X

Οι θαλάσσιες χελώνες που ξέρουν από “πολεμικές τέχνες”

Πώς οι θαλάσσιες χελώνες καταφέρνουν να συνδυάζουν το κολύμπι, το κυνήγι και τις… πολεμικές τέχνες.

Ant1news

Στους ερευνητές του ενυδρείου Monteray Bay οφείλεται η εντυπωσιακή ανακάλυψη, ότι οι θαλάσσιες χελώνες που φιλοξενούνται εκεί, έχουν τη δυνατότητα κινήσεων σε… ρυθμό πολεμικών τεχνών.

Μέχρι τώρα οι επιστήμονες ήξεραν ότι οι χελώνες κατά τη μετάβασή τους από τη στεριά στη θάλασσα ανέπτυξαν τα πτερύγιά τους για να κολυμπούν και να μπορούν να αλλάζουν εύκολα κατεύθυνση.

Πρόσφατα όμως διαπίστωσαν πως τα πτερύγια αποτελούν «πολυεργαλείο», καθώς οι θαλάσσιες χελώνες τα χρησιμοποιούν για να αρπάζουν τα θηράματά τους ή και να τα χτυπούν με κινήσεις που θυμίζουν πολεμικές τέχνες.

Μάλιστα οι ερευνητές αναφέρουν ότι αφού χτυπήσουν, αρπάξουν και φάνε ένα θήραμα (π.χ. μια μέδουσα), οι θαλάσσιες χελώνες γλύφουν τα πτερύγια τους με τρόπο ανάλογο που οι άνθρωποι γλύφουν τα δάχτυλα τους στο φαγητό.

 

Μια εξήγηση που δίνεται για το γεγονός ότι δεν είχαν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα αυτές οι ικανότητες των χελωνών, είναι ότι οι κινήσεις των πτερυγίων που περιγράφουν οι ερευνητές απαιτούν μεγαλύτερο επίπεδο νοημοσύνης από αυτό που με βάση το μέγεθος του εγκεφάλου τους θεωρούσαν οι επιστήμονες ότι διαθέτουν οι χελώνες.