X

Ραγδαία αύξηση στην άφιξη προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου

Πράξη έκανε την απειλή της η Τουρκία, μετά τις αντιδράσεις Ευρωπαίων στη χρηματοδότησή της.

Ant1news

Κατακόρυφη αύξηση των προσφυγικών ροών προς τα ελληνικά νησιά σημειώνεται τις τελευταίες μέρες, η οποία εκλαμβάνεται ως «απάντηση» του Ερντογάν στις ενστάσεις κρατών –μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Κομισιόν, αναφορικά με τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για τους πρόσφυγες, οι οποίες είδαν το φως της δημοσιότητας την περασμένη Τρίτη.

Ο Γιλντιρίμ άλλωστε, δύο μέρες πριν είχε προειδοποιήσει και απειλήσει την Ευρώπη με άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας, το οποίο θα άνοιγε το δρόμο τόσο στους πρόσφυγες όσο και στους τρομοκράτες.

Οι αυξημένες αφίξεις προσφύγων και μεταναστών, την ίδια ώρα, δημιουργούν το αδιαχώρητο στα νησιά του Αιγαίου, κάνοντας ακόμα πιο δυσχερείς τις συνθήκες διαβίωσης για τους χιλιάδες ανθρώπους που στοιβάζονται στα hotspots.

Χαρακτηριστικό είναι ότι, στη Μόρια της Λέσβου, που έχει χωρητικότητα 3000 ατόμων, μαζί με τους 169 πρόσφυγες που έφτασαν τη Μεγάλη Τρίτη, διαμένουν 6000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με πηγές της Καθημερινής, η αύξηση των μεταναστευτικών ροών ήταν αναμενόμενη από τις ελληνικές Αρχές, ενώ οι πληροφορίες θέλουν να ήταν μεγαλύτερος ο αριθμός των ατόμων που επρόκειτο να περάσουν το Αιγαίο, από τους συνολικά 244 που έφτασαν στα νησιά χθες, με επτά λέμβους, όμως οι τουρκικές Αρχές λειτούργησαν αποτρεπτικά.

Τη νύχτα της 3ης προς 4η Απριλίου ξεκίνησαν οι αφίξεις προσφύγων στη Χίο, ενώ το πρωί, οπότε και σημειώθηκε το περιστατικό με την τουρκική ακτοφυλακή, έφτασαν στο νησί 177 άνθρωποι, με τέσσερις βάρκες, ενώ δύο βάρκες με 42 άτομα και 25 στη Λέσβο.

Ακόμα μεγαλύτερες ήταν οι προσφυγικές ροές από τη νύχτα της 4ης ώς την 5η Απριλίου, όταν έφτασαν στη χώρα μας 244 μετανάστες (Λέσβος 25, Χίος 122, Κως 42 και Οινούσες 55).

Η αύξηση των προσφυγικών ροών καταγράφηκε ένα 24ώρο αφού έξι μέλη –κράτη της ΕΕ (Αυστρία, Σουηδία, Γαλλία, Γερμανία, Δανία και Φινλανδία), σύμφωνα με το Der Spiegel, απαίτησαν η καταβολή των τριών δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, να εκταμιευτεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και όχι αναλογικά από τα κράτη –μέλη, πρόταση που όμως απορρίπτει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Επιχειρηματολογώντας, τα παραπάνω κράτη κάνουν λόγο για αδιαφάνεια στη διαχείριση των χρημάτων από την πλευρά της Τουρκίας.

Εν τω μεταξύ, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης συνδρομής και του κεντρικού συντονιστικού ρόλου που έχουν αναλάβει οι Ένοπλες Δυνάμεις για την εύρυθμη λειτουργία, τοπικά, των δομών φιλοξενίας προσφύγων, σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, μέχρι και σήμερα 5 Απριλίου διαμένουν σε 30 δομές διαχείρισης ΕΔ, 22.834 πρόσφυγες/μετανάστες, με δυνατότητα φιλοξενίας 23.673 ατόμων (οι δομές φιλοξενίας Λέσβου, Σάμου, Κω, έχουν υπεράριθμους πρόσφυγες/μετανάστες σύμφωνα με την κατανομή προσφύγων που γίνεται από τους αρμόδιους φορείς).

Επίσης, όπως επισημαίνει το ΓΕΕΘΑ, οι τρεις Κλάδοι των ΕΔ ανέλαβαν το έργο της παροχής 12.465 μερίδων φαγητού (από τις οποίες 496 μερίδες διανέμονται σε δομές φιλοξενίας οι οποίες δεν ανήκουν στην αρμοδιότητα ΕΔ), λαμβανομένου υπόψη ότι τμήμα αναγκών σίτισης στις δομές φιλοξενίας έχει αναληφθεί από έτερους φορείς με την καταβολή χρηματικού αντιτίμου (με την μέθοδο προπληρωμένων καρτών) στους πρόσφυγες/μετανάστες. Για την υγειονομική κάλυψη διατίθεται ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό από τους Κλάδους των ΕΔ.