εφημερίδας και μετά να έχεις την άποψη εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης ή υπέρ αυτού και είναι άλλο να κατασκευάζονται ειδήσεις και η είδηση και η άποψη να μην διαχωρίζεται. Αυτό το θέμα δεν ξέρω πώς προέκυψε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ζητάει να έρθει το αφορολόγητο του 2020, το 2019”, ανέφερε στη Λάρισα ο Ε. Τσακαλώτος και το ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι το αν και το γιατί δεν γνωρίζει ο υπουργός όσα ανέφερε κατ’ επανάληψη Ευρωπαίος αξιωματούχος για το φλέγον θέμα.  

Η πραγματικότητα είναι, λοιπόν, ότι στο περιθώριο του τελευταίου  Eurogroup αλλά και λίγες ημέρες αργότερα, Ευρωπαίος αξιωματούχος, με άμεση γνώση των διαπραγματεύσεων για το ελληνικό ζήτημα, ανέφερε σε αλλεπάλληλες ενημερώσεις εκπροσώπων του Τύπου- και μάλιστα χωρίς να ερωτηθεί σχετικά- ότι το ΔΝΤ ζητά την ταυτόχρονη μείωση αφορολογήτου- συντάξεων κι ότι η Κομισιόν διαφωνεί επικαλούμενη τα δικά της στοιχεία. Ο ίδιος αξιωματούχος συμπλήρωσε, δε, ότι το Ταμείο αναμένεται να φέρει τη σχετική κοστολογημένη εισήγηση του το Μάιο, όταν δηλαδή επιστρέψουν οι επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα.  

Ως εκ τούτου, όντως δεν υπάρχει ακόμα τέτοια συζήτηση σε επίπεδο Eurogroup- ουδείς υποστήριξε κάτι τέτοιο- αφού το ΔΝΤ δεν έχει ανοίξει ακόμα επισήμως τα χαρτιά του, αλλά στις Βρυξέλλες τουλάχιστον δεν ακολουθούν την τακτική της στρουθοκαμήλου, κάνοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα στο τραπέζι.  

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΝΤ εγκρίνοντας κατ’ αρχήν τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα τον περασμένο Ιούλιο, ανέφερε επί λέξει στη σχετική του Έκθεση για τη μείωση του αφορολογήτου: «η εφαρμογή του μπορεί να γίνει πρόωρα το 2019, εάν μια εκ των προτέρων αξιολόγηση οδηγήσει το προσωπικό του Ταμείου να το εξετάσει ως αναγκαίο, για να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019. Πράγματι, το προσωπικό αναμένει ότι η μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί πλήρως το 2019».  

Όσον αφορά στα περιβόητα αντίμετρα, το ΔΝΤ χωρίς περιστροφές ανέφερε στην ίδια Έκθεση, ότι με βάση το βασικό του σενάριο, αυτές οι μεταρρυθμίσεις θα τεθούν σε ισχύ το νωρίτερο το 2023, όταν δηλαδή θα «χαλαρώσουν» οι δημοσιονομικοί στόχοι.