X

Πολιτική κόντρα και κοινωνικές αντιδράσεις έφερε το νομοσχέδιο για τα κατοικίδια

Την απόσυρση του ζήτησαν Μητσοτάκης και Οικολόγοι Πράσινοι, την ώρα που υπεραμύνεται της χρησιμότητας του ο Τσιρώνης.

Ant1news

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει η παρουσίαση του νομοσχεδίου για τα δεσποζόμενα, αλλά και τα αδέσποτα ζώα, που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση για τους επόμενους δυο μήνες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, λέγοντας πως «η θύελλα αντιδράσεων έπρεπε να σηκώνεται τόσες δεκαετίες όταν βλέπαμε τα ζωάκια εγκαταλελειμμένα στους δρόμους».

Μιλώντας στον Real FM, ο κ. Τσιρώνης τόνισε επίσης, «δεν είναι εισπρακτικός ο νόμος, είχαμε καθολικό αίτημα από τις φιλοζωικές οργανώσεις να επιβάλλουμε καθολική στείρωση, αυτό θα ήταν αντισυνταγματικό, γι' αυτό βάλαμε ένα ισχυρό οικονομικό κίνητρο, να στειρώσει ο κόσμος τα ζώα του για να μειωθούν οι γεννήσεις. Αν θέλουμε να έχουμε αστείρωτα ζώα πρέπει να πληρώνουμε και το κόστος στην κοινωνία. Ο φιλόζωος και ο εθελοντής δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Τους καλώ όλους να διαβάσουν το νομοσχέδιο».

Την ίδια στιγμή, με ανάρτηση του στο Twitter, ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου, «Το ν/σ που κατέθεσε η κυβέρνηση για τα ζώα συντροφιάς είναι άλλη μια απόδειξη της προχειρότητας και της παροιμιώδους ανικανότητάς της και πρέπει άμεσα να αποσυρθεί. Θα έχω σήμερα συνάντηση με τους εκπροσώπους των φιλοζωικών οργανώσεων».

Αλλά και οι Οικολόγοι Πράσινοι, από τους οποίους προέρχεται ο κ. Τσιρώνης, ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου και πρότειναν να γίνει διαβούλευση με «αυτούς που ασχολούνται καθημερινά με την προστασία των ζώων, τους ίδιους τους φιλοζωικούς φορείς».

Από την πλευρά της, η Ζωή Κοντού, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλαδικής Φιλοζωικής Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, μιλώντας επίσης στον Real FM, τόνισε μεταξύ άλλων.

«Άκουσα τον κ. Τσιρώνη. Όλοι καταλαβαίνουμε ότι ο άνθρωπος δεν ξέρει για τι πράγμα μιλάει, διότι και ο ίδιος μέσα στα λεγόμενα του είχε ασάφειες. Όλο το νομοσχέδιο βρίθει αντιφάσεων και είναι γεμάτο από αντικρουόμενες και αλληλοσυγκρουόμενες διατάξεις».