X

Σάλος μετά τη δήλωση Κατσίκη για ανταλλαγή των Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση και «άδειασμα» από τους ΑΝΕΛ. Θέμα ανταλλαγής θέτει εμμέσως ο Ερντογάν.

Ant1news

Τον ασκό του Αιόλου, άνοιξε η δήλωση του βουλευτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, Κώστα Κατσίκη, ο οποίος πρότεινε την ανταλλαγή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές Αδριανουπόλεως, με τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας και τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως πραξικοπηματίες.

«Αν αποφασίσουν οι ηγεσίες των δυο χωρών ότι μπορούν να παρακάμψουν την ελληνική και την τουρκική δικαιοσύνη και να προβούν σε μια τέτοια ανταλλαγή, πιστεύω ότι θα μπορούσε να τελειώσει το θέμα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσίκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η δήλωση αυτή έφερε όχι μόνο την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και το «άδειασμα» του κ. Κατσίκη και από συναδέλφους του στους ΑΝΕΛ, αναγκαζόμενος στη συνέχεια να κάνει και ερμηνευτική δήλωση, χωρίς όμως να αλλάξει την ουσία της πρότασης του.

Και όλα αυτά ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος διέταξε ξαφνικά σήμερα τα ξημερώματα (περίπου στις 5:00 το πρωί)  έκτακτη άσκηση ετοιμότητας των Ειδικών Δυνάμεων στην περιοχή των Δωδεκανήσων, με την ονομασία "Πυρπολητής". 

Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σε νέες του δηλώσεις αναφέρθηκε εκ νέου στην προκλητικότητα της Τουρκίας έναντι της Ε.Ε., της Ελλάδας, της Κύπρου και των ΗΠΑ και εξέφρασε την ελπίδα η γείτονα να συμμορφωθεί μετά και τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής και της Συνόδου της Βάρνας. Επανέλαβε δε, πως στόχος της κυβέρνησης είναι η απελευθέρωση των δυο στρατιωτικών το συντομότερο δυνατό.

Εν τω μεταξύ , το θέμα της απελευθέρωσης των Ελλήνων στρατιωτικών έθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στον Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ,κατά την διάρκεια της σημερινής τους συνάντησης, ενώ οι δικηγόροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών υπέβαλαν σήμερα σε διαφορετικό δικαστήριο  ένσταση εναντίον της χθεσινής απόφασης-απόρριψης του αιτήματος αποφυλάκισης του 2ου Κακουργιοδικείου Αδριανούπολης.

 

Εσωκομματικά "πυρά" σε Κατσίκη

Την δήλωση Κατσίκη, αποδοκίμασε έντονα ο συνάδελφος του, Δημήτρης Καμμένος, ο οποίος μιλώντας στο ίδιο μέσο είπε ότι «πρέπει να ζητήσει συγγνώμη από τις οικογένειες των δύο στρατιωτικών, που είναι σαν να τους λέει ότι τα παιδιά τους είναι "προϊόν ανταλλαγής"… Δεν είναι προϊόν ανταλλαγής οι δύο Έλληνες στρατιώτες που κρατούνται παράνομα από το καθεστώς».

Ο κ. Καμμένος συμπλήρωσε ότι «είναι αυθαίρετη και λάθος η δήλωσή του. Η άποψη του Κατσίκη είναι προσωπική, και καλό είναι όταν είμαστε πολιτικοί να μην εκφράζουμε προσωπικές απόψεις».

Αποστάσεις από τον κ. Κατσίκη, κράτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, τονίζοντας ότι «δεν μπορεί να σταθούν τα περί ανταλλαγής… Είναι ανεξάρτητη η δικαιοσύνη, δεν μπορεί να επηρεαστεί από την κυβέρνηση, να σεβόμαστε όλοι τις αποφάσεις της δικαιοσύνης».

«Πυρ ομαδόν» από την αντιπολίτευση

Από το Γραφείο Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή τις σημερινές δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκη, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση. «Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης παραβλέπει, προφανώς, ότι η Ελλάδα είναι κράτος μέλος της ΕΕ και η διάκριση των εξουσιών θεμελιώδης αρχή που προβλέπεται από το Σύνταγμα. Δεν μας εκπλήσσουν αυτές οι απόψεις, που αποτυπώνουν τις γενικότερες αντιλήψεις της Κυβέρνησης. Τέτοιου είδους προσεγγίσεις εκθέτουν διεθνώς την Ελλάδα, πιστοποιούν ότι η Κυβέρνηση δεν διαθέτει το κύρος και τη σοβαρότητα για να διαχειριστεί την υπόθεση των κρατούμενων Ελλήνων Στρατιωτικών και υπονομεύουν το Κράτος Δικαίου».

«Αδιανόητη και απαράδεκτη τη σπουδή του βουλευτή των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να παίξει το παιχνίδι του Ερντογάν. Συμφωνεί, άραγε, η κυβέρνηση με τις θέσεις του κ. Κατσίκη; Οφείλει να τοποθετηθεί», σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης.

Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ σχολιάζοντας την δήλωση του βουλευτή των ΑΝΕΛ, αναφέρει σε ανακοίνωση του ότι «η προσπάθεια να συσχετιστεί η υπόθεση των 8 Τούρκων αξιωματικών, που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, με αυτή των 2 Ελλήνων στρατιωτικών, που  κρατούνται στην Τουρκία και πρέπει άμεσα να απελευθερωθούν, πέρα από επικίνδυνη, στρώνει το έδαφος για να αναβαθμιστούν οι επιδιώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν σχετικά με το θέμα. Αν δεν λειτουργεί ως “λαγός”....».

Την αντίθεση του με την πρόταση Κατσίκη, εξέφρασε με ανάρτηση του στο Twitter, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

 

Διευκρινίσεις για τη δήλωση «βόμβα»

Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Κώστας Κατσίκης σε διευκρινιστική δήλωση του αναφέρει «δεν πρότεινα, ούτε στήριξα την ανταλλαγή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους. Τέτοιες πράξεις και ενέργειες δεν νοούνται σε ένα κράτος δικαίου και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να τις υιοθετήσω. Η απάντησή μου ήταν υποθετικό σενάριο, σε μία υποθετική ερώτηση».

Να σημειωθεί ότι ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις τους προς τους Τούρκους δημοσιογράφους μετά την επιστροφή του από τη Βάρνα, έθεσε εμμέσως το ζήτημα της ανταλλαγής των δυο Ελλήνων στρατιωτικών, με τους 8 Τούρκους που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρας μας και τους οποίους η Άγκυρα χαρακτηρίζει ως πραξικοπηματίες.

Τι γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ 

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων ΙΗΑ και η εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρονται στις δηλώσεις του βουλευτή της ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, περί ανταλλαγής και αναφέρουν ότι πρώτη φορά η Ελλάδα μιλά επισήμως για ανταλλαγή των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς, ύποπτους για συμμετοχή στο πραξικόπημα το 2016. 

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο ΙΗΑ μεταδίδει ότι η δήλωση Ερντογάν για τους δυο στρατιωτικούς  ήταν αφορμή να ξεκινήσει αντιπαράθεση περί ανταλλαγής στην Ελλάδα και στη συνέχεια παραθέτει τη δήλωση Κατσίκη.

Πρώτη φορά το είπαν ανοιχτά… Πρόταση ανταλλαγής για τους Έλληνες στρατιώτες, γράφει η «Χουριέτ». Στην ανταπόκρισή του από Αθήνα ο Γιώργος Κιρμπάκης αναφέρει ότι πρώτη φορά η Αθήνα μιλάει επισήμως –από τον εταίρο της κυβέρνησης ΑΝΕΛ- για ανταλλαγή.

«Στριμώχτηκαν στη γωνία! Πρόταση από Ελλάδα», αναφέρει η «Γενί Ακίτ», ενώ η «Ακσάμ» κάνει λόγο για δήλωση από την Ελλάδα για πρόταση ανταλλαγής: Οι κυβερνήσεις αν παρακάμψουν τη δικαιοσύνη, τι θα κόστιζε;, γράφει η εφημερίδα.