X

Σάλος με την απόφαση του ΚΑΣ και νέα πρόταση του BBC για γυρίσματα στο Σούνιο

"Θύελλα" αντιδράσεων για το ΚΑΣ και διασυρμός από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα. Επανεξετάζει το θέμα το Υπ. Πολιτισμού. Η νέα πρόταση του BBC.

Ant1news

Κλυδωνισμούς προκάλεσε στην κυβέρνηση, η αρνητική γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου στην πρόταση του ΒΒC να κάνει γυρίσματα στο Σούνιο. 

Μετά τις έντονες αντιδράσεις και τον διασυρμό από τα μεγαλύτερα ειδησεογραφικά δίκτυα, το Υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε τελικά, να επανεξετάσει το ζήτημα.  

Έτσι, Η εταιρεία παραγωγής «FALIRO HOUSE PRODUCTIONS - Παραγωγές Κινηματογράφου - Τηλεόρασης Α.Ε.», επανέρχεται στο ΚΑΣ με νέα πρόταση για μειωμένες ώρες κινηματογραφικών λήψεων στο Σούνιο.

Η σειρά, που θέλει να γυρίσει στο Σούνιο το BBC, βασίζεται στο έργο του γνωστού συγγραφέα Τζον Λε Καρέ, «Η Μικρή Τυμπανίστρια», σε σκηνοθεσία του Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη Παρκ Τσαν Γουκ. Η εταιρεία παραγωγής θα ζητήσει να γίνουν μόνο πρωινά γυρίσματα και το θέμα θα ξανασυζητηθεί στο ΚΑΣ την Μ. Τρίτη,3/4. 

Το αίτημα για την κινηματογράφηση στον αρχαιολογικό χώρο του Σουνίου, είχε εξεταστεί στη συνεδρίαση της 27ης Μαρτίου και αφορούσε στην πραγματοποίηση κινηματογραφικών λήψεων στον αρχαιολογικό χώρο στις 12 Απριλίου από τις 7.00 έως τις 19.00.«Θεωρήθηκε από τα μέλη του ΚΑΣ ότι θα προκαλούσε αναστάτωση στην ασφάλεια και εύρυθμη λειτουργία του χώρου κατά την περίοδο των διακοπών του Πάσχα, που αναμένεται έντονη τουριστική κίνηση» επισημαίνεται σε σχετική σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης διευκρινίζει ότι κατά τη συζήτηση του θέματος, «οι εναλλακτικές προτάσεις που αναπτύχθηκαν παρουσία και εκπροσώπου της παραγωγού εταιρείας, δεν ήταν ικανοποιητικές και τα μέλη δεν αποδέχτηκαν την πρόταση ως είχε».

 

Για τον λόγο αυτό, η υπουργός Πολιτισμού, πριν την κοινοποίηση της ως άνω γνωμοδότησης προς την εταιρεία , «προέτρεψε την εταιρεία παραγωγής να καταθέσει νέα πρόταση με μειωμένο αριθμό ωρών για την κινηματογράφηση ή κατανομή των γυρισμάτων σε περισσότερες από μία ημέρες» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και καταλήγει λέγοντας ότι «το ΥΠΠΟΑ θεωρεί σημαντική, στηρίζει την παροχή επενδυτικού κινήτρου (cash rebate) και συνεργάζεται στενά με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης με στόχο την προσέλκυση διεθνών παραγωγών οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα.»

Εν τω μεταξύ, ο ANT1 επικοινώνησε με την έφορο αρχαιοτήτων της Ακρόπολης και μέλος του ΚΑΣ, Ελένη Μπάνου, η οποία από την αρχή ήταν αρνητική, να δοθεί άδεια στο BBC για γυρίσματα και παραμένει αμετακίνητη στην θέση της. «Δεν θα βρίσκομαι στο συμβούλιο της Μ. Τρίτης, αλλά ακόμη και αν ήμουν, θα ψήφιζα και πάλι «όχι», όπως ψήφισα και στην πρώτη συνεδρίαση του ΚΑΣ. Τέτοια θεάματα δεν συνάδουν με τους συγκεκριμένους αρχαιολογικούς χώρους».

«Περισσεύουν τα κροκοδείλια δάκρυα της Κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση του Κ.Α.Σ. να μην παραχωρήσει τον αρχαιολογικό  χώρο στο Σούνιο για τις ανάγκες των γυρισμάτων βρετανικής τηλεοπτικής σειρά», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Τομεάρχης Πολιτισμού της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη και προσθέτει ότι «τα αποτελέσματα της απραξίας είναι πλέον ορατά σε όλους. Το μόνο ασφαλές συμπέρασμα που μπορούμε να εξάγουμε είναι ότι η Κυβέρνηση βλάπτει σοβαρά τον Πολιτισμό».