X

Θρήνος για τον ήρωα-πιλότο του μοιραίου Mirage 2000

Εντοπίστηκε η σορός του Σμηναγού. Το χρονικό της τραγωδίας, τα αναπάντητα ερωτήματα και η τύχη του "δεύτερου πιλότου". Η Βουλή "υιοθέτησε" τα παιδιά του.

Ant1news

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου με αφορμή το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του MIRΑGE 2000-5 σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου, ο οποίος έπεσε υπέρ πίστεως και πατρίδος, όταν το αεροσκάφος συνετρίβη 9 ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλες τις μονάδες.

Εν τω μεταξύ, γύρω στις 09:30 σήμερα το πρωί το πλήρωμα αλιευτικού που συμμετείχε στις έρευνες ανοιχτά της Σκύρου, εντόπισε την σορό του ήρωα πιλότου Γιώργου Μπαλταδώρου. Την είδηση, ανακοίνωσε με δηλώσεις του ο Δήμαρχος Σκύρου, σημειώνοντας ότι δίπλα στην σορό εντοπίστηκαν και μερικά συντρίμμια του Mirage 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας.

 

 

 

Ο 34χρονος σμηναγός ήταν ενταγμένος στο δυναμικό της 331 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας. Ήταν παντρεμένος και πατέρας δύο μικρών παιδιών.

Ο Γιώργος Μπαλταδώρος είχε να δει την γυναίκα και τα δυο ανήλικα παιδιά του πριν από το Πάσχα, καθώς βρισκόταν στη Σκύρο, όπου είχε μεταφερθεί μαζί με άλλους πιλότους από την Τανάγρα λόγω των έκτακτων μέτρων του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας εξαιτίας της έντονης κινητικότητας των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων.

 

Ο σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος είχε μιλήσει για τελευταία φορά με τη σύζυγο και τα παιδιά του, λίγες ώρες πριν απογειωθεί για την επιχείρηση αναχαίτισης τούρκικων μαχητικών. 

 

Στο σπίτι του σμηναγού στην Πετρούπολη επικρατεί θλίψη και αβάσταχτος πόνος όπως και στην Καρδίτσα όπου ήταν η καταγωγή του.




Η γυναίκα του βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, ενώ συγγενείς από την Καρδίτσα, αλλά και συνάδελφοί του έχουν σπεύσει για να συμπαρασταθούν στην οικογένεια. 

 

Το σπίτι της οικογένειας του άτυχου σμηναγού στην Πετρούπολη επισκέφτηκε νωρίς το πρωί και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Χρήστος Χρηστοδούλου, προκειμένου να εκφράσει την θλίψη του και τα συλλυπητήρια του. 

Στην προσωπική του σελίδα στο Facebook, δεσπόζει μία φωτογραφία με ένα μαχητικό αεροσκάφος Mirage 2000, την οποία έχουν σχολιάσει φίλοι και συνάδελφοί του. 

 

Η άλλη φωτογραφία, αυτή στο προφίλ του στο Facebook,  είναι μία από ανέμελες διακοπές του αδικοχαμένου πιλότου.

 

Σε ανακοίνωση του το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας αναφέρει:

«Την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στη φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά την ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους, Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου. Συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος».

Πρόκειται για το δεύτερο Mirage 2000 που πέφτει μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου. Στις 29 Μαΐου 2017 ένα μαχητικό αεροσκάφος της 332 Μοίρας της Πολεμικής Αεροπορίας είχε καταπέσει κοντά στην Σκόπελο, όμως ο χειριστής του κατάφερε να το εγκαταλείψει με ασφάλεια.

Αυτή η τραγωδία έχει βυθίσει στο πένθος την Πολεμική Αεροπορία. Ο 34χρονος Σμηναγός Γιώργος Μπαλταδώρος είχε μιλήσει πρόσφατα σε τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ για τους “Φρουρούς του Αιγαίου” για τους κινδύνους του επαγγέλματός του. 

Ο 34χρονος Σμηναγός είχε απογειωθεί για να αναχαιτίσει τουρκικό αεροσκάφος, εν μέσω των κλιμαμούμενων προκλήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο.

Την βαθύτατη οδύνη του για την απώλεια του σμηναγού, Γιώργου Μπαλταδώρου, εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Την ευγνωμοσύνη του στον Γιώργο Μπαλταδώρο, τον οποίο αποκάλεσε "σπουδαίο πιλότο" εξέφρασε σε συλλυπητήριο μήνυμα του ο Πρωθυπουργός.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο συλλυπητήριο μήνυμα του, τονίζει ότι "η μνήμη του ήρωα πιλότου πρέπει να γίνει έμπνευση αποφασιστικότητας για όλο το λαό".

Τα συλλυπητήρια του διαβίβασε στον Έλληνα Πρωθυπουργό, μέσω του Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν.

Την είδηση για τον νεκρό πιλότο ανακοίνωσε, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Twitter, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Ένας Έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής μας ακεραιότητας. Η Πατρίδα θρηνούσα υποκλίνεται. Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και σε όλα τα στελέχη της Π.Α.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καμμένος.

 

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, προτείνει να υιοθετήσει η Βουλή τα δύο ανήλικα παιδιά του κυβερνήτη του MIRΑGE 2000-5, σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου. «Η Πολιτεία οφείλει έμπρακτα να στηρίξει την οικογένεια του ήρωα πιλότου μας. Με την υιοθέτηση από τη Βουλή των δυο ανήλικων παιδιών και χορηγώντας τιμητική σύνταξη στη σύζυγό του», έγραψε ο κ. Μεϊμαράκης.

Αργότερα το μεσημέρι, ανακοινώθηκε ότι η Βουλή "υιοθετεί" τα δύο παιδιά του ήρωα - πιλότου, Γιώργου Μπαλταδώρου.