X

Μοσκοβισί: Διακανονισμός κι όχι νέο μεταμφιεσμένο πρόγραμμα μετά τον Αύγουστο

Την ανάγκη για συμφωνία ώστε να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις μετά το τέλος του προγράμματος υπογράμμισε ο Επίτροπος Οικονομίας.

Ant1news

Η Ελλάδα θα χρειαστεί μια νέα διευθέτηση με τους εταίρους και πιστωτές της στην ευρωζώνη, αφού τερματιστεί το πρόγραμμα στήριξης την 20ή Αυγούστου, για να εξασφαλιστεί ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα τηρηθεί, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις Οικονομικές και Δημοσιονομικές Υποθέσεις, Πιερ Μοσκοβισί.

«Θα χρειαστεί να συμφωνήσουμε σε μια διευθέτηση μετά το πρόγραμμα, η οποία θα υποστηρίζει τη συνέχιση της εφαρμογής, τα επόμενα χρόνια, των μεταρρυθμίσεων που έχουν υιοθετηθεί, καθώς και τη συνέχιση της ορθής δημοσιονομικής πολιτικής -- η οποία όμως δεν θα είναι ένα μεταμφιεσμένο νέο πρόγραμμα» ανέφερε ο κ. Μοσκοβισί, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Peterson Institute of International Affairs στην Ουάσινγκτον.

Όταν η Ελλάδα βγει από το πρόγραμμα, τον Αύγουστο, θα ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο όσον αφορά τη δημοσιονομική της πολιτική και θα υπόκειται σε λιγότερο λεπτομερή αξιολόγηση σε ετήσια βάση, τη λεγόμενη επιτήρηση μετά το πρόγραμμα.

Ο εκπρόσωπος τόπου του Ποταμιού, Δημήτρης Τσιόρδας, σχολιάζοντας την ομιλία Μοσκοβίσί δήλωσε: O ένας μετά τον άλλο ευρωπαίοι παράγοντες  αποδομούν το νέο παραμύθι του κ.Τσίπρα περί καθαρής εξόδου. «Θα χρειαστεί μία συμφωνία μετά τη λήξη του προγράμματος που θα υποστηρίζει τη συνεχή εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, καθώς και την επιδίωξη υγιών δημοσιονομικών πολιτικών» δήλωσε από την Ουάσιγκτον, ο  Επίτροπος κ.Μοσκοβισί. Πόσο πιο καθαρά να το πεί; Ακόμη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αμφισβητούν πλέον ανοιχτά τις υποσχέσεις του  πρωθυπουργού. Αλλά εκείνος απτόητος.

Στο Μαξίμου, όπως βάφτισαν τη συνέχιση της εποπτείας «μεταμνημονιακή παρακολούθηση», είναι βέβαιο ότι ψάχνουν για νέο όρο, προκειμένου να βαφτίσουν τις νέες δεσμευσεις, οι οποίες αυτή τη φορά δεν θα συνοδεύονται από χρηματοδότηση. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι πώς θα «πουλήσουν» άλλη μια κάλπικη προεκλογική ιστορία.