X

Κραυγαλέα περίπτωση λαθρεμπορίας σε πρατήριο καυσίμων της Αττικής

Ξεκίνησαν οι έλεγχοι σε πρατήρια καυσίμων με βάση στοιχεία που προκύπτουν από τα συστήματα εισροών-εκροών.

Ant1news

“Λαβράκια” έβγαλε ο έλεγχος που διενήργησε συνεργείο της ΑΑΔΕ σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής, αφού διαπιστώθηκε μία κραυγαλέα περίπτωση λαθρεμπορίας.

Ειδικότερα κατά τον έλεγχο που διενεργήθηκε στο πλαίσιο αξιοποίησης των στοιχείων που προκύπτουν από τα συστήματα εισροών-εκροών, διαπιστώθηκαν:

A. Ως  προς το ελεγχόμενο πρατήριο:

  1. Δεν υπήρχε θεωρημένο από την αρμόδια τελωνειακή αρχή βιβλίο παραλαβής και διακίνησης υγραερίου.
  2. Δεν υπήρχαν δελτία παραλαβής, διακίνησης και σφράγισης, όσον αφορά τα καύσιμα (ο διαχειριστής ανέφερε ότι δεν γνώριζε για την υποχρέωση τήρησης  αυτών).
  3. Η φυσική βέργα μέτρησης στάθμης για το υγραέριο LPG ήταν κατά δήλωση του διαχειριστή εκτός λειτουργίας.
  4. Λήφθηκαν ενδείξεις  από τους συνολικούς καταμετρητών  (totalizers) του υγραερίου προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω έλεγχος.
  5. Δεν επιδείχθηκε ο φάκελος της άδειας λειτουργίας αλλά αντίθετα επιδείχθηκε απλή ηλεκτρονική αίτηση με ημερομηνία αριθμού πρωτοκόλλου από τον Οκτώβριο του 2017 για έγκριση άδειας λειτουργίας. (Η επιχείρηση είχε κάνει έναρξη εργασιών τον Σεπτέμβριο του 2017). Αυτό είχε ως συνέπεια να καθίσταται δυσχερής ο έλεγχος ως προς την ταυτοποίηση των δεξαμενών καυσίμων.
  6. Διαπιστώθηκαν στοιχεία ταυτότητας δεξαμενών διαφορετικά από αυτά που προσδιορίζονται στο αρχείο συναγερμών του συστήματος εισροών – εκροών  με συμβάντα μηνός Μαρτίου 2018 που είχε στη διάθεσή του ο έλεγχος  (με πολλά από αυτά μεγάλης σημαντικότητας)
  7. Το τοπογραφικό διάγραμμα – σχέδιο μηχανικού που επιδείχθηκε ανήκε σε άλλη οντότητα, που το ελεγχόμενο νομικό πρόσωπο διαδέχθηκε, με διαφορετική  αποτύπωση σε σχέση με τις αντλίες,  τα ακροφύσια,  και τα στοιχείων δεξαμενών .
  8. Δεν υπήρχε αντλία πετρελαίου θέρμανσης (ενώ υπήρχε υπόλοιπο δεξαμενής) και αντί αυτής λόγω καταστροφής κατά δήλωση του διαχειριστή της οντότητας, είχε αντικατασταθεί με αντλία πετρελαίου κίνησης με (2) ακροφύσια, ενώ η αποτυπωθείσα στο σχέδιο  ήταν αντλία πετρελαίου θέρμανσης  και πετρελαίου κίνησης με δύο ακροφύσια η καθεμία αντίστοιχα.
  9. Ένα ακροφύσιο το οποίο ήταν συνδεδεμένο με δύο δεξαμενές ήταν εκτός λειτουργίας.
  10. Συντάχθηκε πρωτόκολλο ποσοτικής καταμέτρησης (με την προϋπόθεση ότι οι ογκομετρικοί πίνακες αντιστοιχούν στις πραγματικές δεξαμενές που είναι συνδεδεμένες στο σύστημα εισροών – εκροών).

  

B. Ως  προς το ελεγχόμενο βυτίο μεταφοράς υγραερίου κίνησης που εισήλθε για παράδοση λίγο μετά την έναρξη του ελέγχου:

Λίγα λεπτά μετά την έναρξη του ελέγχου, εισήλθε στον χώρο του πρατηρίου βυτιοφόρο όχημα εφοδιασμένο με υγραέριο, το οποίο ανήκε σε τρίτο πρόσωπο, ενώ η προμηθεύτρια εταιρία ήταν έμμεσα συνδεδεμένη με το πρατήριο.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι υπήρχαν σοβαρές ενδείξεις τέλεσης της αξιόποινης πράξης της λαθρεμπορίας, αφού:

  1. Δε διέθετε συνοδευτικά στοιχεία διακίνησης παρά μόνο αυτό που αφορά τη διακίνηση εντός των εγκαταστάσεων των ΕΛ.ΠΕ,
  2. Δεν υπήρχε στοιχείο ζυγολογίου ή άλλα όργανα μέτρησης  προκειμένου να επαληθευτεί η μεταφερόμενη ποσότητα,
  3. Δεν υπήρχαν δελτία παράδοσης και το τελευταίο εκδοθέν Δελτίο Αποστολής ήταν από 13/3/2018,
  4. Στο όχημα επέβαινε ως συνοδηγός άτομο που ανήκε στο προσωπικό του ελεγχόμενου πρατηρίου,
  5. Εντοπίσθηκαν τριάντα επτά (37) βιβλία επίσημων και ανεπίσημων στοιχείων, που ανευρέθηκαν κατά τον διενεργηθέντα έλεγχο εντός του οχήματος, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Η Υπηρεσία αιτήθηκε τη συνδρομή της Οικονομικής Αστυνομίας προκειμένου να δεσμευτεί το όχημα και να ακολουθηθούν οι λοιπές κατά Νόμο ενέργειες.

Τα κατασχεθέντα στοιχεία παραδόθηκαν με έκθεση Παράδοσης – Παραλαβής στην Οικονομική Αστυνομία στην κεντρική Υπηρεσία  της οποίας δόθηκε Ένορκη Κατάθεση Μάρτυρα.

Ενημερώθηκε το αρμόδιο Δ΄ Τελωνείο Πειραιά για τις δικές του ενέργειες, ενώ θα ενημερωθούν αρμοδίως το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Περιφέρεια Αττικής.

Η  Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. Αττικής θα συνεχίσει τον έλεγχο – έρευνα ως προς το Φορολογικό κομμάτι με βάση τα δεδομένα του συστήματος εισροών – εκροών.